Έτοιμη να απευθύνει συστάσεις προς την UniCredit να διακόψει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuteres.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα στη Ρωσία θα είναι παρόμοιες με αυτές που εγείρει η ΕΚΤ από την αυστριακή Raiffeisen Bank International, τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η UniCredit αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η RBI δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ θα της ζητήσει να μειώσει τον δανεισμό στη Ρωσία καθώς και τις πληρωμές εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

Πώς η ΕΚΤ δυσκολεύει την αποχώρηση της Raiffeisen από τη Ρωσία

Μετά από μήνες συζητήσεων, η ΕΚΤ πρόκειται να στείλει στην UniCredit μια νομικά δεσμευτική εντολή, ανέφεραν οι πηγές, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την τράπεζα να διακόψει τις σχέσεις της με τη ρωσική οικονομία. Αυτό είναι το προτελευταίο βήμα πριν η επιβληθούν κυρώσεις, όπως πρόστιμα.

Επί της ουσίας, με την επίσημη προειδοποίησή της προς την UniCredit, η ΕΚΤ θα δώσει στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας μία τελευταία ευκαιρία  να συμμορφωθεί πριν της επιβληθούν πρόστιμα.

Πιέσεις

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εντείνουν την πίεση στους δανειστές της, καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Οι δυτικές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία και η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών δημοκρατιών μελετά τώρα τρόπους αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δύο από τις μεγάλες τράπεζες της περιοχής, η RBI και η UniCredit, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Και οι δύο τράπεζες βρίσκονται στη χώρα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι η στρατηγική της τράπεζας για τη Ρωσία παρέμεινε αμετάβλητη και ότι ο Ιταλός δανειστής συνεχίζει να περιορίζει τις δραστηριότητές του.

Η μονάδα της τράπεζας στη Ρωσία ανέφερε κέρδη προ φόρων 890 εκατ. ευρώ το 2023, περίπου το 7,7% του συνόλου του ομίλου. Αυτό συγκρίνεται με κέρδη προ φόρων 210 εκατ. ευρώ το 2021, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Αν και τα δάνεια της ρωσικής μονάδας μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά περίπου 8% σε περίπου 3.150, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% ετησίως σε σταθερά νομίσματα καθώς αυξήθηκαν οι τραπεζικές προμήθειες.

Αργές διαδικασίες

Τον Ιούνιο, ο Andrea Enria, ο τότε επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι είχε «επανειλημμένα και δημόσια εκφράσει ανησυχίες για την απογοητευτικά αργή πρόοδο» των τραπεζών στη μείωση των εργασιών τους στη Ρωσία.

Είπε ότι η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες «να επιταχύνουν τις στρατηγικές συρρίκνωσης και εξόδου υιοθετώντας σαφείς οδικούς χάρτες και υποβάλλοντας τακτικά αναφορές στα διοικητικά τους όργανα και στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ για την εκτέλεση αυτών των σχεδίων».

Το επόμενο βήμα από την ΕΚΤ θα υποδηλώνει ότι αυτή η έλλειψη προόδου συνεχίστηκε παρά τις πολύμηνες συζητήσεις, ωθώντας τη ρυθμιστική αρχή να προετοιμαστεί να επιβάλει μια νομικά δεσμευτική εντολή στις τράπεζες.

Η RBI έχει ήδη χάσει αρκετές προθεσμίες της ΕΚΤ, δήλωσε στο Reuters άλλο άτομο που γνωρίζει τη σκέψη της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή