Πλήρη αποζημίωση των «θυμάτων» του υπόσχεται το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, καθώς έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα χρειάζεται για να καλύψει όλα όσα έχασαν οι πελάτες του κατά την κατάρρευσή του τον Νοέμβριο του 2022.

Τα επιπλέον μετρητά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή περισσοτέρων από 2 εκατομμύρια πελατών της εταιρείας, κάτι που αποτελεί σπάνιο γεγονός καθώς τα θύματα πτωχεύσεων στις ΗΠΑ παίρνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που έχασαν.

«Σε κάθε χρεοκοπία, αυτό είναι απλώς ένα απίστευτο αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία όταν πτώχευσε.

Κρυπτονομίσματα: Πόσο κοστίζει μια απάτη: 4 μήνες για τον Ζάο – 25 χρόνια για τον Μπάνκμαν

Όπως αναφέρει η εταιρεία, μόλις ολοκληρωθεί η εκποίηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων, θα έχει έως και 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για διανομή. Το Bloomberg αναφέρει ότι η συνολικές οφειλές προς τους πελάτες και άλλους μη κυβερνητικούς πιστωτές ανέρχονται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και όλα τα χρέη θα πληρωθούν στο ακέραιο, συν τους τόκους, δεν θα απομείνει τίποτα για τους κατόχους μετοχών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη το βράδυ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Wilmington του Ντέλαγουερ, όπου διεκπεραιώνεται η υπόθεση FTX.

Συν τους τόκους

Ανάλογα με το είδος της απαίτησης που έχουν στην υπόθεση, ορισμένοι πιστωτές θα μπορούσαν να ανακτήσουν έως και το 142% των οφειλών τους. Η συντριπτική πλειονότητα των πελατών, ωστόσο, πιθανότατα θα πληρωθεί το 118% από αυτά που είχαν στην πλατφόρμα FTX την ημέρα που η εταιρεία μπήκε σε πτώχευση στο Κεφάλαιο 11.

Η εταιρεία, που τώρα διευθύνεται από συμβούλους αναδιάρθρωσης, πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου για να πληρώσει ορισμένους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δάνεισαν κρυπτονομίσματα στην FTX, με χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν στις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές.

Ωστόσο, οι πληρωμές αναμένεται να καθυστερήσουν για αρκετούς μήνες, καθώς η FTX ολοκληρώνει τα τελικά στάδια της υπόθεσης πτώχευσης.

Το Solana

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία είχε περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε μια γενική άνοδο των τιμών για διάφορα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Solana, ενός συμβολαίου που υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον καταδικασθέντα ιδρυτή της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. Η εταιρεία έχει επίσης πουλήσει δεκάδες άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων έργων επιχειρηματικού κεφαλαίου όπως ένα μερίδιο στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

Τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν το εκπληκτικό αποτέλεσμα για την FTX, η κατάρρευση της οποίας έφερε συγκρίσεις με την πτώση της Enron Corp. λόγω απάτης και την αποκάλυψη του σχεδίου ponzi του Bernie Madoff.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι αναδιάρθρωσης από τότε παρακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ξεμπερδεύουν έναν ιστό λογαριασμών διάσπαρτων σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ανακτήσεις δέχθηκαν τεράστια ώθηση από την ανάκαμψη των κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του Bitcoin να τετραπλασιαστεί από τα τέλη του 2022.

Όπως γράφει το Bloomberg, σε έγγραφο που κατατέθηκε την Τρίτη, οι σύμβουλοι αναδιάρθρωσης παρουσίασαν νέες λεπτομέρειες της πρότασής τους για διανομή των μετρητών στους πιστωτές.  Το έγγραφο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους πιστωτές να ψηφίζουν για το προτεινόμενο σχέδιο πληρωμής.

Ο δικαστής πτώχευσης των ΗΠΑ Τζον Ντόρσεϊ θα λάβει υπόψη του αυτή την ψηφοφορία όταν αποφασίσει αν θα εγκρίνει το σχέδιο κάποια στιγμή αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Ο Ντόρσεϊ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει ακρόαση στα τέλη Ιουνίου σχετικά με τη δήλωση και τις διαδικασίες ψηφοφορίας.

Η FTX κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο του 2022 αφού ο Μπάνκμαν Φριντ έκλεισε την πλατφόρμα κρυπτογραφικών συναλλαγών της εταιρείας και παρέδωσε τον έλεγχο σε ειδικούς σε θέματα αφερεγγυότητας. Αργότερα ο Μπάνκμαν καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, ποινή για την οποία έχει ασκήσει έφεση .

Η προσφυγή του Μπάνκμαν-Φριντ μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αντιμετωπίζει μεγάλες αντιξοότητες, με τους δικηγόρους του να πρέπει να πείσουν το 2ο Εφετείο, και ενδεχομένως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ότι ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λούις Κάπλαν έκανε σημαντικά λάθη που στέρησαν από τον Μπάνκμαν-Φριντ τα νόμιμα δικαιώματά του καθιστώντας τη δίκη άδικη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto