Τρία χρόνια μετά τη δραματική κατάρρευση του fund Archegos, που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλές τράπεζες, ο ιδρυτής του  Μπιλ Χουάνγκ, θα κάτσει στο σκαμνί αυτή την εβδομάδα, με τους εισαγγελείς να τον παρουσιάζουν ως εγκληματία που διέπραξε «δόλιες και καταχρηστικές» συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκάλεσαν τρόμο στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, μέσα σε όλες αυτές της κατηγορίες δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν ένα εγκληματικό κίνητρο πίσω από το υποτιθέμενο σχέδιο του.

«Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω στο μυαλό μου είναι για ποιο λόγο;», ρωτά στους Financial Times, ο Alvin Hellerstein, ο βετεράνος δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση, αφού οι εισαγγελείς περιέγραψαν πώς ο  Μπιλ Χουάνγκ, είχε ωθήσει κρυφά και τεχνητά την τιμή της μετοχής μιας χούφτας εισηγμένων εταιρειών οι οποίες αργότερα κατέρρευσαν. «Έχασε τα χρήματά του», τονίζει.

Archegos: Απορρίφθηκαν οι αγωγές κατά Goldman και Morgan Stanley

Όπως επισημαίνουν οι FT, το ερώτημα γιατί ο 60χρονος traders άντλησε προσεκτικά επιλεγμένες μετοχές με δανεικά χρήματα δεν πρέπει να εξεταστεί από μια κριτική επιτροπή ως νομικό ζήτημα. Η κυβέρνηση αρκεί να αποδείξει πέρα ​​από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι ο Hwang σκόπευε να διαπράξει πράξεις που γνώριζε ότι ήταν παράνομες, οδηγώντας σε πανικό στην αγορά και κοστίζοντας τη δουλειά τους σε πολλά τραπεζικά στελέχη.

Αλλά για τους 12 Νεοϋορκέζους που θα επιλεγούν για να κρίνουν τον αινιγματικό επενδυτή τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, μπορεί να γίνει ένα καθοριστικό σημείο.

Το κίνητρο είναι συχνά «καθοριστικό μέρος της ιστορίας που λέγεται στους ενόρκους», είπε ο Τζόσουα Ναφτάλις, πρώην εισαγγελέας στο γραφείο που κατηγόρησε τον Χουάνγκ, ο οποίος αντιμετωπίζει πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος για κατηγορίες όπως εκβιασμός και απάτη μέσω κινητών αξιών. «Αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ένα άτομο διέπραξε απάτη, οι άνθρωποι συχνά κάθονται εκεί και ξύνουν το κεφάλι τους».

Από τη Νότια Κορέα

Γιος πάστορα που μετακόμισε από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ ως έφηβος και διδάχθηκε μόνος του Αγγλικά, ο Χουάνγκ εργάστηκε για την Tiger Management του Τζούλιαν Ρόμπερτσον. Εν συνεχεία αποχώρησε για να διαχειριστεί το δικό του hedge fund με επίκεντρο την Ασία, το Tiger Asia, το οποίο έκλεισε βιαστικά το 2012 αφού κατηγορήθηκε για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών και ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά, ο Χουάνγκ μετονόμασε το fund σε Archegos, από την ελληνική λέξη αρχηγός, με τον ίδιο -ως πιστό νέο Χριστιανό- να έχει αποκαλύψει ότι είναι η λέξη, που χρησιμοποιείται στη Βίβλο για να περιγράψει τον Ιησού ως τον «συγγραφέα» της σωτηρίας.

Έχοντας ξεκινήσει με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα, ο  Μπιλ Χουάνγκ, συγκέντρωσε εξαιρετικά ισχυρές θέσεις χρησιμοποιώντας παράγωγα γνωστά ως swaps, στα οποία μια τράπεζα επεκτείνει μια πιστωτική γραμμή στους πελάτες, ώστε να μπορούν να κάνουν κερδοσκοπία για συγκεκριμένες μετοχές. Εάν η τιμή αυτών των μετοχών ανέβει, ο πελάτης αποκομίζει τα οφέλη, αλλά εάν πέσει, η τράπεζα ζητά περισσότερα μετρητά για να καλύψει τη διαφορά, σε αυτό που είναι γνωστό ως «κλήση περιθωρίου».

Μέχρι τις αρχές του 2021, η Archegos διέθετε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και συγκεντρώνει μερίδια σε εταιρείες όπως η ViacomCBS και η Tencent — που μερικές φορές ανερχόταν σε περισσότερες από τις μισές ελεύθερα διαθέσιμες μετοχές.

Όταν μια σειρά εξωτερικών γεγονότων οδήγησε ορισμένα από τα στοιχήματα του  Μπιλ Χουάνγκ σε αποτυχία, ο χρηματοδότης ξεκαθάρισε κάποιες επενδύσεις για να καλύψει το έλλειμμα και οι τράπεζες άρχισαν σύντομα να πωλούν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις ζημίες τους, προκαλώντας χάος στην αγορά.

Η κατάρρευση της Archegos συγκλόνισε τις αγορές. «Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε φαινομενική αξία αγοράς για σχεδόν δώδεκα δημόσιες εταιρείες εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες», ισχυρίζεται το κατηγορητήριο του 2022 κατά του Hwang και ορισμένων από τους συναδέλφους του.

Ο επενδυτής κατηγορείται ότι αγόρασε μετοχές σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για να ανεβάσει τις τιμές, πριν τελικά σκάσει η φούσκα. Δύο από τους πρώην συναδέλφους του Χουάνγκ, παραδέχθηκαν την ενοχή τους ενώ ένας άλλος θα δικαστεί μαζί του.

Ζημιές δισεκατομμυρίων

Οι συνέπειες οδήγησαν επίσης σε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse και τη Nomura, οι οποίες είχαν δανείσει τα χρήματα με τα οποία ο Χουάνγκ έκανε τα στοιχήματά του.

Άλλες τράπεζες που συναλλάσσονταν με την Archegos, συμπεριλαμβανομένων της Morgan Stanley και της UBS, δέχθηκαν σημαντικά χτυπήματα.

Από την αρχή, οι εισαγγελείς ήταν ασαφείς ως προς τις εξηγήσεις τους για τα κίνητρα του  Χουάνγκ.

Μια εναλλακτική θεωρία διατυπώθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Archegos, Brendan Sullivan, ο οποίος ισχυρίστηκε σε ξεχωριστή πολιτική αγωγή το 2022 ότι ο επενδυτικός όμιλος μεταβίβασε μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Grace and Mercy Hwang που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως χρηματοοικονομικός  λοβός διαφυγής». Ο Σάλιβαν αναμένεται να καταθέσει στη δίκη.

Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφέρει επίσης αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη για το πώς ο Hwang αναζήτησε «κερδοφόρες ράμπες» για τις συναλλαγές του στο Archegos και ότι θα «συμπληρώσει μέρος του πλαισίου» ενώ θα υποβάλει την υπόθεσή του ενώπιον ενόρκων.

Οι δικηγόροι του Hwang ισχυρίστηκαν ότι ο πελάτης τους «διαπραγματευόταν με ένα πολύ περιορισμένο χαρτοφυλάκιο ονομάτων που μελέτησε καλά» και «πίστευε όπως κάθε άλλος επενδυτής στον κόσμο ότι η καλύτερη στιγμή για αγορά ήταν…. όταν η τιμή είναι χαμηλή».

Ακόμα κι αν αυτό το επιχείρημα αποδειχτεί μη πειστικό για ένα ένορκο της Νέας Υόρκης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μακρά διαμάχη στα δευτεροβάθμια δικαστήρια σχετικά με τον νόμο που χρησιμοποίησαν οι εισαγγελείς για να ασκήσουν την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς παραδέχονται ότι οι ατομικές συναλλαγές του Hwang δεν ήταν απαραίτητα παράνομες. Δεν υπήρχε νομική απαίτηση εκείνη την εποχή για να αποκαλύψει τις μεγάλες θέσεις που συγκεντρώθηκαν μέσω ανταλλαγών, επειδή οι υποκείμενες μετοχές ανήκαν τεχνικά στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση υποστήριξε σταθερά ότι «η χειραγώγηση της αγοράς μπορεί να επιτευχθεί με κατά τα άλλα νόμιμα μέσα» και ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χουάνγκ σχεδίαζε τις συναλλαγές του ήταν «σκόπιμα παραπλανητικός» και επομένως εγκληματική πρόθεση.

Η «καινοφανής θεωρία»

Ο Hellerstein έχει απαγορεύσει στην ομάδα υπεράσπισης του Hwang να υποστηρίζει ενώπιον ενόρκων ότι η υπόθεση βασίζεται σε μια «καινοφανή θεωρία» χειραγώγησης της αγοράς. Ωστόσο, οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν μικτό ιστορικό για υποθέσεις που βασίζονται στη λεγόμενη χειραγώγηση της ανοιχτής αγοράς, στις οποίες η κατά τα άλλα νόμιμη εμπορική δραστηριότητα καθίσταται παράνομη λόγω της πρόθεσής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή