Αμερικανός δικαστής απέρριψε την Πέμπτη επτά αγωγές επενδυτών, που κατηγόρησαν την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley ότι τροφοδότησαν την ταχεία κατάρρευση τον Μάρτιο του 2021 της εταιρείας Archegos Capital Management του Bill Hwang, αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Jed Rakoff στο Μανχάταν απέρριψε τους ισχυρισμούς των επενδυτών για χειραγώγηση της αγοράς και εμπιστευτικές συναλλαγές με επιφύλαξη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ασκηθούν εκ νέου αγωγές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ένας άλλος δικαστής είχε απορρίψει τις αγωγές, αλλά επέτρεψε στους επενδυτές να μηνύσουν εκ νέου την Goldman και τη Morgan Stanley. Οι τράπεζες της Wall Street ήταν δύο από τους κύριους μεσίτες της Archegos.

Ο Rakoff απέφυγε να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει γνωμοδότηση εν ευθέτω χρόνω.

Η κατάρρευση της Archegos προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες όπως η Credit Suisse, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την ελβετική αντίπαλο UBS και την ιαπωνική Nomura Holdings.

Ο Hwang και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos, Patrick Halligan, αντιμετωπίζουν την προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου ποινική δίκη στο Μανχάταν για το ρόλο τους στην κατάρρευση.

Και οι δύο δήλωσαν αθώοι για τις κατηγορίες περί απάτης με κινητές αξίες, απάτης μέσω καλωδίων και συνωμοσίας για εκβιασμό. Ο Hwang έχει επίσης δηλώσει αθώος σε ξεχωριστές κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς. Η δίκη μπορεί να διαρκέσει μήνες.

H κατάρρευση

Η κατάρρευση της Archegos Capital Management, ενός fund το οποίο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει μετοχές αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε ντόμινο συνεπειών

Η επενδυτική εταιρεία του Bill Hwang, η οποία κατέληξε να ενεργοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα margin call στην ιστορία, ήταν μια καταστροφή που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συνέβαινε.

Μολονότι υπάρχουν πολλά τα οποία έχουμε ακόμη να μάθουμε για το πώς η Archegos είχε δομήσει τις γιγαντιαίες επενδύσεις της – και, κυρίως, το πώς ακριβώς οι διάφορες τράπεζες οι οποίες της παρείχαν χρηματοδότηση εκτέθηκαν σε αυτές – σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία του Hwang ήταν πίσω από μια σειρά συναλλαγών που μέχρι πρόσφατα εκτίνασσαν τις μετοχές των ViacomCBS και Discovery, ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά παρουσίαζε πτώση.

Δυστυχώς για τον Hwang, η αγορά ήταν τελικά υπερβολικά μεγάλη για να ποντάρει εναντίον της. Καθώς ορισμένες από τις εταιρείες στις οποίες είχε στοιχηματίσει, συμπεριλαμβανομένων του κινεζικού κολοσσού αναζήτησης στο διαδίκτυο Baidu και της ViacomCBS, βρέθηκαν σε φάση sell-off, η στρατηγική της Archegos γύρισε “μπούμερανγκ”. Μαζί με τον Hwang, οι χρηματοδότες της εταιρείας του κατέληξαν επίσης να υφίστανται οικονομικό πόνο.

Το fund του διέθετε περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 10 δισ. δολ., με τις συνολικές του θέσεις να είχαν πιθανότατα ξεπεράσει και τα 50 δισ., κάτι που κατέστη δυνατό από τη χρηματοδότηση εκ μέρους μερικών από τα πιο διάσημα ονόματα της Wall Street, από τη Goldman Sachs έως τη Morgan Stanley.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή