![Στέγαση: Τα ακριβά ενοίκια κάνουν δημοφιλή τη συγκατοίκηση και στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/apartments-1845884_960_720-768x510-1.jpg)
Την αυξανόμενη τάση της συγκατοίκησης στην Ελλάδα υπογραμμίζει μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το MyRoomie, αντικατοπτρίζοντας ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα προς κοινούς χώρους διαβίωσης που καθοδηγείται από οικονομικούς παράγοντες και τα κοινωνικά οφέλη της συγκατοίκησης.
Η μείωση του κόστους διαβίωσης και η κοινωνικοποίηση είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν τη συγκατοίκηση να κερδίζει έδαφος .
Καίει το κόστος στέγασης στην Ελλάδα – Πόσο εισόδημα φεύγει για ενοίκιο
Παράλληλα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησής στην Ελλάδα αντανακλά τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τάσεις.
Εν τάχει:
· Η οικονομική προσιτότητα είναι το κλειδί: Το 70% όσων ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους.
· Κοινωνικοποίηση: Ένα αξιοσημείωτο 22% των δυνητικών συγκατοίκων προσελκύονται από την ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση και γνωριμία με νέους ανθρώπους.
· Ζήτηση για υπηρεσίες: Το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή συγκατοικιών.
· Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος: Μεταξύ εκείνων με εμπειρία συγκατοίκησης, το 77% ανέφερε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή.
Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από χίλιους ερωτηθέντες, αποκαλύπτει ότι το 45% των συμμετεχόντων έχουν συγκατοικήσει στο παρελθόν, με ένα επιπλέον 40% να το θεωρεί ως βιώσιμη επιλογή διαβίωσης. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία μείωσης του κόστους διαβίωσης, όπως υποδεικνύει το 70% των ατόμων που είναι ανοιχτά στην συγκατοίκηση. Η κοινωνικοποίηση και η πρόσβαση σε προτιμώμενες τοποθεσίες αναδείχθηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.
Παρά ορισμένες προκλήσεις που αναφέρθηκαν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συγκατοίκησης είναι εμφανής. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων ανέφεραν μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή λόγω της συγκατοίκησης, ενώ ένα 45% παρατήρησε μια μικρή βελτίωση.
Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος για συγκατοίκηση έρχεται σε μια εποχή που οι αστικές αγορές κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ισχυρή ζήτηση για οικονομικά προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με τις διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξεύρεση κατάλληλων διαμερισμάτων, που χρησιμοποιείται από το 65% των ενδιαφερόμενων.
Η έρευνα διενεργήθηκε απο 12 Μαρτίου έως 2 Απριλίου σε όλη την Ελλάδα τηλεφωνικά και ο αριθμός δειγμάτων ήταν 1.048. Η καταναομή ανα φύλο και ηλικιακό γκρουπ αποτυπώνεται στο γράφημα και δείχνει την απήχηση που έχει η συγκατοίκηση ιδιαίτερα , περισσότερο στις γυναίκες απ΄ότι στους άνδρες και στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-34 .
«Τα στοιχεία από την έρευνα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συγκατοίκηση στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Δομίνικος Πρίτης, Διευθύνων σύμβουλος στο MyRoomie.
Το MyRoomie είναι μια PropTech (Property Technology) πλατφόρμα συγκατοίκησης που συνδέει άτομα που αναζητούν συγκατοίκους ή δωμάτια. Παρέχει εύκολη και ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα για τους χρήστες να βρουν τους ιδανικούς συγκάτοικους και τους χώρους διαβίωσής τους.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς