Σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, οι κινεζικές αρχές ξεκινούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για πώληση μακροχρόνιων ομολόγων ύψους 1 τρισ. Rmb (140 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Όπως γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενες πηγές με γνώση του θέματος, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ζήτησε συμβουλές σχετικά με την τιμολόγηση της πώλησης της πρώτης παρτίδας των κρατικών ομολόγων.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σχέδια για τη διάθεση ομολόγων κατά την ετήσια σύνοδο του νομοθετικού σώματος της χώρας τον Μάρτιο, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει τις επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και θα ενισχύσει την οικονομική δυναμική το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω μιας μακροχρόνιας κρίσης ακινήτων.

«Η πώληση ομολόγων είναι ένα κρίσιμο μέρος των συντονισμένων προσπαθειών για την υποστήριξη σημαντικών, επειγόντων και απαιτητικών έργων που είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας», είχε το τονίσει ο Liu Sushe, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, σε δημόσια ενημέρωση στα μέσα Απριλίου.

«Όλα αυτά είναι έργα που σχεδιάζονταν από καιρό, αλλά δεν υλοποιήθηκαν και απαιτούν μια προσπάθεια σε κεντρικό επίπεδο».

Oι λεπτές ισορροπίες της Κίνας μεταξύ πληθωρισμού και αποπληθωρισμού

Η πώληση έρχεται αφού οι περιφερειακές τράπεζες της Κίνας συσσώρευσαν μακροχρόνια κρατικά ομόλογα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – οδηγώντας το κόστος του κρατικού δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ – καθώς αναζητούν ένα καταφύγιο από την αστάθεια στις αγορές μετοχών και ακινήτων της Κίνας.

Η Κίνα πούλησε παρόμοια μακροχρόνια ομόλογα το 2020 για να προσπαθήσει να ελέγξει την πανδημία Covid-19 και να ενισχύσει τις επενδύσεις σε υποδομές. Τα ομόλογα που πωλούνται αυτή τη φορά αναμένεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια, ως τρόπος χρηματοδότησης μακροπρόθεσμων έργων με παράλληλη ελάφρυνση του χρέους των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Στοχευμένα

Τα νέα ομόλογα διαφέρουν από τα κανονικά κρατικά ομόλογα στο ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται προορίζονται για στοχευμένους σκοπούς. Αυτός είναι ο τέταρτος γύρος ειδικής έκδοσης κρατικών ομολόγων, μετά από αυτόν του 1998 για την ανακεφαλαιοποίηση των κρατικών τραπεζών και του 2007 για τη σύσταση του κρατικού επενδυτικού ταμείου του.

Οι πωλήσεις αναμένεται να βελτιώσουν τη ρευστότητα στην αγορά για κινεζικά ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, τα οποία οι επενδυτές τείνουν ιστορικά να διατηρούν μέχρι τη λήξη.

Η Κίνα προσπαθεί να απομακρύνει την οικονομία από ένα μοντέλο ανάπτυξης που τροφοδοτείται από επενδύσεις σε ακίνητα και υποδομές, γεγονός που έχει προκαλέσει αύξηση των χρεών των τοπικών κυβερνήσεων.

Η πώληση ομολόγων «έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κίνα να αναδιαμορφώσει τη δομή του χρέους της», δήλωσε ο Jameson Zuo, διευθυντής της CSPI Credit Rating Co με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναφερόμενος στη στρατηγική του Πεκίνου να χρησιμοποιεί περισσότερο δανεισμό από την κεντρική κυβέρνηση ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Σε σύγκριση με ένα παγκόσμιο πρότυπο, η Κίνα εξακολουθεί να έχει σημαντικά περιθώρια, δυνητικά τρισεκατομμυρίων γιουάν έκδοσης ομολόγων τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, για να αφήσει την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει περισσότερη μόχλευση και να ενισχύσει τις επενδύσεις», πρόσθεσε ο Zuo.

Περισσότερα μακροχρόνια ομόλογα αναμένεται να εκδοθούν τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθούν βασικοί τομείς όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η ενέργεια και η αλυσίδα εφοδιασμού της μεταποίησης, δήλωσε φέτος ο πρωθυπουργός Li Qiang.

Η πρώτη παρτίδα των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα είναι ύψους μεταξύ 80 και 100 δισεκατομμυρίων Rmb, σύμφωνα με δύο άτομα που έλαβαν αιτήματα από την κεντρική τράπεζα. Τα περισσότερα θα έχουν 30ετή διάρκεια, αλλά θα υπάρχουν και κάποια 50ετή ομόλογα, είπαν.

Η έκκληση προς τις τράπεζες

Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει αξιωματούχους από τις κορυφαίες εμπορικές τράπεζες της χώρας στις 13 Μαΐου για να κανονίσουν την αναδοχή των μακροχρόνιων ομολόγων, σύμφωνα με εσωτερική ειδοποίηση που εστάλη σε ορισμένες τράπεζες, που είδαν οι Financial Times.

Τα σχέδια πώλησης έχουν υποβληθεί για επανεξέταση στο κρατικό συμβούλιο, στο υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων συμμετέχουν επίσης στο συντονισμό της πώλησης.

Η PBoC άφησε να εννοηθεί τον Απρίλιο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει αυτά τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, κάτι που «θα της δώσει καλύτερο έλεγχο των διατραπεζικών επιτοκίων», δήλωσε ο Zhi Xiaojia, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στην Crédit Agricole.

Προέβλεψε ότι η πώληση θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο.

Η απόδοση των 30ετών ομολόγων της Κίνας, η οποία κινείται αντιστρόφως από τις τιμές, έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 2,5-2,6 τοις εκατό, το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και δεκαετίες, μετά από μια απότομη πτώση από πάνω από 3 τοις εκατό πέρυσι.

Η επικείμενη έκδοση ομολόγων θα βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης και είναι πιθανό να υποστηρίξει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει μέτρια τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, δήλωσε ο Μινγκ Μινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citic Securities.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές