
Ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να ταιριάζει με τη σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.
Ο Ιούνιος φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα καθορίζονται καλύτερα από τα εισερχόμενα δεδομένα, είπε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη του στο Bloomberg Adria.
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
«Το βασικό σενάριο δείχνει ότι πλησιάζουμε σταδιακά στον στόχο του 2%, που φυσικά θα σημαίνει σταδιακά ότι μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια» είπε ο Καζάκς. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προσεκτική, σταδιακή και δεν πρέπει να βιαστούμε».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος μήνας που θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν έδωσαν το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Μόνη εξαίρεση το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σναμπέλ, η οποία έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της παύσης τον Ιούλιο. «Μπορεί να είναι σκόπιμο» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, αλλά απαιτείται μια “προσεκτική προσέγγιση” πέρα από αυτό. Αυτό δήλωσε η γνωστή για τη γερακίσια στάση της σε θέματα νομισματικής πολιτικής Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στο Nikkei, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη».
Αποφάσεις σύμφωνα με τα δεδομένα
«Από τη σημερινή σκοπιά, είναι πολύ πιθανό ο Ιούνιος να είναι η στιγμή που θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων», είπε ο Κάζακς. «Μετά τον Ιούνιο, για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε, «να δούμε ξανά τα δεδομένα».
Η προσέγγιση της ΕΚΤ να εξετάζει τους αριθμούς και στη συνέχεια να παίρνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ήταν «η ενδεδειγμένη μέχρι στιγμής», είπε.
«Δεδομένης της ακόμα υψηλής αβεβαιότητας, η πολύ σαφής μελλοντική καθοδήγηση δεν είναι καλή λύση πολιτικής αυτή τη στιγμή».


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια