Στην πρώτη νομισματική παρέμβαση από το 2022 προέβη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δαπανώντας το ποσό των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας την Παρασκευή επιβεβαίωσαν αυτή την παρέμβαση η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς το γεν έπεσε σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο.
Γιατί ξένες τράπεζες εκδίδουν ομόλογα σε γεν
Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ιαπωνία δαπάνησε 9,7885 τρισεκατομμύρια γιεν (62,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για συναλλαγματική παρέμβαση μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση που μεταφράστηκε από την Google.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική κυβέρνηση λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου.
Το χρονοδιάγραμμα της κυβερνητικής παρέμβασης συμπίπτει με μια απότομη ανάκαμψη του γεν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτώση του ιαπωνικού νομίσματος σε χαμηλό 34 ετών στα 160,03 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 29 Απριλίου.
Αργότερα ανέβηκε στα 156, ενισχύοντας τις εικασίες για πιθανή παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές. Το νόμισμα ενισχύθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από 2% τις επόμενες ημέρες.
Εκείνη την εποχή, αναλυτές της Bank of America Global Research υπολόγισαν ότι το μέγεθος της πρώτης ύποπτης παρέμβασης θα μπορούσε να ήταν μεταξύ 5 και 6 τρισεκατομμυρίων γεν, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Συνεχείς πιέσεις
Το γεν δίνει μάχη με τις συνεχείς πιέσεις από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε τη νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο. Διαπραγματεύτηκε στα 157,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 11:55 π.μ. ώρα Λονδίνου την Παρασκευή.
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki υποστήριξε την ανάγκη για παρεμβάσεις, εάν οι απότομες νομισματικές κινήσεις αρχίσουν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Αρνήθηκε να σχολιάσει εκείνη τη στιγμή όταν ρωτήθηκε εάν το υπουργείο είχε παρέμβει για να στηρίξει το γεν.
«Όταν υπάρχει υπερβολική κίνηση μπορεί να είναι απαραίτητο να την εξομαλύνουμε», είχε δηλώσει ο Suzuki μιλώντας στο CNBC στις 3 Μαΐου.
Η Ιαπωνία παρενέβη για τελευταία φορά προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμισμα τον Οκτώβριο του 2022, όταν το γεν έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στα 152 ανά δολάριο. Οι αρχές παρενέβησαν τρεις φορές εκείνο το έτος για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα, ξοδεύοντας σύμφωνα με πληροφορίες έως και συνολικά 9,2 τρισεκατομμύρια γεν κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα