
Σύμβαση με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, υπέγραψε η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Cenergy Holdings.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το έργο αυτό αποτελεί μέρος της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Princess Elisabeth Island για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο.
Για την Hellenic Cables και την DEME, αυτή η ανάθεση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς ακολουθεί την επιτυχημένη εκτέλεση του έργου MOG1 για την Elia, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο εταιρείες πριν από μερικά χρόνια.
O Μπάιντεν στρώνει το χαλί… σε Τιτάνα και Ελληνικά Καλώδια
Η συμφωνία για την Ελληνικά Καλώδια
Το έργο προβλέπει την παράδοση από την Hellenic Cables ενός υποβρύχιου συστήματος τριών export καλωδίων HVAC 220kV, συνολικού μήκους 165χλμ και αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αυτά τα καλώδια πρόκειται να συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 220kV, καθώς και για τα σχετικά εξαρτήματα, τις εργασίες συναρμολόγησης, τερματισμού και τις σχετικές δοκιμές, τη θέση σε λειτουργία και συντήρηση του υποβρύχιου συστήματος των καλωδίων (export cable system).
Τα τρία export καλώδια 220kV αναμένεται να κατασκευαστούν εντός του 2026 και 2027 και η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.
Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Μετά την επιτυχημένη παράδοση του MOG1 πριν από μερικά χρόνια, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε ξανά με την ELIA σε αυτό το πρωτοποριακό έργο. Η συμμετοχή μας στο έργο Princess Elisabeth Island όχι μόνο ενισχύει τη δέσμευσή μας για την προώθηση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά επίσης αποδεικνύει την ικανότητά μας να παρέχουμε σύνθετες και καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανυπομονούμε να εκτελέσουμε το έργο με ασφάλεια και να συμβάλλουμε στη μετάβαση του Βελγίου σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον».


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος