Εκστρατεία με στόχο να ακουστεί μέχρι τα …πέρατα της γης ότι το βαμβάκι που παράγεται στην ΕΕ είναι από μη γενετικά τροποποιημένο σπόρο και εγγυάται την ποιότητα, την περιβαλλοντική και την οικονομική βιωσιμότητα των προϊόντων, «τρέχει» το 2024 με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρώπη σχεδιάζει ένα βιώσιμο μέλλον» η πρωτοβουλία EUCOTTON, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA).
Μάλιστα, παρέχονται όλες εκείνες οι αποδείξεις που θα πείσουν ακόμη και τους πιο καχύποπτους, ότι ο ευρωπαϊκός «λευκός χρυσός» δεν υπερτερεί μόνο σε ποιότητα έναντι των άλλων από τρίτες χώρες, αλλά καλλιεργείται με υπεύθυνο τρόπο, τόσο κοινωνικά, όσο και ηθικό.
Βαμβάκι: Εφιαλτικό το σενάριο να «φύγει» από τον κάμπο της Θεσσαλίας
Η πρωτοβουλία EUCOTTON, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού που παράγεται στην Ευρώπη και οι βιώσιμοι τρόποι παραγωγής του, ενώ μιλώντας για αποδείξεις, είναι το σύστημα ιχνηλασιμότητας που εγκαινιάστηκε από την ECA προ έξι μηνών και επιτρέπει στα brands να συμμετέχουν, να έχουν πλήρη πληροφόρηση και εξαιρετική επισκόπηση της αλυσίδας παραγωγής του βάμβακος που διατίθεται στην αγορά.
Το σύστημα ιχνηλασιμότητας παρέχει όλα εκείνα τα απτά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα που παράγονται με βαμβάκι που καλλιεργείται στην ΕΕ, είναι 100% ευρωπαϊκά, φέροντας και το ειδικό σήμα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
«Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε είναι το στήσιμο μιας ιχνηλατίσημης αλυσίδας εντός της ΕΕ, με στόχο να δίνεται η δυνατότητα να μεταποιείται το προϊόν με διαφάνεια και να διασυνδέει την πρώτη ύλη με τις πιστοποιήσεις που φέρει το τελικό προϊόν», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA), Αντώνης Σιάρκος στο περιθώριο της εκδήλωσης, προσθέτοντας ότι «έτσι, πιστοποιείται ταυτόχρονα και η εμπλεκόμενη αλυσίδα αξίας (επιχειρήσεις) και τελικά, ο καταναλωτής που παίρνει το προϊόν, γνωρίζει τις πρώτες ύλες και με ποιον τρόπο έχει αυτό παραχθεί».
Πάνω από 700 εκατ. ευρώ η αξία των ελληνικών εξαγωγών βάμβακος
Περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ εξάγει η Ελλάδα, κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή βαμβακιού και αποτελώντας την κύρια χώρα βαμβακοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Αντώνιος Σιάρκος.
Οι χώρες της ΕΕ παράγουν περίπου 360.000 τόνους βαμβακιού ετησίως που αντιστοιχούν στο 2% του παγκόσμιου συνόλου και σύμφωνα με τον κ. Σιάρκο, το ευρωπαϊκό βαμβάκι είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο από τις διεθνείς αγορές και κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων μόδας, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Το 80% της παραγωγής προέρχεται από την Ελλάδα η οποία εξάγει παράλληλα σε Τουρκία, Αίγυπτο και στις χώρες της Ασίας, ενώ το υπόλοιπο 20% από την Ισπανία, δύο χώρες που συνεργάζονται στενά για το EUCOTTON.
Πάντως, με βάση την κατανάλωση των βαμβακερών προϊόντων στην ΕΕ, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απαίτηση σε ίνα από αυτό που παράγεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, τόνισε ο ίδιος και εκτίμησε ότι η τιμή του εισαγόμενου νήματος, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι θα έχει έκπτωση κατά 20%. Για να μπορέσει η ΕΕ να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε πρώτη ύλη, όπως εξήγησε, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων, με στόχο να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγής.
Αναφερόμενος στην ειδική πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας της πρώτης ύλης βαμβακιού, τόνισε ότι αγορές-στόχοι είναι οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία και σημείωσε ότι έχουν ήδη ενταχθεί 40 επιχειρήσεις του κλάδου (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία) με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος.
Το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις του κλάδου για το EUCOTTON χαρακτηρίζεται έντονο, θέλοντας να διαφοροποιηθούν στην παγκόσμια αγορά καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει τον σκληρό ανταγωνισμό από φθηνότερες χώρες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών.
«Οι χώρες εκτός της ΕΕ έχουν πλεονεκτήματα λόγω φθηνού εργατικού δυναμικού, ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, ανύπαρκτων εργασιακών κανόνων και χαλαρών περιβαλλοντικών περιορισμών», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι στον αντίποδα, «στην Ευρώπη έχουμε αυστηρή νομοθεσία, εργασιακούς κανόνες και περιβαλλοντικούς περιορισμούς», αλλά όπως υπογράμμισε, «παρόλα αυτά, εμείς πάμε να κάνουμε την απειλή ευκαιρία καθώς παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μετατόπιση στις ανάγκες των καταναλωτών. Υπάρχει πλέον ευαισθητοποίηση για τη μόδα, για τις πρώτες ύλες και τον τρόπο παραγωγής».
Η πρωτοβουλία EUCOTTON
Η πρωτοβουλία EUCOTTON, είναι τριετούς διάρκειας και ολοκληρώνεται φέτος, ενώ έχει συσταθεί από τη συνεργασία των ενώσεων των παραγωγών και μεταποιητών στις χώρες παραγωγής, Ελλάδα και Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας το 100% του κλάδου. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 – Enjoyit’sfromEurope.
Κύριος σκοπός της σύστασης του φορέα είναι η δημιουργία, κατοχύρωση και προώθηση ενός Εμπορικού Σήματος Ευρωπαϊκού Βάμβακος (EU COTTON) που να προσδίδει ταυτότητα στο προϊόν που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σήμα θα συνοδεύει τα παραγόμενα δέματα βάμβακος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χρήση του θα επεκτείνεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μέχρι και τα τελικά προϊόντα ένδυσης με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή. Απώτερος στόχος του φορέα είναι η αναγνώριση, διαφύλαξη και προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού κυρίως εντός της Ε.Ε, αλλά και διεθνώς.
Ικανοποιητική αναμένεται η φετινή ελληνική παραγωγή βάμβακος
Για μια καλή φετινή ελληνική παραγωγή βάμβακος σε σχέση με το 2023, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, σημειώνοντας ότι «ενώ αρχικά φέτος είχαμε κάποια προβλήματα στην σπορά, νομίζω ότι αυτά έχουν ξεπεραστεί και τελικά περιμένουμε μια ικανοποιητική χρόνια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμμαχήσει μαζί μας ο καιρός». Στη Κεντρική Μακεδονία θα έχουμε μια «σούπερ» χρονιά, επισήμανε ο ίδιος και προσθέτοντας ότι στον Έβρο η βαμβακοπαραγωγή κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόνισε ότι «στη Θεσσαλία αναμένεται ακόμη πιο ισχνή».
Στη Θεσσαλία, υπάρχουν χωράφια που ακόμη παραμένουν ακαλλιέργητα, επισήμανε ο ίδιος και προσθέτοντας ότι «θέλει ακόμη χρόνο η Θεσσαλία προκειμένου να συνέλθει από τη λαίλαπα Ντάνιελ», υπογράμμισε την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και έντονα τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. «Το βαμβάκι πάντως που ξεκίνησε από τη Θεσσαλία, θα παραμείνει στη Θεσσαλία και εμείς κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, όχι μόνο για να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα, αλλά να έχουμε και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων», σημείωσε.
Για την σημερινή τιμή βάμβακος, που αποτελεί ένα χρηματιστηριακό προϊόν, ο κ. Φωτεινός είπε ότι σήμερα εμφανίζει χαμηλές πτήσεις και εξέφρασε την ελπίδα του στο μέλλον να πάει καλύτερα και να ανταμειφθεί ο παραγωγός όσο καλύτερα γίνεται. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν κάποια μικρά αποθέματα από την περσινή παραγωγή και εκτίμησε ότι ακόμη και αυτά θα απορροφηθούν πλήρως από τις αγορές.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032