Αλλαγές στις απαιτήσεις για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, προβλέπει τροποποιητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά στρέμμα για το σύσπορο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 20%, σύμφωνα με τον πίνακα Ι. ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

Βαμβάκι: Εφιαλτικό το σενάριο να «φύγει» από τον κάμπο της Θεσσαλίας

Πίνακας Ι ελάχιστης απόδοσης σε κιλά ανά στρέμμα σύσπορου βαμβακιού για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς, που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ, κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

  • Οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας, για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.
  • Στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 44% σύμφωνα με τον πίνακα ΙΙ ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

Πίνακας ΙΙ ελάχιστης απόδοσης σε κιλά ανά στρέμμα σύσπορου βαμβακιού κατά παρέκκλιση για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

Από την καλλιεργητική περίοδο 2024, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016 – 2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 30% σύμφωνα με τον πίνακα ΙΙΙ ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

Πίνακας ΙΙΙ ελάχιστης απόδοσης σε κιλά ανά στρέμμα σύσπορου βαμβακιού από την καλλιεργητική περίοδο 2024:

Η παραπάνω απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελικής ποσότητας του παραγωγού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO