Για εναν προυπολογισμό με «ρεκόρ επενδύσεων» και χωρίς άρση τελικά του «φρένου χρέους», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα την επί της αρχής συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας του 2025 συνολικού ύψους 481 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το σχέδιο προυπολογισμού περιλαμβανει ελαφρύνσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων για τους πολίτες και η συμφωνία επετεύχθη τα ξημερώματα, έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, οι οποίες κόστισαν και στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Γερμανία: Βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,5%
Ο Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πραγματοποίησαν 23 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 80 ωρών στην καγκελαρία προκειμένου να καταλήξουν στην σημερινή συμφωνία. «Αυτός ο προϋπολογισμός περιέχει ρεκόρ επενδύσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2025.
Δημόσιες δαπάνες
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις περίπου στα 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2024 το αντίστοιχο ποσό είναι 53 δισεκατομμύρια», τόνισε ο κ. Σολτς, απαντώντας στην κριτική ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δανεισμός της κυβέρνησης θα ανέλθει σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,5% για το 2025 και η οικονομική παραγωγή, σημείωσε ο κ. Χάμπεκ, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις για συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται και για τις υπερωρίες των εργαζομένων, μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας και βελτίωση των επιλογών απόσβεσης για τις εταιρίες.
Στρατιωτικές δαπάνες
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται, όπως αναμενόταν, στην άμυνα, με το ΝΑΤΟϊκό όριο του 2% να επιτυγχάνεται το 2025. Το υπουργείο ‘Αμυνας θα λάβει μάλιστα σταδιακή αύξηση των πόρων του έως τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028, ακόμη και αν στο μεταξύ έχει εξαντληθεί το ειδικό ταμείο για την άμυνα. Ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται φέτος στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονται και μέτρα προσέλκυσης νέου προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν κάνουμε πάντα τα πράγματα εύκολα για τους εαυτούς μας, παλεύουμε σκληρά και αναζητούμε συμβιβασμούς – μερικές φορές για μισή νύχτα, μερικές φορές για όλη τη νύχτα», δήλωσε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων και πρόσθεσε: «Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, να εκνευριστείς, να τα παρατήσεις ή να ξεφύγεις από την ευθύνη».
Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 17 Ιουλίου και να τεθεί προς συζήτηση στην Βουλή από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία