Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν στην προκυμαία του Αϊβαλιού δεκάδες Τούρκοι, οι οποίοι επιθυμούν να επιβιβαστούν στο τουριστικό πλοιάριο και να περάσουν απέναντι, στη Μυτιλήνη, για ολιγοήμερες διακοπές. Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση που τους παρέχει τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή της «visa express».
Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της πρώτης σε υπηκόους της γείτονος, φαίνεται πως η τουριστική… απόβαση έχει δώσει οικονομική ανάσα στα περισσότερα από 10 νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι αρρυθμίες, κυρίως λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος αλλά και των ελλιπών υποδομών, σε κάποιες περιπτώσεις, ή της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τουρισμός: Ποιες χώρες ηγούνται της παγκόσμιας ανάπτυξης – Στην 9η θέση η Ελλάδα [πίνακας]
Αρχές Απριλίου και η «γρήγορη» visa είναι γεγονός. Η αποδοχή από την απέναντι όχθη του Αιγαίου είναι ενθουσιώδης και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η επισκεψιμότητα τούρκων πολιτών στα πέντε πρώτα ελληνικά νησιά που εφαρμόστηκε το μέτρο σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τις συνολικές αφίξεις των γειτόνων στα συγκεκριμένα νησιά να φτάνουν τις 46.669, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023 ίσα που ξεπερνούσαν το 1/3 (13.444).
Μέχρι και 500 τούρκους επισκέπτες αφήνουν καθημερινά τα πλοιάρια που κάνουν το δρομολόγιο μεταξύ τουρκικών παραλίων και Λέσβου, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να κάνουν χρήση της “visa express”. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, η επίσκεψή τους διαρκεί συνήθως δύο – τρεις μέρες και σπάνια φεύγουν αυθημερόν. «Το σίγουρο είναι ότι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοπικής αγοράς».
Το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου η επισκεψιμότητα τούρκων πολιτών στα πέντε πρώτα νησιά που εφαρμόστηκε το μέτρο σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Το προφίλ των τούρκων τουριστών είναι, όπως σημειώνουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, πολύ κοντά σε αυτό των ελλήνων επισκεπτών: «Δεν έχουν καμία σχέση με άλλους λαούς που επισκέπτονται τα νησιά μας, όπως οι Βρετανοί ή οι Σκανδιναβοί. Οι Τούρκοι επισκέπτονται διάφορα μέρη και, μάλιστα, όχι μόνο τα πολύ τουριστικά. «Ψάχνονται» περισσότερο ενώ δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα».
Σκέψεις για μονιμοποίηση
Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά και έχει ισχύ έως το τέλος του έτους, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις τόσο για επέκτασή του σε άλλα νησιά όσο και για μονιμοποίησή του, ανάλογα με την πορεία του μέχρι την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης. Στη Ρόδο, από την έναρξη του μέτρου, συνολικά 6.364 Τούρκοι έχουν επισκεφθεί το νησί, ενώ μόνο τον Ιούνιο έφτασαν 4.500.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρόδου Βασίλης Βαγιανάκης, την εβδομάδα που γιόρταζαν το Μπαϊράμι, στο Νησί των Ιπποτών αποβιβάστηκαν 3.000 επισκέπτες από τη γείτονα. Αντίστοιχα, στο Καστελλόριζο, μέχρι σήμερα έχουν κάνει χρήση της ειδικής visa 275 Τούρκοι. Αντιθέτως, στη Σύμη, η οποία είναι επίσης ενταγμένη στο πρόγραμμα, έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια είσοδος με visa εξπρές κι αυτό γιατί η επίσκεψη στο ακριτικό νησί είναι τις περισσότερες φορές προγραμματισμένη καιρό πριν, οπότε η visa εκδίδεται στα προξενεία.
Δεν έχουν λείψει, βέβαια, και οι… άτυχες στιγμές, όπως αυτή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν το αυξημένο ενδιαφέρον των τούρκων πολιτών για διακοπές στη Ρόδο, οδήγησε σε ένα διαδικαστικό πρόβλημα, που αφορούσε στην καθυστέρηση έκδοσης visa για 300 άτομα, τα οποία, μάλιστα, είχαν ήδη κάνει κρατήσεις.
Με ανακοίνωσή του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Γιώργος Τόππος, σε συνεννόηση με την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου να μεταφέρουν οι συγκεκριμένοι επισκέπτες τη διαμονή τους για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων, εναλλακτικά, δε, συνιστάται η επιστροφή των χρημάτων τους.
Στο μεταξύ, παρ’ όλο που η Λήμνος συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 νησιών, δεν έχει προς το παρόν πύλη εισόδου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση. «Το μέτρο της “visa express” είναι πολύ θετικό και δύναται να συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση των τουριστικών ροών. Ωστόσο, το νησί μας δεν είχε έως τώρα άμεσα οφέλη. Η τουριστική αγορά της Τουρκίας είναι μια μεγάλη, κοντινή αγορά από την οποία μπορούμε να επωφεληθούμε σημαντικά, εφόσον πληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις», σημειώνει η δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα.
Latest News
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»
Χειμερινή εξοχική κατοικία: Οι Ελληνες γυρνούν την πλάτη παρά την πτώση των τιμών [γραφήματα]
Ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να «συγκινεί» τους αγοραστές
Χρονιά ανάκαμψης το 2024 για τη Goldair
Μέσα στο 2024 η Goldair πρόσθεσε δυο ακόμα εμπορικές συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για εξαγωγή εμπορευμάτων στις αγορές της Κίνας και του Ισραήλ