
Σε διεθνή προορισμό για ταξιδιώτες υψηλού προφίλ και ισχυρής αγοραστικής δύναμης επιδιώκει να καταστήσει το νησί της Σκιάθου, προς όφελος και της τοπικής οικονομίας, η ELIVI Hotels με την νέα επένδυση ύψους 52 εκατ. ευρώ.
Ξεκινώντας από την Πτολεμαΐδα η οικογένεια του κατασκευαστή Ηλία Ναθαναηλίδη πλειοδότησε το 2013, στον διαγωνισμό για το δημόσιο ακίνητο έκτασης 69.000 τετραγωνικών μέτρων του πρώην Ξενία Σκιάθου και δημιούργησε το ELIVI Hotel και το πρώτο Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, στον όρμο των Κουκουναριών. Σήμερα σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση της επένδυσης με την προσθήκη νέων πολυτελών καταλυμάτων.
Η «μάχη» 6 διεθνών αλυσίδων για τα ξενοδοχεία στην Κρήτη
Όλα ξεκίνησαν από την ΤΕ.ΝΑ. «Τεχνική Ναθαναηλίδη», η οποία ιδρύθηκε το 1993 από τον κύριο Ηλία Ναθαναηλίδη, με έδρα την Πτολεμαΐδα. Κατά την διάρκεια των 31 χρόνων από την ίδρυσή της, έχει συνεχή επιχειρηματική δραστηριότητα και υλοποιεί σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα με συνέπεια, καινοτόμες πρακτικές, υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης Τάξης. Η πιστοληπτική ικανότητα (credit rating) για την εταιρεία είναι ΒΒ- ενώ η συνολική αξιολόγηση της εταιρείας είναι 5* (Άριστα).

Το 2013 όταν η κρίση είχε «χτυπήσει» για τα καλά τον κατασκευαστικό κλάδο, ο Ηλίας Ναθαναηλίδης, αποφάσισε να επεκταθεί στον τουρισμό και συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το Ξενία Σκιάθου στον οποίο και πλειοδότησε και πήρε τον έλεγχο για 99 χρόνια. Το 2016, η ΕΣΤΙΑ Επενδυτική συμφερόντων του Ομίλου Ναθαναηλίδη, ανέβασε την συνολική προς αξιοποίηση έκταση στα 200 στρέμματα καθώς προχώρησε στην αγορά μιας έκτασης 129.604 τ.μ. σε όμορη περιοχή με το δημόσιο ακίνητο του πρώην ΞΕΝΙΑ Σκιάθου, στον όρμο των Κουκουναριών που περιλαμβάνει τις παραλίες Κουκουναριές (μέρος αυτής), Αμπελάκια, Μικρή Μπανάνα και Μεγάλη Μπανάνα.
Το 2018 ιδρύεται η ELIVI HOTELS η οποία «ανέστησε» το πρώην Ξενία με την δημιουργία του ELIVI Skiathos, δυναμικότητας 161 «κλειδιών» συνολικά το οποίο αποτελείται από το ανακαινισμένο κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ, δυναμικότητας 32 δωματίων, από 68 νέα πολυτελή bungalows που προστέθηκαν στη συνέχεια δημιουργώντας το πρώτο Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα, στον όρμο των Κουκουναριών και από άλλα 61 πολυτελή νεόκτιστα bungalows εκτός του δημοσίου ακινήτου αξιοποιώντας μέρος της όμορης έκτασης των 129.604 τ.μ.. Όλη η επένδυση που ξεπέρασε μέχρι τώρα τα 56 εκατ. ευρώ, είναι ήπιας δόμησης και βιοκλιματικά ενεργειακής απόδοσης Α+, πλήρως ενταγμένη στο ανάγλυφο της περιοχής στον όρμο των Κουκουναριών και της Πούντας. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή δωματίου ημερησίως (ADR) στο ELIVI Hotels, ανήλθε για το 2023 σε 527,23 ευρώ, ενώ η πληρότητα αγγίζει ετησίως το 75,8% με ανοδική τάση.

Η νέα επένδυση
Μετά την αναβίωση του ιστορικού Ξενία και τη δημιουργία Παραθεριστικού Τουριστικού Χωριού στον όρμο των Κουκουναριών, η ELIVI Hotels δρομολογεί νέα βιώσιμη στρατηγική επένδυση πέντε αστέρων στη Σκιάθο που αναπτύσσεται στην έκταση των 129.604 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ. Με την απόφαση 66/05.08.2021 της ΔΕΣΕ το επενδυτικό σχέδιο «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗN ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ – ΝΗΣΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ, Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» της ELIVI εντάχθηκε στις διαδικασίες των «Στρατηγικών Επενδύσεων» του Ν. 4608/2019. Με το ΦΕΚ 7747/31.12.2023 εγκρίθηκε η χορήγηση των κινήτρων για την υλοποίησή της και παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας γνωμοδότησε θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων και την τελική αδειοδότησή του.
Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες η νέα επένδυση θα προσθέσει 320 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας και 27 μόνιμης, θα αποφέρει 152 εκατ ευρώ στα δημόσια έσοδα και 268 εκατ. η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική οικονομία μέσα σε 20 έτη, ενώ η ELIVIHOTELS εγγυάται ότι θα διαθέτει 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Η επένδυση κατά 50% θα γίνει από ίδια κεφάλαια και 50% από δανεισμό ή άλλης μορφής χρηματοδότηση.
Η αναδρομική ισχύ νόμου που προκαλεί εμπόδια
Ωστόσο η νέα επένδυση αντιμετωπίζει και γραφειοκρατικά προβλήματα καθώς με την ψήφιση του νόμου 4965/2022 (άρθρο 5) ισχύουν αναδρομικά νέες ρυθμίσεις επί των πολεοδομικών μελετών που είχαν εγκριθεί με το προ της ισχύος του νέου νόμου δίκαιον, και επιδιώχθηκε και ορίζεται ότι περιέρχονται στο οικείο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα τα τμήματα των δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταλαμβάνονται από τους κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους σύμφωνα με τις εγκριθείσες ήδη ή τις εγκριθησομένες στο μέλλον πολεοδομικές μελέτες που καταρτίσθησαν ή πρόκειται να καταρτισθούν σε εκτέλεση των θεσπιζομένων με τα Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α ρυθμίσεων.
Με αυτές τις αλλαγές αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις περί Παραθεριστικών – Τουριστικών Χωριών, 10 χρόνια μετά την ψήφιση των αρχικών διατάξεων (Ν.4092/2012), επηρεάζοντας ακόμα και τις ήδη υλοποιημένες και σε λειτουργία επιχειρήσεις. Εύλογο είναι ότι, οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε παρεμπόδιση ή αναστολή νέων επενδύσεων, καθώς καταργούνται κεκτημένα περιουσιακά δικαιώματα των επενδυτών και δη άνευ αποζημιώσεως. Όπως εξηγούν τα στελέχη της ELIVI, τα Παραθεριστικά – Τουριστικά Χωριά (ΠΤΧ) δεν είναι οικιστικές περιοχές και η θεσμική τους αντιμετώπιση πρέπει να είναι ανάλογη.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος