Με εκατοντάδες μετάλλια να έχουν κερδηθεί, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού πλησιάζουν επίσημα στο τέλος τους.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Στυλοβάτες του γαλλικού ΑΕΠ
Οι αθλητές προπονούνται για χρόνια, αν όχι δεκαετίες, εν αναμονή των Αγώνων – όπως και οι πόλεις που τους φιλοξενούν. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα να έχουμε 329 αγώνες μεταλλίων σε 32 διαφορετικά αθλήματα, περίπου 10.000 αθλητές και ακόμη περισσότερους, ενώ έρχονται εκατομμύρια επισκέπτες, παρατηρεί το Fortune.
Το διακύβευμα ήταν μεγάλο στην περίπτωση του Παρισιού, καθώς ήταν η διοργανώτρια πόλη για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια. Ήλπιζε να κάνει τα πράγματα αλλιώς, πέρα από τα συνηθισμένα, όντας η «πιο πράσινη» διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα, στρεφόμενη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυτικά τρόφιμα και ενοικιαζόμενο αθλητικό εξοπλισμό.
Η επένδυση του Παρισιού στους αγώνες δεν σταμάτησε εκεί. Η γαλλική πρωτεύουσα ανέλαβε να καθαρίσει τον ποταμό Σηκουάνα για να τον χρησιμοποιήσει για αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας – μια κίνηση που, τελικά, δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Κατασκεύασε επίσης μια νέα σιδηροδρομική γραμμή για να συμβάλει στη βελτίωση της συνδεσιμότητας με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Ενώ το Παρίσι υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση σε ορισμένους τομείς, αντιμετώπισε τις ίδιες προκλήσεις με τις οποίες αναπόφευκτα αγωνίζονται οι διοργανώτριες πόλεις: υπερβάσεις κόστους.
Οι Αγώνες του 2024 εκτιμάται ότι θα έχουν κοστίσει μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τον προγραμματισμένο προϋπολογισμό κατά 25%, εκτιμά η S&P Global Ratings.
To κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι (2014) ή στο Ρίο (2016), αλλά εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει το επώδυνο τίμημα που πρέπει να κάνουν οι πόλεις όταν αποδέχονται το απαιτητικό έργο της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Βλέπουμε ότι μια μεγαλύτερη υπέρβαση δαπανών είναι στην πλευρά των υποδομών, αλλά και η επιχειρησιακή πλευρά δεν είναι χωρίς πιέσεις», δήλωσε ο Alexander Budzier, συνεργάτης στην πρακτική διαχείρισης στο Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος συνέγραψε μια μελέτη σχετικά με την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων για υπερβολικές δαπάνες.
Κατά κάποιο τρόπο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επανεξέτασης μελλοντικών γεγονότων αυτής της κλίμακας: Πρέπει να παραμείνουν ως έχουν ή πρέπει απεγνωσμένα να αλλάξουν;
Ο περιορισμός του κόστους και η «κοινωνική κάθαρση»
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παρίσι αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των νέων τοποθεσιών που κατασκευάζει για να διατηρήσει το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπό έλεγχο. Και έτσι έγινε. Αλλά κατά τη διαδικασία, η πόλη ασχολήθηκε με αυτό που ορισμένοι αποκαλούσαν «κοινωνική κάθαρση», καθώς μετακίνησε εκατοντάδες ανθρώπους που ζούσαν κοντά στο Île-Saint-Denis, όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Χωριό, και αλλού. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η κίνηση είχε οποιαδήποτε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η εκδήλωση φάνηκε να ξεκινά αδύναμα όταν η τελετή έναρξης αμαυρώθηκε από έντονες βροχοπτώσεις, εκτός συγχρονισμού γυρίσματα και αμφιλεγόμενες πράξεις που ορισμένοι εξέλαβαν ως παρωδία του «Μυστικού Δείπνου».
Η ετοιμότητα του Σηκουάνα για ένα γεγονός αυτής της κλίμακας υπήρξε επίσης ένα ζήτημα. Ο ποταμός μολύνθηκε επικίνδυνα κοντά στην έναρξη των Αγώνων. Στη συνέχεια, οι αθλητές άρχισαν να αρρωσταίνουν μετά το κολύμπι στο ποτάμι (αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν φταίει ο Σηκουάνας).
Το ολυμπιακό «hangover»
Οι πόλεις ιστορικά έμπαιναν σε κατάσταση «hangover» μετά τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 2004, αν και σημαντικοί δεδομένης της προέλευσής τους, είχαν τόσο βαρύ τίμημα που μερικοί θεωρούν πως συνέβαλαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πριν από οκτώ χρόνια άφησαν την πρωτεύουσα της Βραζιλίας με εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις μετά τους Αγώνες. Στο Τόκιο, σκάνδαλα διαφθοράς ακολούθησαν τις προσπάθειες της πόλης να φιλοξενήσει την εκδήλωση και να κερδίσει έδαφος εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
Είναι το Παρίσι απρόσβλητο από αυτές τις επιπτώσεις; Ίσως όχι, αλλά σίγουρα δεν έκανε τα λάθη που έκαναν ορισμένοι από τους προκατόχους του.
Οι ανησυχίες για το κόστος, για παράδειγμα, εξακολουθούν να παραμένουν, παρόλο που η γαλλική πρωτεύουσα έχει χρησιμοποιήσει οικολογικά υλικά.
Το έγγραφο που συνέγραψε ο Budzier διαπίστωσε ότι το Παρίσι ήταν, στην πραγματικότητα, 115% πάνω από την αρχική του εκτίμηση σε πραγματικούς όρους. Αυτά τα κόστη θα μπορούσαν διαφορετικά να δαπανηθούν για δημόσιες υπηρεσίες – μια ανησυχία που οι κάτοικοι της Βουδαπέστης αναγνώρισαν και υπέγραψαν μια αίτηση, με αποτέλεσμα η Ουγγαρία να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 πριν από επτά χρόνια.
Η πρόκληση της βιώσιμης προόδου
Από τότε που η ΔΟΕ ξεκίνησε την Ατζέντα 2020 για να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων, οι πόλεις – συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού – έπρεπε να σκεφτούν περισσότερο πώς να κάνουν τις εκδηλώσεις βιώσιμες. Αυτό επέτρεψε την πρόοδο, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να είναι βιώσιμη.
Τα μυστικά της επιτυχίας
Τελικά, τι χρειάζεται για να είναι επιτυχείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Ο Hanscom, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τέσσερις από τις διοργανώσεις μέχρι στιγμής, ανέφερε τρία πράγματα εκτός από θεμελιώδη στοιχεία, όπως η ασφάλεια.
Πρώτον, η διατήρηση του κόστους εντός προϋπολογισμού είναι μια νίκη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δεν το πέτυχαν πραγματικά αυτό, αλλά βοήθησαν να περιοριστούν ορισμένες από τις μεγάλες δαπάνες υποδομής και λειτουργίας.
Δεύτερον, η ισχυρή τοπική συμμετοχή σημαίνει ότι όλοι όσοι επηρεάζονται άμεσα από την παρουσία τους στη χώρα ή την πόλη υποδοχής βυθίζονται σε μια μεγάλη αθλητική εμπειρία. Στο Παρίσι, ένας μεγάλος αριθμός θεατών αναμενόταν να είναι Γάλλοι – μια τάση που παρατήρησε και ο Hanscom.
Υπήρξαν φήμες για απούλητα εισιτήρια και δωμάτια ξενοδοχείων που δεν είχαν κρατηθεί, καθώς λιγότεροι διεθνείς τουρίστες ήρθαν στην πόλη (που έβλαψαν τα έσοδα της Air France KLM) πριν από τους Αγώνες. Αλλά τουλάχιστον οι Γάλλοι χάρηκαν την διοργάνωση.
Τέλος, ο Hanscom τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέτυχαν πολύ καλές επιδόσεις στην τηλεθέαση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν υποφέρει από πτώση της τηλεθέασης τα τελευταία χρόνια και προσπαθούν απεγνωσμένα να το αντιστρέψουν. Αλλά φέτος, η τελετή έναρξης έγινε η εκδήλωση με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη γαλλική τηλεόραση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά τηλεθέασης έχουν αυξηθεί ακόμη και παγκοσμίως.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis