Η εφετινή έναρξη των εργασιών του «Θερινού Πανεπιστημίου», που διοργανώνει στα τέλη κάθε καλοκαιριού η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση της Γαλλίας, Medef, δεν θα φιλοξενήσει την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ βρίσκεται σε αποδρομή καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε αναζήτηση του προσώπου εκείνου που θα πετύχει τις απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις, ώστε να κερδίσει η κυβέρνησή του την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.
«Το κενό εξουσίας που δημιούργησε με την αιφνιδιαστική, πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανησυχεί τους επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων», γράφει ο ρεπόρτερ της οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» Ρενό Ονορέ, αφού αν κάτι απεχθάνεται ο επιχειρηματικός κόσμος σε κάθε χώρα του πλανήτη είναι η κυβερνητική αστάθεια. Ευλόγως αντιπαθεί και τις εκλογές που αναπόφευκτα προκαλούν κυβερνητικές αλλαγές, ενίοτε φευ και πολιτικές αλλαγές, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Γαλλία.
Medef: Επικίνδυνα για την οικονομία τα προγράμματα Λεπέν και Αριστεράς
Στην εφετινή Συνάντηση των Επιχειρηματιών της Γαλλίας το λόγο μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Medef Πατρίκ Μαρτέν έλαβαν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου: η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ της Εθνοσυνέλευσης και ο Ζεράρ Λαρσέ της Γερουσίας. Δεν είχε κανένα νόημα να ανεβεί στο βήμα ο Γκαμπριέλ Ατάλ ο οποίος, ως προσωρινός πρωθυπουργός του οποίου η θητεία παρατείνεται μέχρι να βρει ο Μακρόν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, έχει πλέον διεκπεραιωτική αποστολή και η κυβέρνησή του δεν παράγει πολιτική.
Επιθυμητές συνεργασίες
Μιλώντας στο γαλλικό τύπο του Σαββατοκύριακου ενόψει της εφετινής Συνάντησης των Επιχειρηματιών της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Medef Πατρίκ Μαρτέν είπε έξω από τα δόντια όσα θα έλεγε κάπως πιο «στρογγυλεμένα» τη Δευτέρα.
«Θα ήταν αφόρητο για τη χώρα αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας», απεφάνθη δίχως περιστροφές ο Μαρτέν μιλώντας στη «Le Figaro». Αλλά μέσω της «Les Echos» ξεκαθάρισε ότι δεν απελπίζεται, καθώς πιστεύει ότι «εν τέλει θα επιτευχθεί μεταξύ της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς κάποιο είδος συνεργασίας που θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση λογική και προβλέψιμη».
Η ελπίδα του Μαρτέν στηρίζεται στην κατηγορηματική απόρριψη από τον Εμανουέλ Μακρόν της υποψηφιότητας της Λισί Καστέ. Την Καστέ πρότεινε για πρωθυπουργό ο αριστερός πολιτικός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που εξέλεξε 193 βουλευτές και συγκροτεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη νέα Εθνοσυνέλευση. Η Καστέ δεν προέρχεται από τους Ανυπότακτους του Μελανσόν, αλλά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έχει όμως πολιτικές απόψεις αρκετά ριζοσπαστικές, τις οποίες απέρριψε προφανώς ο Μακρόν όταν τη δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο προεδρικό Μέγαρο.
Οι συντάξεις
«Οι πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς που κυκλοφορούν από την αρχή του καλοκαιριού στη δημόσια συζήτηση προκαλούν κρύους ιδρώτες στους επιχειρηματίες», γράφει ο ρεπόρτερ της «Les Echos». Γνωρίζουν βέβαια ο Πατρίκ Μαρτέν και η γαλλική εργοδοσία ότι ορισμένες από τις πολιτικές που είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Μακρόν, δεν πρόκειται να προχωρήσουν.
«Σχεδόν ουδείς εκτός από το στρατόπεδο των Μακρονιστών εξακολουθεί να υπερασπίζεται την τελευταία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που καταδικάστηκε από τους ψηφοφόρους στις κάλπες με αποτέλεσμα να την απορρίπτουν πλέον τα δύο τρίτα της νέας Εθνοσυνέλευσης», γράφει η εφημερίδα.
Ο Μαρτέν όμως συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν που προβλέπει την αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 έτη του βίου τους. «Εάν αυτή η μεταρρύθμιση καταργούνταν, θα ήταν μοιραίο για τη χώρα διότι η Γαλλία θα τιμωρούνταν άμεσα από την χρηματοπιστωτική αγορά με άμεσες συνέπειες για την οικονομία, καθώς οι τράπεζες θα χορηγούνταν λιγότερα στεγαστικά δάνεια για παράδειγμα», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Medef.
«Η μεγάλη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας παραμένει στο μυαλό των γαλλικών επιχειρηματικών κύκλων», γράφει ο γάλλος ρεπόρτερ – πού να μάθαινε σε τι επίπεδο βρίσκονται τα ελληνικά επιτόκια, κάτι που μάλλον έχουν πληροφορηθεί οι γαλλικές τράπεζες γι’ αυτό φαίνεται πως σκέπτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα ξεχνώντας το φιάσκο που έπαθαν προ δεκαπενταετίας.
Ο κατώτατος μισθός
Tο Νέο Λαϊκό Μέτωπο πιέζει επίσης σθεναρά για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ καθαρά από τα 1.400 ευρώ που είναι σήμερα (για εβδομαδιαία εργασία 35 ωρών, αυτή δεν αμφισβητείται εδώ και 25 χρόνια). «Ένα τέτοιο άλμα στους μισθούς θα ήταν καταστροφικό», αποφαίνεται ο Πατρίκ Μαρτέν. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια της πληθωριστικής κρίσης όλες οι κυβερνήσεις Μακρόν εφαρμόζουν ένα σύστημα Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) προχωρώντας τακτικά σε αυξήσεις μισθών για να στηρίξουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
«Υπάρχει ωστόσο ένας δρόμος που προχωρεί αυτή τη συζήτηση μπροστά. Αξίζει να προβληματιστούμε σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ισορροπία μεταξύ του εισοδήματος από την εργασία και των κοινωνικών παροχών», προσθέτει ο Πατρίκ Μαρτέν, υπενθυμίζοντας ότι το ύψος των κοινωνικών εισφορών που επιβαρύνουν τους μισθωτούς είναι 368 ευρώ μηνιαίως για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.
«Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε μια μεταφορά μέρους της επιβάρυνσης στη φορολογία, είτε πρόκειται για την επιβολή ενός κοινωνικού ΦΠΑ είτε για ένα σύστημα Γενικευμένης Κοινωνικής Εισφοράς», σημειώνει ο επικεφαλής της Medef – μιλά δηλαδή για αύξηση της έμμεσης φορολόγησης και όχι του εισοδήματος ή των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος «κάνει νερά»
«Δεν είναι όμως μόνο οι προτάσεις που έρχονται από την Αριστερά που ανησυχούν τους εργοδότες. Τις τελευταίες ημέρες, το προεδρικό στρατόπεδο φαινόταν επίσης να θέλει να τροποποιήσει ορισμένα από τα οικονομικά του δόγματα, καθώς σκέπτεται να θεσπίσει επιπλέον προϋποθέσεις για τη χορήγηση αρωγής στις επιχειρήσεις, να εφαρμόσει έναν φόρο στα υπερκέρδη ή ακόμη και με μια γενική εισφορά στους πιο ευκατάστατους Γάλλους για τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης», γράφει η «Les Echos».
«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα. Όταν μιλάμε για φορολογία περιουσιακών στοιχείων, ξέρουμε πώς ξεκινά, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε πώς τελειώνει», παρατηρεί ο πρόεδρος των Γάλλων εργοδοτών και προειδοποιεί: «Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ανησυχούν. Δεν πρέπει να τους προβληματίζουμε με μέτρα που βλάπτουν την οικονομία, διότι όλες οι κακές ιδέες και πολιτικές που πέφτουν στο τραπέζι επιτείνουν την οικονομική αβεβαιότητα».
«Κανόνια» τον Ιούλιο
Ο Πατρίκ Μαρτέν στις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις του προς το γαλλικό τύπο είπε ότι τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση ήταν «μάλλον μια καλή έκπληξη» για τη γαλλική οικονομία. Επίσης είπε ότι «οι θετικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην οικονομική δραστηριότητα μένει να επιβεβαιωθούν». Πρόσθεσε όμως ότι «αυτές οι καλές ειδήσεις αντισταθμίζονται από πολύ λιγότερο ενθαρρυντικά νέα από τον επιχειρηματικό χώρο».
Ο επικεφαλής των Γάλλων εργοδοτών διευκρίνισε ότι εννοεί τις αιτήσεις πτώχευσων από εταιρείες, που «έσπασαν ρεκόρ τον Ιούλιο». Αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία από την αγορά που δείχνουν ότι «οι δαπάνες για τρόφιμα δεν ανακάμπτουν παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
«Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό, κάτι που φαίνεται από την κατάσταση στη Γερμανία. Αλλά η γαλλική πολιτική προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας. Πολλές αποφάσεις των επιχειρήσεων για προσλήψεις ή για επενδύσεις έχουν παγώσει ενόψει των πολιτικών εξελίξεων», τόνισε ο Μαρτέν.
Latest News
Η απεργία στη Boeing «προσγείωσε ανώμαλα» τις παραδόσεις Οκτωβρίου
Παρά τη λήξη της απεργίας στη Boeing, θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει πλήρως η παραγωγή αεροσκαφών
Ο Τραμπ θα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμά πρώην στέλεχος της Fed
Οι αγορές ίσως έχουν δίκιο να προβλέπουν λιγότερες από 4 μειώσεις στα επιτόκια της Fed σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως
Αποκλειστικό WSJ: «Εκτός κούρσας» για την κυβέρνηση Τραμπ ο επενδυτής Τζον Πόλσον
Ο επενδυτής λέει ότι οι «σύνθετες οικονομικές του υποχρεώσεις» θα τον εμπόδιζαν να ενταχθει στην κυβέρνηση Τραμπ
H Pfizer διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης μονάδας με νοσοκομειακά φάρμακα
Η μονάδα της Pfizer «παράγει» επί του παρόντος σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων
Συμβιβαστικός ελιγμός της Meta στην Ευρώπη - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Προσπάθεια κατευνασμού των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ απο τη Meta - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Μείωση προβλέψεων της Novavax για τα έσοδα - «Παρενέργειες» από τα εμβόλια Covid
H Novavax κατείχε κατά μέσο όρο περίπου το 3% της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19 σε εβδομαδιαίο επίπεδο
Αναταράξεις στην Airbus εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο των δασμών
Ο όμιλος της Airbus θεωρεί το ελεύθερο εμπόριο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία, όπως ξεκαθάρισε ο CEO της Airbus China
Η Shell κέρδισε την έφεση εναντίον ιστορικής απόφασης του εφετείου της Χάγης
O CEO της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει πως η απόφαση του εφετείου «ήταν η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση»
Βουτιά στο εμπόριο σπάνιων γαιών στην ΕΕ - Μεγάλη εξάρτηση από Κίνα
Συνολικά 5.600 τόνοι σε σπάνιες γαίες εξήχθησαν από την ΕΕ, σημειώνοντας μείωση 18,7% σε όγκο και 27,8% σε αξία σε σύγκριση με το 2022
Διέψευσε τις προβλέψεις - Σε άνοδο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην κινεζική Single's Day
Πώς απέδωσε η Single's Day παρά τους φόβους και τις εκτιμήσεις για χαμηλή εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου