
Με συγκέντρωση διαμαρτύριας και αποχή των δικηγόρων έκανε πρεμιέρα σήμερα το νέο δικαστικό έτος με την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη.
Οι δικηγόροι απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους και καταγγέλλουν ότι ο νέος δικαστικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων την ενοποίηση του Ά Βαθμού Δικαιοδοσίας με την κατάργηση-συγχώνευση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία και την παράλληλη ίδρυση περιφερειακών Πρωτοδικείων σχεδιάστηκε πρόχειρα και αποσπασματικά με ελλιπείς υποδομές σε κτίρια και στελέχωση.
«Σήμερα οι δικηγόροι της Αθήνας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, ότι δεν μπορεί να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, χωρίς να έχει ενημερώσει για τις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να έχει υπαλλήλους, χωρίς να έχει προβεί σε όλες απαραίτητες εργασίες υποδομής αφήνοντας μια σειρά από δικονομικά ζητήματα ανοιχτά. Είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στο πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας με μια πλήρη ανοργανωσιά, με υποφακέλους οι οποίοι έρχονται τώρα από το ένα δικαστήριο στο άλλο χωρίς την λειτουργία του συστήματος Solon. Είναι προφανές ότι όλοι θέλουμε να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, όμως δεν είναι μόνο θέμα ενοποίησης του Ά Βαθμού, είναι θέμα που αφορά τις διαδικασίες και τις υποδομές. Η Κυβέρνηση πρέπει να μας πει και μα μας εξηγήσει πώς θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα με αυτήν την τομή που κάνει, για την οποία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και ό,τι μέτρα πήρε τα ψήφισε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: «Με μία πρωτοφανή επίδειξη ενότητας και αγωνιστικότητας οι δικηγόροι της Αθήνας στέκονται σθεναρά απέναντι σε σχεδιασμός επί χάρτου, διεκδικούν δημιουργία υποδομών ικανών να αναβαθμίζουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και να διασφαλίζουν την λειτουργία του κράτους δικαίου».
Από την πλευρά του, ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θέμης Σοφός σημείωσε: «Όλοι οι δικηγόροι που διακονούμε το λειτούργημα μας μέσα στα ακροατήρια το λειτούργημα αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και θα πρέπει να προστατεύεται πρωτίστως από την Πολιτεία με τις αβελτηρίες, τα λάθη, την βιασύνη για την εφαρμογή ενός νέου δικαστικού χάρτη; ο οποίος ήδη την πρώτη μέρα εμφανίζει πληθώρα προβλημάτων εφαρμοσιμότητας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να κρύβει τα λόγια του, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και γι’ αυτό είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η βιασύνη αυτή στις λειτουργίες της δικαιοσύνης μόνο κακό μπορεί να κάνει ευχόμαστε να είσαι ακουστεί ο λόγος μας και να διορθωθούν σοβαρά σφάλματα».


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα