Επικρίσεις από γαλλικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης δέχθηκε ο Μπερνάρ Αρνό, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Louis Vuitton. Αιτία, ένα υπόμνημα προς το προσωπικό του ομίλου που απαγόρευε την επαφή με δημοσιογράφους από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εθνική εφημερίδα Le Monde την Τρίτη, οι ενώσεις δημοσιογράφων στους ομίλους μέσων ενημέρωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα στοχοποιημένα έντυπα. Υπενθύμισαν, δε, στον Αρνό ότι η «αποστολή του Τύπου» δεν είναι να «αναμεταδίδει την επίσημη επικοινωνία εταιρειών και θεσμών» αλλά να ενημερώνει. «Και αυτό αποτελεί έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας», έγραψαν.
Louis Vuitton: Η πτώση του Μπερνάρ Αρνό από την κορυφή του κόσμου
Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η επιστολή έφερε την υπογραφή δημοσιογραφικών ενώσεων από περισσότερες από δώδεκα μεγάλες εκδόσεις στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Le Figaro και AFP, καθώς και από τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς France Télévision, BFM-TV και France 24. Ενώ και το προσωπικό της Les Echos και της Le Parisien, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο LVMH, υπέγραψε επίσης την επιστολή.
Ο Μπερνάρ Αρνό, στον όμιλο του οποίου ανήκουν τα πολυτελή εμπορικά σήματα Louis Vuitton και Dior, είχε κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ορισμένες από τις δικές του εκδόσεις. Χαρακτηριστική είναι η περσινή αντιπαράθεση με το προσωπικό της Les Echos, αφού οι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι ο δισεκατομμυριούχος απομάκρυνε τον αρχισυντάκτη τους παραβιάζοντας τη συντακτική τους ανεξαρτησία.
Μπερνάρ Αρνό: Το έγγραφο που τον «έκαψε»
Το υπόμνημα προς τα ανώτερα στελέχη του ομίλου με χρηματιστηριακή αξία 309 δισ. ευρώ, εστάλη τον Ιανουάριο, αλλά η ύπαρξή του αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες πριν από την La Lettre.
Σύμφωνα με αυτό, ο Μπερνάρ Αρνό έλεγε στους διευθυντές ότι απαγορεύεται απολύτως να μιλήσει στους δημοσιογράφους σε επτά μέσα: La Lettre, Puck, Miss Tweed, L’Informé, Médiapart, Le Canard Enchaîné και Glitz.paris.
«Καταδικάζω επίσημα κάθε συμπεριφορά που συνάδει με τη διατήρηση σχέσεων με αδίστακτους δημοσιογράφους και την παροχή πληροφοριών ή σχολίων σχετικά με τη ζωή του ομίλου», ανέφερε ο Αρνό. «Οποιαδήποτε παράβαση (και αυτό θα γίνει αναπόφευκτα γνωστό) θα θεωρηθεί σοβαρό παράπτωμα, με τις ανάλογες συνέπειες που συνδέονται με αυτό».
Ο Μπερνάρ Αρνό, στον όμιλο του οποίου ανήκουν τα πολυτελή εμπορικά σήματα Louis Vuitton και Dior, είχε κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ορισμένες από τις δικές του εκδόσεις.
Η απάντηση
Στην ανταπάντησή τους, οι ομάδες δημοσιογράφων υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.
«Η υποχρέωση πίστης στην οποία δεσμεύονται δεν μπορεί να επιτρέψει στον εργοδότη τους να τους στερήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους απαγορεύοντάς τους κάθε επαφή με άτομα της επιλογής τους», έγραψαν.
Η απαγόρευση ήταν επίσης μια παράνομη προσπάθεια να υπονομευθεί η προστασία των πληροφοριοδοτών, πρόσθεσαν.
Ο Μπερνάρ Αρνό δεν είναι ο μόνος
Το περιστατικό είναι το τελευταίο από πολλές συγκρούσεις μεταξύ ιδιοκτητών και προσωπικού στη γαλλική δημοσιογραφία, όπως αναφέρουν και οι FT.
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας La Provence, που ανήκει στον μεγιστάνα της ναυτιλίας Ροντόλφ Σααντέ, κατέβηκαν σε απεργία τον Μάρτιο, όταν συνάδελφός τους τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας ενός πρωτοσέλιδου που επέκρινε την επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία για να τονίσει την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Ο συντάκτης αποκαταστάθηκε μετά την εξάπλωση της αναταραχής στην La Tribune και την BFM, η οποία ανήκει επίσης στον Σααντέ.
Εκτός από τις δύο εφημερίδες, ο Αρνό έχει στην κατοχή του επίσης τη Radio Classique και βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς του βδομαδιαίου περιοδικού Paris Match από τον δισεκατομμυριούχο βιομήχανο Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος ελέγχει το δεξιό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι CNews.
Ομοίως ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιελ ήταν ο κύριος μέτοχος της Le Monde μέχρι που πρόσφατα τοποθέτησε το μερίδιό του σε ένα καταπίστευμα.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ