Η Kaspersky δημοσίευσε την έκθεσή της για το 2ο τρίμηνο του 2024 σχετικά με το τοπίο της ψηφιακής ασφάλειας για βιομηχανικά συστήματα ελέγχου (ICS), αποκαλύπτοντας αύξηση 20% στις επιθέσεις ransomware σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η έκθεση επισημαίνει την αυξανόμενη απειλή για κρίσιμους τομείς υποδομών παγκοσμίως, με το ransomware και το spyware να αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους.
Η έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι το 23,5% των υπολογιστών ICS παγκοσμίως εκτέθηκε σε ψηφιακές απειλές το 2ο τρίμηνο του 2024, ποσοστό ελαφρώς μειωμένο από το 24,4% του 1ου τριμήνου του 2024, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,9%.
Ransomware τροφοδούμενο από τεχνητή νοημοσύνη – Οι πραγματικοί κίνδυνοι
Παρόλα αυτά, η δραστηριότητα ransomware αυξήθηκε, με το ποσοστό των υπολογιστών ICS που προσβλήθηκαν από ransomware να εμφανίζεται κατά 1,2 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης το spyware ως διαρκή απειλή, αφού οι επιτιθέμενοι το χρησιμοποιούν για να παρακολουθήσουν τους χρήστες και να προετοιμάσουν έτσι στοχευμένες επιθέσεις ransomware.
Βασικά ευρήματα:
- Η άνοδος του ransomware: Η Kaspersky αναφέρει αύξηση 1,2 φορές στις επιθέσεις ransomware σε συστήματα ICS, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2023. Τα περιστατικά ransomware πολλαπλασιάστηκαν ιδιαίτερα τον Μάιο του 2024, θέτοντας τις βιομηχανικές δραστηριότητες σε αυξημένο κίνδυνο.
- Επίμονο spyware: Η έκθεση υπογραμμίζει τη διαρκή παρουσία spyware, συμπεριλαμβανομένων backdoors, keyloggers και trojans, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για την κλοπή δεδομένων και την πραγματοποίηση περαιτέρω επιθέσεων, όπως οι επιθέσεις ransomware. Το ποσοστό των υπολογιστών ICS που προσβλήθηκαν από spyware έφτασε το 4,08%, σημειώνοντας αύξηση από το 3,90% του 1ο τριμήνου του 2024.
- Καινοτόμες τεχνικές εξόρυξης: Οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε υπολογιστές ICS. Η Kaspersky παρατήρησε αυξημένη χρήση τεχνικών εκτέλεσης χωρίς αρχεία, όπου ο κακόβουλος κώδικας εκτελείται απευθείας στη μνήμη, καθιστώντας την ανίχνευση και την πρόληψη πιο δύσκολη.
- Τοπικές πληροφορίες: Τα συστήματα ICS στην Αφρική παραμένουν ο μεγαλύτερος στόχος, με το 30% των υπολογιστών να προσβάλλονται, ενώ η Βόρεια Ευρώπη είχε το χαμηλότερο ποσοστό επιθέσεων στο 11,3%.
- Ευάλωτα σημεία ανά τομέα: Ο τομέας αυτοματισμού κτιρίων εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό επιθέσεων σε υπολογιστές ICS, αν και το συνολικό ποσοστό επιθέσεων σε όλους τους κλάδους μειώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2024. Η έκθεση της Kaspersky περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται αδύναμα σημεία στα δίκτυα αυτοματισμού των κτιρίων, στοχοποιώντας συχνά συστήματα που συνδέονται στο διαδίκτυο και έχουν παλιό λογισμικό.
Για να διατηρήσετε τους υπολογιστές OT σας προστατευμένους από τις διάφορες μορφές απειλών, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:
- Διεξαγωγή ελέγχων και τακτικών αξιολογήσεων ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής και ΟΤ για την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφάλειας με τα διαθέσιμα μέσα.
- Πρόβλεψη για ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση σε όσους εργάζονται με βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και είναι άμεσα υπεύθυνοι για την ασφάλεια IT / OT.
- Έγκαιρη εκτέλεση ενημερώσεων για τα βασικά στοιχεία του δικτύου OT της επιχείρησης.
- Η εφαρμογή διορθωτικών μέτρων ασφαλείας και ενημερώσεων κώδικα, για να αντισταθμίσουν την απειλή όταν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενός σημαντικού συμβάντος που μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.
- Παρέχετε στην ομάδα ασφαλείας, υπεύθυνη για την προστασία των υπηρεσιακών συστημάτων ελέγχου, επικαιροποιημένη γνώση αντιμετώπισης των απειλών.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους