Τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να αναγκαστούν να διενεργούν εξωτερικούς ελέγχους των μηχανισμών κυβερνοασφάλειας που διαθέτουν, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή των αγορών της ΕΕ, η οποία καλεί τους νομοθέτες στις Βρυξέλλες να τροποποιήσουν τον εμβληματικό κανονισμό της Ένωσης για τον τομέα για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θεωρεί ότι οι αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία στον κυβερνοχώρο αποτελούν ουσιαστικό μέρος του καθεστώτος της ΕΕ που καλύπτει τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, το οποίο πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ από τον Δεκέμβριο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Crypto-αναλφαβητισμός: Τι φοβάται ο κόσμος και δεν αγοράζει κρυπτονομίσματα
Θεωρείται ευρέως το πιο εκτεταμένο σύνολο κανόνων για τα κρυπτονομίσματα μέχρι στιγμής, ο κανονισμός της ΕΕ για τις αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων αποσκοπεί στην εποπτεία ενός τομέα που κατά τα άλλα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος και έχει πληγεί από πρόσφατα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλού προφίλ κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX με έδρα τις Μπαχάμες.
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν διαποτίσει τη βιομηχανία των crypto από την ίδρυσή της, με τους χάκερ να επιθυμούν να κλέψουν τα κεφάλαια των πελατών
Κρυπτονομίσματα και κυβερνοασφάλεια
Η ESMA (European Securities and Markets Authority-Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) έχει πιέσει για τη συμπερίληψη της απαίτησης για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να διενεργούν έλεγχο από τρίτους σχετικά με την ικανότητά τους να αντέχουν σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς εργάζεται για την οριστικοποίηση της εφαρμογής των κανόνων, οι οποίοι ψηφίστηκαν από τους νομοθέτες της ΕΕ πέρυσι.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιταχθεί στην κίνηση αυτή, λέγοντας ότι η ESMA υπερβάλλει εαυτόν, υπερβαίνοντας το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας. Τόσο η ESMA όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν διαποτίσει τη βιομηχανία των crypto από την ίδρυσή της, με τους χάκερ να επιθυμούν να κλέψουν τα κεφάλαια των πελατών. Πάνω από 1,5 δισ. δολάρια εκλάπησαν από εταιρείες του κλάδου τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis, περίπου 84% υψηλότερο από το ποσό που εκλάπη κατά την ίδια περίοδο του 2023.
«Οι κλέφτες κρυπτονομισμάτων φαίνεται να επιστρέφουν στις ρίζες τους και να στοχεύουν ξανά τα κεντρικά χρηματιστήρια», δήλωσε η Chainalysis, σημειώνοντας ότι σχεδόν 150 περιστατικά hacking έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2024.
«Η ασφάλεια δεν είναι κάτι που μπορείτε να πάρετε ελαφρά τη καρδία. Πρέπει να ξοδεύεις χρήματα για την ασφάλεια»
Σύμφωνα με τον επερχόμενο κανονισμό της ΕΕ, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αποκτήσουν άδεια από μία από τις χώρες μέλη του μπλοκ, συμμορφούμενοι με τους νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ότι τα ανώτερα στελέχη πρέπει να είναι «κατάλληλα» και οι έλεγχοι τους για τον αποκλεισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να είναι επαρκώς ισχυροί.
Όμως, μετά από μια σειρά σκανδάλων υψηλού προφίλ σε ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης και εταιρείες συναλλαγών τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία από χαλαρές άμυνες στον κυβερνοχώρο.
«Η ασφάλεια δεν είναι κάτι που μπορείτε να πάρετε ελαφρά τη καρδία. Πρέπει να ξοδεύεις χρήματα για την ασφάλεια», δήλωσε στους Financial Times ο Τσαρλς Κέριγκαν, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας CMS, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζήτημα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε χώρους συναλλαγής crypto «χρειάζεται σίγουρα αντιμετώπιση».
Σχεδόν 45 εκατ. δολάρια εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο BingX με έδρα τη Σιγκαπούρη τον περασμένο μήνα, ενώ περισσότερα από 230 εκατ. δολάρια εκλάπησαν από τον ινδικό χώρο WazirX τον Ιούλιο, οδηγώντας την εταιρεία σε κατάρρευση. Το 2022 χάκαραν 570 εκατ. δολάρια από το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο.
«Διαφορετικά χρηματιστήρια μπορεί να [τρέχουν την ασφάλεια] με διαφορετικούς τρόπους και η ύπαρξη ενός βασικού προτύπου είναι εξαιρετικά χρήσιμη», δήλωσε ο Άρβιν Έιμπραχαμ, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Goodwin.
Latest News
Το Ελ Σαλβαδόρ η μόνη χώρα που αγοράζει απευθείας bitcoin
Το χαρτοφυλάκιο bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ αυξήθηκε κατά 117,74% από την αρχή του 2024
Κεφαλαιοποιήσεις ρεκόρ για τα μεγαλύτερα crypto - Ο παράγοντας Τραμπ [γράφημα]
Καμπανάκια για κίνδυνο παραδοσιακά μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά crypto
Από το μηδέν στα... 100.000 δολ. - Το Bitcoin ευδοκιμεί στις συγκρούσεις
Στα δέκα έξι χρόνια της ιστορίας του η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει από τα μηδέν δολάρια κοντά στα 100.000
Το Dogecoin αξίζει πλέον περισσότερο από την Porsche
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να κάνει τις ΗΠΑ παγκόσμια πατρίδα για τα κρυπτονομίσματα, προωθώντας υποστηρικτικούς κανονισμούς
Φρενίτιδα με τα crypto - Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους
Συνεχίζουν να διαγράφουν ανοδική πορεία τα κρυπτονομίσματα, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Ανεβαίνει το Bitcoin - Πλησιάζει το ορόσημο των 100.000 δολαρίων
Το Bitcoin βάζει «φρένο» στις απώλειες των τελευταίων ημερών, που προήλθαν από την κατοχύρωση κερδών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς
Μαζικό profit-taking στο Bitcoin - Το στοίχημα των 92.000 δολαρίων
Οι προσδοκίες ανατροπής των τιμών του Bitcoin εξαρτώνται από τους ταύρους που προστατεύουν τα νέα τοπικά χαμηλά
Γιατί έμεινε από καύσιμα το ράλι του Bitcoin προς τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin έχει σημειώσει άλμα πάνω από 40% από τις 5 Νοεμβρίου - Γιατί δείχνει να τραβάει φρένο
Bitcoin vs χρυσός: Τι λέει ο «παππούς» των ETFs χρυσού
H αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί το bitcoin έναντι της σταθερότητας που προσφέρει ο χρυσός
Πρωτοχρονιά με το Bitcoin στα 150.000 δολάρια; Τι τροφοδοτεί το νέο ράλι
Η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί - Τι δείχνουν τα στοιχήματα για τις επόμενες μέρες