
Αύξηση που «αγγίζει» το 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, μετά την άνοδο άνω του 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση καθώς ο ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν 45 σεντς, ή 0,6%, κλείνοντας στα 75,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 52 σεντς ή 0,73% στα 71,99 δολάρια.
Wall Street: Προεκλογικό άλμα – Όλα τα σενάρια ώθησαν τις μετοχές
Η αμφίρροπη διαμάχη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις έφτασε στην τελική ευθεία καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί κατευθύνθηκαν στις κάλπες.
«Το αποτέλεσμα (των εκλογών) μπορεί να μην γίνει γνωστό για ημέρες, αν όχι εβδομάδες, και είναι πολύ πιθανό να αμφισβητηθεί και να προσβληθεί» εξηγεί ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM, μιας εταιρείας μεσιτών και συμβούλων που είναι μέρος της TP ICAP.
Το αμερικανικό δολάριο διολίσθησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων
«Χθες, ωστόσο, ήταν η ομάδα ΟΠΕΚ+ που έκλεψε την παράσταση. Η ένταση στη Μέση Ανατολή και το ασθενέστερο δολάριο έπαιξαν επίσης το ρόλο τους στο να στείλουν το πετρέλαιο … υψηλότερα», δήλωσε ο Varga.
Υποχωρεί το δολάριο
Το αμερικανικό δολάριο διολίσθησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, καθώς οι έμποροι διαμόρφωσαν τις θέσεις τους ενόψει των αμερικανικών εκλογών.
Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό σε άλλες χώρες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για το καύσιμο.
Επίσης, στις ΗΠΑ, μια καταιγίδα που προβλέπεται να ενταθεί σε τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με ερευνητές.
Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχτηκαν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, ότι θα αναβάλει την αύξηση της παραγωγής κατά ένα μήνα από τον Δεκέμβριο, καθώς η αδύναμη ζήτηση και η αυξανόμενη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ συμπιέζουν τις αγορές.
Παρόλα αυτά, η ανάληψη κινδύνου παραμένει περιορισμένη με μια πολυάσχολη εβδομάδα – συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εκλογών, της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας – να κρατά πολλούς διαπραγματευτές στο περιθώριο, σημειώνει ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG International.
Η Κίνα
«Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στη συνεδρίαση της NPC της Κίνας για σημάδια σχετικά με τα δημοσιονομικά κίνητρα για την ανύψωση των προοπτικών ζήτησης της χώρας, αλλά είναι απίθανο να δούμε οποιαδήποτε ισχυρή δέσμευση πριν από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, και αυτό θα συνεχίσει να κρατά τις τιμές του πετρελαίου σε ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι αναμονής», δήλωσε ο Yeap.
Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Gunvor, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι υπάρχει μικρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και ότι ο κλάδος πιθανώς επενδύει κάπως υπερβολικά.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων