Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κερδίζει και την κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν, που έδινε 10 εκλέκτορες, οπότε ξεπερνά και τυπικά το όριο των 270, έχοντας 279 τον αριθμό.
Ο ίδιος στις δηλώσεις του είπε ότι «η Αμερική μας έδωσε μια πρωτοφανή και ισχυρή εντολή» και έκανε λόγο για «χρυσή εποχή της Αμερικής».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μεγάλα ΜΜΕ, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος επικρατεί σε Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μιζούρι, Μισισίπι, Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια και Βόρεια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια, Γουαϊόμινγκ, Κάνσας, Αϊντάχο, Αϊόβα, Τζόρτζια, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια.
Μεταξύ «Red Sweep» και «Blue Gridlock» οι αγορές – Οι πρώτες αντιδράσεις
«Είμαι ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.
Donald Trump was just elected the 47th U.S. president, a striking political comeback for a former president who refused to accept defeat four years ago, faced dozens of felony convictions and survived two assassination attempts. Here’s what to expect from his second term. pic.twitter.com/TmxF4PMjZE
— The Associated Press (@AP) November 6, 2024
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Είναι μια απίστευτη κίνηση. Ειλικρινά ήταν η μεγαλύτερη πολιτική κίνηση όλων των εποχών. Τώρα θα φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο. Η χώρα μας θα θεραπευθεί. Θα διορθώσουμε τα πάντα. Γράψαμε ιστορία και ξεπεράσαμε εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις και με τους οπαδούς του να τον υποδέχονται με ιαχές «USA! USA!»
«Kάθε μέρα θα πολεμώ για εσάς» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα εγκαινιάσει τη «χρυσή εποχή της Αμερικής».
Μαζί με τον Τραμπ στη σκηνή στο συνεδριακό κέντρο στο West Palm Beach της Φλόριντα, συμμετείχαν μέλη της οικογένειάς του και η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, καθώς και ο υποψήφιός του, Τζέι Ντι Βανς, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.