
Περίπου 33 εκατομμύρια επιχειρήσεις λειτουργούσαν στην ΕΕ το 2023 και απασχολούσαν 163 εκατομμύρια εργαζόμενους. Αυτές οι επιχειρήσεις κατέγραψαν καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 38 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
«Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»: Απόφαση ένταξης των πρώτων 2.246 αιτήσεων
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν περισσότερους από 249 εργαζόμενους, αντιπροσώπευαν μόλις το 0,2% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων στην επιχειρηματική οικονομία της ΕΕ (53.000 επιχειρήσεις). Ωστόσο, απασχολούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού (58,4 εκατομμύρια άτομα, 36%) και παρήγαγαν περισσότερο από το ήμισυ (51%) του καθαρού κύκλου εργασιών (19,6 τρισεκατομμύρια ευρώ).
Η συντριπτική πλειοψηφία, το 99% (32,4 εκατ. επιχειρήσεις), ήταν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως και 49 άτομα
Οι μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 απασχολούμενοι) αποτελούσαν μικρό μερίδιο του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων (0,8%, 246.000 επιχειρήσεις) και απασχολούσαν το 15% των εργαζομένων (24,5 εκατ.). Αυτές οι επιχειρήσεις κατέγραψαν περίπου το ένα πέμπτο του καθαρού κύκλου εργασιών (6,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, 17%).
Πλειοψηφία οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
Η συντριπτική πλειοψηφία, το 99% (32,4 εκατ. επιχειρήσεις), ήταν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως και 49 άτομα. Μαζί, οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούσαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ατόμων που απασχολούνται στην επιχειρηματική οικονομία (49%, 80,1 εκατ.). Πραγματοποίησαν δε 12,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καθαρό κύκλο εργασιών, που αντιπροσωπεύει το 32% του συνολικού καθαρού κύκλου εργασιών.
Τα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων (SBS) για το 2023 και δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τη Eurostat.

Κύκλος εργασιών και απασχόληση στις επιχειρήσεις στην ΕΕ
Ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο του καθαρού κύκλου εργασιών (12,0 τρισεκατομμύρια ευρώ, 31%), το 63% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων (20,6 εκατ. επιχειρήσεις) και περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής απασχόλησης (85,4 εκατ., 52% ).
Η βιομηχανία δημιούργησε το 33% του συνολικού καθαρού κύκλου εργασιών το 2023 (12,5 τρισεκατομμύρια ευρώ). Με μόνο το 7% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων (2,5 εκατομμύρια), απασχολούσε περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων (33,5 εκατομμύρια άτομα, 21% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων).
Το εμπόριο αντιπροσώπευε το 30% (11,5 τρισεκατομμύρια ευρώ) του συνολικού κύκλου εργασιών, αλλά απασχολούσε το 18% των ατόμων (30 εκατ.). Το 18% του συνόλου των επιχειρήσεων (5,8 εκατ.) ανήκε στον τομέα του εμπορίου.
Οι κατασκευές είχαν το 12% (4 εκατ.) του συνόλου των επιχειρήσεων, αλλά μόνο το 6% (2,3 τρισ. ευρώ) του συνολικού τζίρου. Ο τομέας αυτός απασχολούσε 14,1 εκατομμύρια άτομα (9%).


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο