![Κρασί: Νέες τάσεις στην αγορά – Πού στρέφονται οι καταναλωτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/wine-2173239_1280.jpg)
Σε δύσβατα μονοπάτια αναμένεται να βαδίσει τα επόμενα χρόνια το κρασί στην ΕΕ, καθώς οι ευρωπαίοι φαίνεται είτε να πίνουν λιγότερο ή ακόμα και να αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες. Μια τάση, που όπως φαίνεται συμπαρασύρει τόσο την παραγωγή όσο και την αγορά.
Το κρασί της ΕΕ συνδέεται με αξίες όπως η παράδοση, η προστασία του τοπίου, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και ο τουρισμός, έχοντας τεράστια σημασία για την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και του πληθυσμού.
Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
Αν και μετά τον covid το 2020, οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ ανέκαμψαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τις εκστρατείες του 2020/21 και 2021/22, στη συνέχεια άρχισαν να καταγράφουν πτωτική πορεία.
Μειωμένη κατά περίπου 1% ετησίως μεταξύ του 2024 έως και το 2035 αναμένεται, σύμφωνα με τις γεωργικές προοπτικές της Κομισιόν, η κατανάλωση κρασιού στην ΕΕ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για την επόμενη δεκαετία, η μείωση αυτή ήρθε λόγω των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών τάσεων και των υπεραποθεμάτων σε ορισμένους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς. Μια μείωση όμως που δε φαίνεται να σταματά, αλλά και να συνεχίζεται έως και το 2035.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω της μεγάλης προσφοράς στην ΕΕ, οι εισαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται.
Συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 1,2% ετησίως και οι εισαγωγές κατά 2,7%.
Η παραγωγή ακολουθεί την κατανάλωση
Μειωμένη κατά περίπου 1% ετησίως μεταξύ του 2024 έως και το 2035 αναμένεται, σύμφωνα με τις γεωργικές προοπτικές της Κομισιόν, η κατανάλωση κρασιού στην ΕΕ. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση προβλέπεται σε περίπου 19,8 λίτρα (από 22,3 λίτρα κατά μέσο όρο την περίοδο 2020-2024).
Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση αποτελεί τη μεγαλύτερη διέξοδο για τον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ (66% το 2020-2024), ενώ το 20% εξάγεται. Δεδομένου ότι ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της ΕΕ αρχίζουν να βιώνουν παρόμοιες καταναλωτικές τάσεις, όπως και οι κύριοι οινοπαραγωγοί της ΕΕ, η μείωση της κατανάλωσης είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση και της παραγωγής κατά 0,7% ετησίως φτάνοντας τα 140 εκατ. εκατόλιτρα έως το 2035.

Περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης στο κρασί
Η στροφή των νέων σε άλλα ποτά αλλά και η τάση τους να πίνουν λιγότερο αλκοόλ αποτελούν τους κύριους παράγοντες για την μείωση της κατανάλωσης κρασιού στην ΕΕ.
Ως κύρια αιτία της μείωσης είναι οι ανησυχίες για την υγεία τόσο από καταναλωτές όσο και από τις κυβερνήσεις. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πτώση είναι οι περιστάσεις κατανάλωσης.
Χαρακτηριστικές είναι οι μειώσεις στην κατανάλωση σε παραδοσιακές χώρες, όπου το κρασί βρισκόταν στην κορυφή των προτιμήσεων, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αντίστοιχα, η κατανάλωση έχει αυξηθεί σε χώρες όπου το κρασί βρισκόταν χαμηλά στις προτιμήσεις όπως για παράδειγμα στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Σουηδία.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης κρασιού, παρατηρείται σαφής μετατόπιση και στις καταναλωτικές συνήθειες. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται μια γενική μείωση των κόκκινων κρασιών και αύξηση των αφρωδών. Ταυτόχρονα, αυξάνονται αν και οι ποσότητες παραμένουν μικρές, οι πωλήσεις ποτών με βάση τον οίνο, όπως τα μη αλκοολούχα κρασιά.
Προσαρμογή στις τάσεις της αγοράς
Ο αμπελοοινικός τομέας και οι αμπελουργοί είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που προκύπτουν από την αγορά και την κλιματική αλλαγή, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που βρίσκονται στο δρόμο του.
Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη για μια στρατηγική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζητημάτων και της δυναμικής που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά οίνου επικεντρώνεται η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την πολιτική οίνου της ΕΕ, η οποία τονίζει τη σημασία της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και στις συνθήκες της αγοράς.
Μάλιστα ζητά από τις επικείμενες αναθεωρήσεις του νομικού πλαισίου της ΕΕ για το κρασί να διερευνηθούν όλες οι επιλογές προσαρμογής των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ορισμών, των οινολογικών πρακτικών και των κανόνων συσκευασίας και παρουσίασης, ώστε να διευκολυνθεί η εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων περισσότερο προσαρμοσμένων στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών, όπως περισσότερους αποδεκτούς τύπους κρασιών, και ιδιαίτερα κρασιών πλήρως και μερικώς αποαλκοολωμένων, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα του κλάδου και αποτρέποντας ζημιές στη μακροχρόνια καλή φήμη των κρασιών της ΕΕ.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα μέτρα προώθησης, τα οποία όπως επισημαίνει η Ομάδα, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους δημόσιας υγείας και να δίνουν έμφαση στη μετριοπάθεια και στις προσπάθειες προώθησης για τα κρασιά χωρίς και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ως δρόμο προς εξερεύνηση.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση