
Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας, είναι ο ευκαιριακός χαρακτήρας της. Είναι με άλλα λόγια μια οικονομία που στηρίχθηκε σε κοντόθωρες επιλογές, οι οποίες μπορεί να έλυναν κάποια προβλήματα της στιγμής, πλην όμως δεν είχαν ούτε βάθος ούτε προοπτική.
Θυμάμαι στο ξεκίνημα της δημοσιογραφικής μου καριέρας τον Πρόδρομο Μποδοσάκη, κορυφαίο Έλληνα βιομήχανο και ευεργέτη της χώρας, θα δηλώνει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία παραμελείται από την πολιτεία προς όφελος μιας οικονομίας αεριτζήδων και τοκογλύφων.
Και από την άποψη αυτή, πραγματικό κειμήλιο για τον μεταλλευτικό κλάδο στην Ελλάδα, αποτελεί το βιβλίο της καθηγήτριας Λήδας Παπαστεφανάκη, το οποίο με τίτλο «Η φλέβα της γης – Τα μεταλλεία της Ελλάδας, τον 19ο και 20ο αιώνα» περιγράφει την ιστορική οικονομική και κοινωνική σημασία του εθνικού ορυκτού πλούτου.
«Μετά από μια μικρή έρευνα στο θέμα, λέει η καθηγήτρια Λήδα Παπαστεφανάκη, αναλύοντας τη σχετική βιβλιογραφία, διαπίστωσα ότι αυτός ο παραγωγικός κλάδος δεν ήταν καθόλου μελετημένος από τους επαγγελματίες ιστορικούς.
Το βασικό ερώτημα που με απασχόλησε είναι σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία είχε κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό και συμμετείχε σε μια διεθνοποιημένη οικονομία,
συνέβαλε στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, επηρέασε τις κοινωνικές σχέσεις και διαμόρφωσε πολιτικές. Τα ειδικότερα ερωτήματα αφορούσαν τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη των μεταλλείων την περίοδο 1830-1960, τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, τη διαμόρφωση των αγορών εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, την τεχνολογία, την τεχνική διεύθυνση και την οργάνωση των μεταλλείων. Κεντρική θέση στην προσέγγιση μου έχει η έννοια του καταμερισμού εργασίας, η οποία μας επιτρέπει να μελετήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις σε πολλαπλά επίπεδα: στο επίπεδο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, στο επίπεδο της εθνικής οικονομίας, στο επίπεδο των επιχειρήσεων, στο επίπεδο των χώρων παραγωγής, στο επίπεδο της οικογένειας. Στόχος μου ήταν να απαντήσω, εν μέρει τουλάχιστον, στα παραπάνω ερωτήματα, χρησιμοποιώντας τα θεωρητικά και μεθοδολογικά εργαλεία της ιστορικής επιστήμης, και ιδίως της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας. Επιχείρησα να απαντήσω στα ερωτήματα, χαρτογραφώντας ταυτόχρονα, σε αδρές γραμμές το σύνολο του κλάδου και θέτοντας την ιστορική διάσταση της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας».
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα γράφει η καθηγήτρια και ερευνήτρια στο ίδρυμα Μεσογειακών Ερευνών, Λήδα Παπαστεφανάκη, η οποία από τη δική της οπτική γωνία προσπαθεί να συμβάλλει ώστε ο αναγνώστης του βιβλίου της να βρει και αυτός τις δικές του απαντήσεις.
Και από την άποψη αυτή, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική μας οικονομία εδώ και αιώνες. Από τα αρχαία χρόνια έως τη σύγχρονη εποχή, η μεταλλευτική δραστηριότητα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ευημερία
της Ελλάδας και στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε περιοχές με άφθονους ορυκτούς πόρους, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.
Παράλληλα, ο κλάδος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενίσχυση των εθνικών εξαγωγών, με τα έσοδα από τις εξαγωγές μεταλλευτικών προϊόντων να συμβάλλουν καθοριστικά κάθε χρόνο στην ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου και στη συνολική οικονομική σταθερότητα.
Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος του και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Στην ιστορική της πορεία, η μεταλλευτική δραστηριότητα διαμόρφωσε, επίσης, ένα εργατικό δυναμικό εξειδικευμένο στα μεταλλεία, δημιούργησε μία τεχνογνωσία, και ένα δυναμικό στελεχών μηχανικών μεταλλειολόγων, διαμόρφωσε το τοπίο πολλών κατοικημένων και ακατοίκητων περιοχών…
Υπό αυτή την έννοια, ο κλάδος θα μπορούσε να συμβάλλει πολύ θετικά σε μια γενική παραγωγική προσπάθεια τόνωσης της ενδογενούς ανάπτυξης με παράλληλη ενίσχυση μιας περαιτέρω συνολικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής μεταποίησης.
Είναι σημαντικό έτσι να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αλλά και Διεθνών Οργανισμών, προκύπτει ότι:
· Η Ελλάδα είναι 1η στην EE και στον κόσμο σε παραγωγή περλίτη, (40% της παγκόσμιας παραγωγής).
· Η Ελλάδα είναι 1η στην EE και στον κόσμο σε παραγωγή μπεντονίτη (9% της παγκόσμιας παραγωγής).
· Η Ελλάδα είναι 1η στην EE και 11η στον κόσμο σε παραγωγή βωξίτη
Επίσης, πέρα από τα παραπάνω, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις στην παραγωγή μαρμάρων καθώς και στην παραγωγή λιγνίτη. Ειδικότερα, όσον αφορά σε αξία εξαγωγών μαρμάρων (240 εκ. €)βρίσκεται μέσα στους 3 μεγαλύτερους εξαγωγείς μαρμάρου της EE (μετά από Ιταλία, Ισπανία) και ανάμεσα στους 6 μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου. Αντίστοιχα, στην παραγωγή λιγνίτη η χώρα μας είναι 2η στην EE (μετά την Γερμανία) και μέσα στους 10 μεγαλύτερους του κόσμου. Τέλος, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου στην EE (40% της παραγωγής της EE) έχοντας περί το 2% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής, ενώ είναι και η 4η στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και μέσα στις 10 μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες στον κόσμο.
Αν λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζόμενους και έμμεσα 80.000, ανάγλυφη προβάλλει και η ζωτική κοινωνική του σημασία, στην οποίαν θα πρέπει να προσθέσουμε και το βάρος της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Κασσάνδρας χάρη στην οποίαν δημιουργήθηκαν πάνω από 1.500 σταθερές και καλά αμειβόμενες άμεσες θέσεις εργασίας.
Ο Ορυκτός Πλούτος και τα μάτια μας, θα μπορούσε να είναι ένας καλός τίτλος για το κύρος και τη σημασία του κλάδου, που στη σημερινή εποχή ενισχύει επίσης την επιστημονική έρευνα, συμβάλλοντας έτσι και στην αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα