
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ του 2025 έχει ξεκινήσει και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ., να ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το νέο εκκαθαριστικό του πιο «καλοπληρωμένου» φόρου την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, προκειμένου η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τα τέλη του ίδιου μήνα.
Η σημαντικότερη αλλαγή που ισχύει εφέτος και αφορά μόνο κατοικίες (μονοκατοικίες ή διαμερίσματα) και ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα (όχι εταιρείες) έχει να κάνει με τον διπλασιασμό της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με πέρυσι σε περίπτωση ασφαλισμένου ακινήτου (1η κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική) σωρευτικά για τρεις φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, φωτιά και σεισμό).
ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για μείωση του φόρου – Πότε κλείνει η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9
Επαγγελματικά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά και όλα τα ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες δεν δικαιούνται καμία έκπτωση φόρου ακόμη και αν είναι ασφαλισμένα για τις φυσικές καταστροφές που προβλέπει ο νόμος για τις κατοικίες πολιτών.
Οι κομβικές ημερομηνίες
Τρεις είναι οι κομβικές ημερομηνίες για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη ημερομηνία, η οποία είναι καταληκτική για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλισμένο σπίτι, είναι η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου που συμπίπτει και με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Έως την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει όλοι όσοι έχουν ασφαλισμένο το ακίνητό τους για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό για τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στο 2024, να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή MyProperty με τους κωδικούς TaxisNet και να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μείωση του φόρου κατά 20% αν η περιουσία τους είναι αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ και κατά 10% για περιουσία μεγαλύτερης αξίας.
Με τη συγκεκριμένη αίτηση, ουσιαστικά ο δικαιούχος συσχετίζει τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (γνωστό και ως Α.Τ.ΑΚ.) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ακινήτου το οποίο έχει σταλεί ήδη από την ασφαλιστική εταιρεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αξίζει να τονιστεί, ότι στην περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω του ενός ιδιοκτήτες για ένα ακίνητο η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από τον κάθε ιδιοκτήτη χωριστά. Ωστόσο, θα πρέπει ένας τουλάχιστον από τους δικαιούχους να έχει ορίσει τους συνιδιοκτήτες της κατοικίας.
Επιπλέον, αν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει παραπάνω από μία κατοικίες, η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί για την κάθε κατοικία ξεχωριστά.
Η διαδικασία
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.
Η είσοδος των φυσικών προσώπων στην ψηφιακή πύλη πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet (προσοχή στην περίπτωση των συζύγων), ενώ αν ο λήπτης ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, στην πλατφόρμα εισέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.
Εάν δεν εμφανίζεται η ασφαλισμένη κατοικία στην πλατφόρμα ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχει προηγουμένως αναγραφεί η ασφαλισμένη κατοικία στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του (Ε9), καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.
Η επιβεβαίωση από τις ασφαλιστικές
Η δεύτερη κομβική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου όπου ουσιαστικά μέχρι τότε θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία που θα έχουν δηλώσει έως τις 14 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επισημαίνεται από την ΑΑΔΕ ότι όποιος δεν κάνει την αίτηση ακόμη και αν είναι δικαιούχος χάνει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ που κυμαίνεται από 10% έως 20% ανάλογα την αξία του ακινήτου, ενώ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.
Κατοικίες που ήταν ασφαλισμένες για τις τρεις φυσικές καταστροφές μέσα στο 2024 (πλημμύρα, φωτιά, σεισμό) και το διάστημα ασφάλισης είναι από 4 έως 12 μήνες, θα λάβει αναλογία έκπτωσης φόρου. Ακίνητα που είναι ασφαλισμένα για ένα ή δύο μήνες, φορολογικά δεν θα δουν καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, το ασφαλισμένο κεφάλαιο θα πρέπει να καλύπτει την αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία (συμπεριλαμβανομένων και τυχών βοηθητικών χώρων), η οποία για το 2024 και για το 2025 ορίζεται στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πότε ανεβαίνουν τα εκκαθαριστικά
Η 3η κομβική ημερομηνία για τα εφετινά εκκαθαριστικά αναμένεται να είναι η Παρασκευή 7 Μαρτίου όπου έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να έχουν «ανέβει» τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου οι πολίτες με τους κωδικούς taxisnet θα μπορούν να τα
αναζητήσουν όπως συμβαίνει κάθε χρόνο για να ξεκινήσει η πληρωμή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2025 και η τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2026. Ωστόσο παραμένει η αδικία όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο ακινήτων δεν θα λάβουν καμία έκπτωση εν αντιθέσει με εκείνους που θα πληρώσουν σε μία δόση το φόρο εισοδήματος και μπορούν ανάλογα την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης να έχουν έκπτωση εφάπαξ καταβολής φόρου από 2% έως 4%.


Latest News

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.