
Η Αμερική χάνει την όρεξή της για ακριβή τεκίλα. Οι πωλήσεις του μεξικάνικου ποτού εκτοξεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, το οποίο έγινε το δεύτερο πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στις ΗΠΑ μετά τη βότκα. Όμως η ζήτηση για τεκίλα έχει μειωθεί, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Οι μάρκες υψηλής ποιότητας, όπως η Casamigos της Diageo και η Patrón της Bacardi, έχουν μειώσει τις τιμές για περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ερευνών μετοχών Bernstein. Μέχρι πρόσφατα, ένα μπουκάλι 750 χιλιοστόλιτρων Casamigos Blanco πωλούνταν συνήθως για περισσότερα από 45 δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης του κλάδου IWSR. Τώρα πωλείται για 40 δολάρια, ανάλογα με την τοποθεσία.
Τα ποτά χωρίς αλκοόλ εξελίσσονται σε μεγάλη μπίζνα
Ο όγκος πωλήσεων τεκίλας, μεσκάλ και άλλων αλκοολούχων ποτών με βάση την αγαύη στις ΗΠΑ παρέμεινε περίπου αμετάβλητος το 2024, σύμφωνα με το IWSR. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στην ultra-premium τεκίλα, με τιμές μεταξύ 45 και 99,99 δολαρίων, και αυξήθηκαν στις μεσαίες κατηγορίες με τιμές μεταξύ 22,50 και 44,99 δολαρίων.
Οι καταναλωτές κάνουν στροφή στη φθηνή τεκίλα
Η απομάκρυνση των καταναλωτών από την ακριβή τεκίλα σηματοδοτεί την αντιστροφή μιας πολυετούς τάσης. Μέχρι πρόσφατα, πολλοί καταναλωτές είχαν στραφεί σε πιο ακριβά κρασιά και αλκοολούχα ποτά. Η τεκίλα, που κάποτε συνδεόταν με μαργαρίτες και σφηνάκια, απέκτησε μεγαλύτερη δημοτικότητα χάρη στις διαφημίσεις διασημοτήτων, το αυξημένο ενδιαφέρον για τα χειροποίητα αλκοολούχα ποτά και τη στροφή προς την κατανάλωση λιγότερων αλλά καλύτερων ποτών.
Παρακινούμενη από αυτές τις τάσεις, η Diageo συμφώνησε το 2017 να πληρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει την Casamigos, τη μάρκα τεκίλας που συνίδρυσε ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ.
Η απειλή του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στις μεξικανικές εισαγωγές -που επί του παρόντος έχει ανασταλεί για ένα μήνα μετά από συμφωνία με την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ- έχει προσθέσει περισσότερη αβεβαιότητα για τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς τεκίλας.
Η τεκίλα αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ένα φωτεινό σημείο για τη βιομηχανία αλκοόλ, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει τους καταναλωτές. Οι πωλήσεις αλκοόλ στις ΗΠΑ μειώνονται εξαιτίας των ανησυχιών των καταναλωτών για την υγεία, της διευρυνόμενης νομιμοποίησης της κάνναβης και της μετατόπισης των γενεών προς λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια