![Ουκρανία: Πόσο θα στοιχίσει η ανοικοδόμηση [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/UKRAINE_REBLNG.jpg)
Αν και ο τερματισμός του πολέμου δεν πλησιάζει, όπως φαινόταν μετα και τις επαφές των υπουργων Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας , η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας παραμένει ένα φλέγον ζήτημα.
Οχι μόνον για τους Ουκρανούς αλλά και για όλους εκείνους που θα εμπλακούν και θα στηρίξουν οικονομικά την επιχείρηση που θα απαιτηθεί για την αντιμετωπιση των καταστροφών που προκαλεσαν τα τρία χρόνια πολέμου.
Το εκτιμώμενο κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας έχει ανέλθει στα 524 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας «Ταχεία αξιολόγηση ζημιών και αναγκών (RDNA4)».

Η μελέτη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ουκρανική κυβέρνηση, διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί κατά 70% οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις, με το εκτιμώμενο κόστος όλων των επισκευών να αυξάνεται κατά 7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Περίπου το 13% των κατοικιών της Ουκρανίας έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, επηρεάζοντας περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και αντιπροσωπεύοντας 84 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές μακροπρόθεσμες ανάγκες.
Οι μεταφορές απαιτούν 78 δισ. δολάρια για επισκευές, ενώ η ενέργεια και τα ορυχεία χρειάζονται 68 δισ. δολάρια και το εμπόριο και η βιομηχανία 64 δισ. δολάρια.
Η στέγαση θα απαιτήσει το 17% του συνολικου κόστους
Ακόμη, ο τομέας της Γεωργίας θα χρειαστει 55,5 δισ. δολάρια, για τις υποδομές στην εκπαίδευση θα απαιτηθούν 33 δισ. , για την αντιμετωπιση των αναγκών στον τομέα της υγείας οι εκτιμήσεις τις προσδιοπρίζουν στα 19,4 δισ. δολάρια ενώ άλλα 11,3 δισ. υπολογιζονται για τις εγκαταστασεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Με βάση τις εκτιμήσεις οι υψηλότερες ανάγκες ανάκαμψης και ανασυγκρότησης που προσδιορίζουν και τις προτεραιότητες αφορούν τη στέγαση (17% του συνόλου), ακολουθούμενες από τις μεταφορές (15%), το εμπόριο και τη βιομηχανία (14%), τη γεωργία (12%), την ενέργεια (10%), την κοινωνική προστασία και τα μέσα διαβίωσης (9%) και τη διαχείριση εκρηκτικών κινδύνων (7%).
Σε όλους τους τομείς, το κόστος της απομάκρυνσης και διαχείρισης των συντριμμιών (και της κατεδάφισης όπου απαιτείται) έφτασε σχεδόν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια