
Στα 140,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Optima Bank το 2024, αυξημένα κατά 36% σε ετήσια βάση, με τηνν απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 25,3%.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η πιστωτική επέκταση με τις εκταμιεύσεις δανείων το δωδεκάμηνο του 2024 να ανέρχονται σε € 2,8δισ., 40% υψηλότερες σε ετήσια βάση.
Το χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 49%.
Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 34% στα 189,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες αυξήθηκαν 29% στα 41,3 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έξοδα ήταν 2% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα €57,9 εκατ. Τα έξοδα προσωπικού ήταν 7% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ τα γενικά και διοικητικά έξοδα ήταν 12% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.
Οπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Οptima Bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, Αυτή ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά που η Optima bank παρουσίασε τους
υψηλότερους ρυθμούς αύξησης, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Για το 2025, η τράπεζα βάζει τον πήχη της κερδοφορίας μας πάνω από 160 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση καθαρού κέρδους άνω του 14% και απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 22%.
Η δήλωση Κυπαρίσση
«Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2024 της Optima bank, μια χρονιά όπου συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε το σχέδιο μας και να υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας στην αγορά. Αυτή ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά που η Optima bank παρουσίασε τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Τα καθαρά μας κέρδη αυξήθηκαν κατά 36% και διαμορφώθηκαν στα 140,2 εκατ. ευρώ έναντι 103,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς. Αυτά τα κέρδη υποδηλώνουν εξαιρετική απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 25,3%, η υψηλότερη στην ελληνική αγορά και μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Με αυτά τα αποτελέσματα, υπερβήκαμε τους στόχους που θέσαμε και ανακοινώσαμε στην αγορά στις αρχές του 2024.
Η τράπεζά μας είχε πολύ καλή επίδοση σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, η οποία επιταχύνθηκε το 4ο τρίμηνο, όπου είχαμε ρεκόρ εκταμιεύσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Η αγορά χαρακτηρίστηκε από υγιή ζήτηση εταιρικών δανείων καθ’ όλη της διάρκεια της χρονιάς. Το χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 49%.
Συνεχίσαμε να αυξάνομε την γκάμα των προϊόντων μας και το τέταρτο τρίμηνο ξεκινήσαμε την Optima leasing, τη νέα θυγατρική μας υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η Optima leasing μαζί με την Optima factors συμπληρώνουν τέλεια το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο μας και θα μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά με πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Το 2024 ήταν επίσης μια καλή χρονιά όσον αφορά την προσπάθεια συγκέντρωσης καταθέσεων. Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε 4,6 δισ. ευρώ.
Το δίκτυο των καταστημάτων μας βοήθησε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το 2024 ανοίξαμε ένα νέο κατάστημα στα Χανιά Κρήτης και το 2025 σκοπεύουμε να ανοίξουμε άλλα δύο καταστήματα.
Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 34% στα 189,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες αυξήθηκαν 29% στα 41,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις προμήθειες επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο καθώς συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων και την αύξηση του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία το 2024 αυξήθηκαν κατά 25% και τώρα ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.
Το 2024 η Optima asset management παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ελληνική αγορά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Τέλος, διατηρήσαμε την λειτουργική αποτελεσματικότητα μας όπως αυτή αποτυπώνεται στο δείκτη Κόστους προς Έσοδα που διαμορφώθηκε στο 25.6%, το χαμηλότερo στην ελληνική αγορά.
Για το 2025, στοχεύουμε σε αύξηση της κερδοφορίας μας σε πάνω από 160 εκατ. ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει αύξηση καθαρού κέρδους άνω του 14% και απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 22%.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά συνδυάζοντας την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων μας και την εστίαση στην παροχή της καλύτερης εξυπηρέτησης στους πελάτες μας. Η στρατηγική μας αποδίδει και θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που βλέπουμε στην αγορά για να αυξήσουμε το εκτόπισμα της Optima bank στον ελληνικό τραπεζικό χώρο».


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος