Ικανοποίηση, αλλά…

Εντός των εκτιμήσεων τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, στο 2,3%. Σαφώς είναι πολύ καλή επίδοση, αλλά… υπάρχει ένα αγκάθι.

Όταν «τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η οικονομία προέρχεται από την πρωτοφανή πίεσης μιας υπερδεκαετούς κρίσης, το «ελατήριο» μάλλον δεν λειτουργεί στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τα έχει πει δηλαδή ο Κοστέλο της Κομισιόν, αλλά τα ώτα μάλλον δεν είναι και τόσο ευήκοα.

Πάντως…

Πάντως, ενθαρρυντικό ήταν ότι οι επενδύσεις παγίου αυξήθηκαν κατά 9% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκαν κατά 72,8% το 2024 οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και έφτασαν τα 5,984 δισ. ευρώ, έναντι των 4,360 δισ. ευρώ του 2023.

Αλλά ήταν και χαμηλότερα από το ρεκόρ των 7,527 δισ. ευρώ του 2022.

Η τελευταία ανάλυση του ΚΕΠΕ έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών «οδηγεί την κούρσα» των ΑΞΕ στην Ελλάδα, με το ύψος τους να ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2023, με εξαίρεση το 2020 κατά το οποίο ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ.

ελληνική οικονομία

Προβληματισμός

Για να είμαι δίκαιος όμως, οι επιδόσεις είναι καλές. Παρόλα αυτά δεν λείπει ο προβληματισμός ως προς την διάρκεια της αντοχής τόσο της οικονομίας όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενων πιέσεων.

Σε αυτό περιμένουμε και τις τράπεζες να συνεχίσουν την καλή πορεία της πιστωτικής επέκτασης, πέραν των επιχειρηματικών δανείων.

Άλλωστε, έδειξαν ότι διαθέτουν τη δύναμη πυρός, με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

—————————————

Ιταλικός αέρας…

Και μιας και μιλάμε για τις τράπεζες, με αφορμή τις παραιτήσεις κ.κ. Σπύρου Φιλάρετου και Ευθύμιου Βιδάλη από την Alpha Bank, που στην ουσία κλείνουν και ένα μεγάλο κεφάλαιο της τράπεζας που ανάγεται στην ιστορία της, έψαξα λίγο την κα Annalisa Areni, που τοποθετήθηκε ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η κα Areni λοιπόν έρχεται από στα σπλάχνα της UniCredit. Μάλιστα, άρχισε την καριέρα της το 1993, από απλή υπάλληλος και αναρριχήθηκε σταδιακά στα ανώτερα κλιμάκια του ιταλικού κολοσσού.

Δηλαδή πιο… ιταλικός αέρας δεν γίνεται, καθώς είναι ένα στέλεχος που έχει γαλουχηθεί μέσα στον όμιλο – βασικό μέτοχο της Alpha Bank. Προφανώς και η τοποθέτησή της δεν είναι τυχαία, όπως άλλωστε ούτε και του κ. Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου, που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη.

Δεν λείπουν οι εντάσεις

Ο ευρύτερος τραπεζικός κλάδος θα μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα, όπως καταλαβαίνετε πολλοί, καθώς δεν είναι όλα ρόδινα.

Έτσι το δεκαήμερο που προηγήθηκε υπήρξαν εντάσεις στους κόλπους μίας τράπεζας, που λίαν συντόμως θα φέρει και κάποιες μετοχικές αλλαγές.

Αλλά επειδή οι «διαιτητές κατευνασμού» είναι αρκετοί, ας αφήσουμε πρώτα τις σχέσεις να… ωριμάσουν πριν σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.

Κινητικότητα

Δεν είναι καιρός άλλωστε για «τσακωμούς», με τον κλάδο να βρίσκεται σε πρωτοφανή κινητικότητα.

Και οι τέσσερις συστημικές έχουν προϋπολογίσει κεφάλαια για εξαγορές και όλες οι σχέσεις μετράνε. Ειδικά στο ασφαλιστικό μέτωπο που όλες οι διοικήσεις κάνουν επαφές και συνομιλίες.

——————-

Επιταχύνονται οι εξελίξεις

Και μιας και μιλάμε για το ασφαλιστικό τοπίο, ήδη οι διαδικασίες στην Ευρώπη Ηοldings τρέχουν, καθώς μέσα στην εβδομάδα άνοιξε και τυπική διαδικασία για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική, σύμφωνα με την ήδη ανακοινωμένη από πέρυσι εξαγορά της.

Όπως μαθαίνω όλα πάνε βάσει προγράμματος, με το νέο λογότυπο να δείχνει «φρεσκάδα», παρά τα χρόνια των δύο ηγετών Σωκράτη Κόκκαλη (Intracom) και Νίκου Μακρόπουλου (Ευρώπη Ασφαλιστική).

Προφανώς ο κ. Μακρόπουλος, ο οποίος μάλιστα πριν από ένα μήνα, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, είχε και το φλουρί στο κομμάτι του, θα είναι ικανοποιημένος καθώς δημιουργείται ένας μεγάλος (πιθανόν ο δεύτερος) πυλώνας στον ασφαλιστικό κλάδο. Έχει και το πλεονέκτημα της εισηγμένης… σε μια καλή περίοδο για το χρηματιστήριο.

———————-

Η «αλλαγή»

Και πράγματι, το ΧΑ διανύει μια καλή περίοδο, παρά τις διεθνείς αναταράξεις.

Υπήρξε βέβαια στην αγορά μια μικρή σύγχυση σχετικά με τις αλλαγές στους δείκτες του FTSE Russell.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι περιμένουμε να εισέλθει στον large cap του FTSE Russell η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την αλλαγή να τίθεται σε ισχύ από τις 21 Μαρτίου 2025. Όπως είναι φυσικό η μετοχή θα διαγραφεί από τη λίστα του mid cap.

Ωστόσο, ο οίκος, στην ανακοίνωσή του για τις αλλαγές στις 21 Φεβρουαρίου είχε βάλει μια υποσημείωση που ομολογουμένως μπέρδεψε αρκετούς. Είχε κρατήσει δηλαδή την ευχέρεια να κάνει επιπλέον αλλαγές μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Η αβεβαιότητα

Δηλαδή είχε αναφέρει ότι μέχρι τις 7 Μαρτίου διατηρεί την επιφύλαξη επιπλέον αλλαγών, λόγω «εξαιρετικών περιστάσεων» (exceptional circumstances).

Αλλά από τις 10 Μαρτίου και μέχρι το rebalancing (21/3) οι αλλαγές θα πρέπει να θεωρούνται τελικές.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν ένας οίκος που είναι υπεύθυνος για δείκτες διεθνούς εμβέλειας διατηρεί την επιφύλαξη «εξαιρετικών περιστάσεων», τότε πραγματικά η αβεβαιότητα είναι στα ύψη.

Και πράγματι, ο οίκος έχει κάνει στο διάστημα αυτό αλλαγές σε άλλους δείκτες.

————————————

Η μεταβλητή

Προφανώς οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τις αναταράξεις στην αγορά, την ώρα που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις τόσο επί ευρωπαϊκού όσο και επί αμερικανικού εδάφους.

Ήδη η αμερικανική διοίκηση επιβάλει ή αίρει δασμούς σε κλάδους, με τις αλλαγές να γίνονται ακόμη και μέσα σε ένα 24ωρο, η Ευρώπη δείχνει να ανεβάζει τους ρυθμούς και τις επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανία και η Κίνα διαμηνύει για αντίποινα.

Προφανώς και κάποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν, με τις ισορροπίες στις μετοχικές αγορές ήδη να έχουν αλλάξει από το κύριο review της 21ης Φεβρουαρίου…

—————————–

Αναγκαίο

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καθίσταται αναγκαίο η κυβέρνηση να σηκώσει και πάλι μανίκια και να επιταχύνει το έργο της. Αυτό αναμένει η πραγματική οικονομία.

Και όχι να βλέπουμε αποφάσεις που προκαλούν θυμηδία για τους ρυθμούς της χώρας. Όπως για παράδειγμα ότι έλαβε εν έτει 2025 περιβαλλοντική έγκριση η γραμμές 2 του Μετρό της Αθήνας.

Ναι καλά διαβάσατε… μια γραμμή που λειτουργεί 25 χρόνια και η τελευταία επέκτασή της (προς Ελληνικό) έγινε πριν 12 χρόνια πήρε τώρα έγκριση. Και η έλλειψη αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής προς το Ίλιον!

———————–

Στο άρμα των ΑΠΕ

Από την άλλη, με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα τη συζήτηση που είχαν χτες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των ιδρυμάτων και των δομών της Αρχιεπισκοπής.

Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την σημασία που αποδίδει ο Μακαριώτατος στην πράσινη μετάβαση και την υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν καλύτερο, πιο βιώσιμο και ανθεκτικό πλανήτη, ανέφερε μετά τη συζήτηση η κ. Σδούκου.

——————————

Συνεχίζουν οι Antetokounbros

Μάλλον οι Antetokounbros έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη στη χώρα, καθώς ο ρυθμός των συμφωνιών τους έχει εκπλήξει ήδη αρκετούς.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η στρατηγική συνεργασία που σύνηψαν με τη VETO, με σκοπό την ανάπτυξή του στο δίκτυο χονδρικής, διευρύνοντας έτσι την παρουσία του στην athleisure αγορά.

Η VETO SA, μία από τις κορυφαίες εταιρίες αθλητικής ένδυσης και υπόδησης στην Ελλάδα και την Κύπρο, αντιπρόσωπος μεγάλων brands όπως FILA, Arena, Saucony και Babolat, φέρνει την τεχνογνωσία και το ισχυρό δίκτυο διανομής της, δίνοντας στο Antetokounbros νέα δυναμική και μεγαλύτερη πρόσβαση στο streetwear κοινό.

———————

Κεραυνός

Θα κλείσω με μια δυσάρεστη είδηση, καθώς ο ιδρυτής της Pink Woman, Παύλος Χατζηπαυλίδης απεβίωσε, σε ηλικία 61 ετών.

Με καταγωγή από ένα χωριό της Δράμας, μπήκε στο χώρο της λιανικής με τη διαχείριση διεθνών σημάτων στην πόλη της Καβάλας, η οποία έμελε να αποτελέσει και την έδρα της Pink Woman, του brand που οραματίστηκε και δημιούργησε για τις γυναίκες το 2006.

Το 2016 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, δημιουργώντας τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, διατηρώντας ωστόσο ως έδρα την Καβάλα, όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα το logistics center. Το 2020 ο όμιλος Intrafashion με επικεφαλής τον Δημήτρη Ματεμτζή, εξαγοράζει την Pink Woman, διατηρώντας μια πολύ καλή σχέση με τον ιδρυτή της μάρκας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories