
Μπορεί ο ανασχηματισμός των δομών των ελληνικών τραπεζών να μην επηρεάζει σημαντικά τα πιστωτικά προφίλ τους, ωστόσο, ο οίκος S&P Global Ratings βλέπει θετικά τα σχέδια του κλάδου να αλλάξει τις δομές. Και αυτό διότι μπορεί να βελτιωθεί η αξιολόγηση σε τίτλους και χρεόγραφα που εκδίδονται επί του παρόντος από τις μη λειτουργικές εταιρείες holding (NOHC).
Ουσιαστικά ο οίκος σχολιάζει την πρόσφατη (7 Μαρτίου) ανακοίνωση της Alpha Services and Holdings SA (BB-/Stable/B) για το σχέδιο συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Services and Holdings και της Alpha Βank SA. Είχαν προηγηθεί ανάλογες ανακοινώσεις των Eurobank Ergasias Services And Holdings SA (BB+/Stable/B) και Piraeus Financial Holdings SA (BB-/Stable/B), για την έναρξη συγχωνεύσεων με τις αντίστοιχες τράπεζες Alpha Βank SA, Eurobank SA (BB/Stable/B) και Piraeus Financial (BB+/Stable/B).
Τα προφίλ των τραπεζών
Όπως σχολιάζει ο S&P Global Ratings, οι συγχωνεύσεις δεν επηρεάζουν σημαντικά τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών, επειδή μόνο ένα μικρό μέρος περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων είχε μεταφερθεί στα NOHCs, την περίοδο 2020-2022, προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, αποφεύγοντας τη μετατροπή σε στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου.
Παρόλα αυτά, η εξάλειψη της δομής με τις εταιρείες συμμετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της αξιολόγησης χρεογράφων που εκδίδονται επί του παρόντος από τα σχήματα αυτά (NOHC).
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις σε αυτά τα μέσα αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτική δομή των συμμετοχών στις θυγατρικές τους που λειτουργούν, δεδομένου ότι οι πληρωμές με τοκομερίδια εξαρτώνται από τις ταμειακές ροές από τις θυγατρικές που λειτουργούν. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι μέσων σε επίπεδο NOHC θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αναμενόμενη απλοποίηση των επιπέδων της δομής, καταλήγει ο οίκος.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο