
Υπέρ της απαγόρευσης της κυκλοφορίας του 16κιλου τενεκέ ελαιολάδου τάσσεται ο ΣΕΒΙΤΕΛ, συμφωνώντας με την πρόταση της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).
Οι κανόνες εμπορίας του ελαιολάδου που ρυθμίζονται από τον ενωσιακό Καν. (ΕΕ) αριθ. 29/2012 έχουν ήδη προβλέψει την διακίνηση του προϊόντος μόνο σε περιέκτες μέχρι 5 λίτρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει «θα πρέπει όμως εδώ να επισημάνουμε ότι αν η πρόταση για το «5λιτρο του παραγωγού» τύχει κάποιας αποδοχής, τα προβλήματα που θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης είναι πολλά και σύνθετα, όπου μεταξύ άλλων ενδεικτικά αναφέρουμε τα επόμενα:
»- Προϋπόθεση είναι όλα τα ελαιοτριβεία να λάβουν άδεια τυποποιητή (με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προδιαγραφών και απαιτήσεων). Κάτω από ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό υποχρεωτικό;
»- Ποιος θα έχει την ευθύνη του προϊόντος, ως τυποποιητής; Ο ελαιοτριβέας ή ο ελαιοπαραγωγός;
»- Ποιος θα έχει την ευθύνη για τον χαρακτηρισμό του προϊόντος ως εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και την συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας (π.χ. ανίχνευση φυτοφαρμάκων); Πως θα διασφαλίζεται ότι κυκλοφορεί ασφαλές ως τρόφιμο;
»- Πως θα γίνεται η διακίνηση του προϊόντος και με ποια φορολογικά παραστατικά; Με ποιον τρόπο θα αποδίδεται ο ΦΠΑ;
»Όπως είναι κατανοητό, χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί αλλά και νομιμοποιηθεί μια «παράλληλη αγορά» ελαιολάδου χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του καταναλωτή αλλά ταυτόχρονα τον κλάδο της τυποποίησης από αθέμιτο ανταγωνισμό.
»Για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας του 16κιλου τενεκέ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ επί πολλές δεκαετίες προσπαθεί με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να ζητά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί η διακίνηση του ελαιολάδου σε 16κιλο τενεκέ στην ποιότητα του προϊόντος, στην νοθεία του προϊόντος, στην υγεία του καταναλωτή, στην φοροδιαφυγή, στον αθέμιτο ανταγωνισμό κλπ.
»Ευελπιστούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό και με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΣΕΒΙΤΕΛ προς την Πολιτεία, ως επίσημου φορέα της τυποποίησης του ελαιολάδου, αλλά και με την καθιέρωση από 1/4/2025 της υποχρεωτικής έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για την διακίνηση ελαιολάδων (my data), έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, θα συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διακίνησης χύμα – ανώνυμου ελαιολάδου το οποίο πλήττει παντοιοτρόπως τον Ελληνικό ελαιοκομικό τομέα»


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση