
Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού της την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, στην προσπάθειά της να υποστηρίξει την ανάπτυξη σταθεροποιώντας το εθνικό νόμισμα εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών τριβών.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το αρχικό επιτόκιο δανείου 1 έτους στο 3,1% και το 5ετές LPR στο 3,6% που διαμορφώθηκε με την τελευταία μείωση κατά 25% τον Οκτώβριο.
Το LPR 1 έτους επηρεάζει τα εταιρικά και τα περισσότερα δάνεια των νοικοκυριών στην Κίνα, ενώ το 5ετές LPR χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.
Η PBOC διατήρησε το επιτόκιο 7 ημερών, το βασικό επιτόκιο πολιτικής της χώρας, σταθερό στο 1,5% από τη μείωση του Οκτωβρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα υπερασπίζεται το γιουάν που αντιμετωπίζει πτωτική πίεση εν μέσω απειλών για υψηλότερους δασμούς.
Τα δεδομένα
Η οικονομία της Κίνας παρουσίασε μέτρια ανάκαμψη τους πρώτους δύο μήνες του έτους, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 4,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ταχύτερα από την άνοδο 3,7% τον Δεκέμβριο. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν επίσης υψηλότερη από τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 5,9% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ωστόσο, ενέτειναν την ανάγκη για περισσότερη στήριξη πολιτικής για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο έπεσε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού παρέμεινε.
Το Πεκίνο έχει θέσει την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα φέτος για να μετριάσει τον αντίκτυπο ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου στο εξωτερικό.
«Με την ισχυρότερη έκκληση για υποστήριξη της κατανάλωσης, υπάρχει μια αυξανόμενη πιθανότητα η Κίνα να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση περίπου», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος στη Natixis. «Εάν οι λιανικές πωλήσεις και οι πωλήσεις κατοικιών δεν βελτιωθούν, ειδικά εάν ο πληθωρισμός παραμείνει αδύναμος, μπορεί να δούμε μείωση επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο», πρόσθεσε.
Αργότερα η χαλάρωση
Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης φέτος, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων «την κατάλληλη στιγμή», καθώς το Πεκίνο έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης περίπου 5%.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα διατήρησαν την πρόβλεψή τους για δύο περικοπές 20 μονάδων βάσης το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει επίσης δύο περικοπές 50 μονάδων βάσης στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών, ή RRR, που καθορίζει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο διοικητής της PBOC Pan Gongsheng επανέλαβε ότι η τράπεζα ήθελε να διατηρήσει τη νομισματική σταθερότητα σε «λογικό και ισορροπημένο επίπεδο».
Ενώ οι περικοπές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, οι αναλυτές αναμένουν ότι τυχόν μέτρα πολιτικής από την PBOC είναι πιθανό να εξαρτηθούν από τις κινήσεις εμπορικής πολιτικής του Τραμπ.


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing