
Σε ΒΒΒ, από ΒΒΒ low, αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής η Morningstar DBRS, με το outlook να σταθερό σε όλες τις αξιολογήσεις.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η τελευταία αναβάθμιση αντανακλά τα βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας της Εθνικής, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω το ποιοτικό προφίλ του ενεργητικού της. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Τράπεζα να συνεχίσει να συσσωρεύει κεφάλαια, με αποτέλεσμα να έχει άφθονα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας έναντι των εποπτικών της απαιτήσεων.
Η Morningstar DBRS αναμένει μείωση της κερδοφορίας της Εθνικής κυρίως λόγω χαμηλότερων επιτοκίων και υψηλότερων λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, οι νέοι όγκοι δανείων, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη συνεισφορά από τα έσοδα από προμήθειες και περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης κόστους, αναμένεται να συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων.
Η Εθνική Τράπεζα και οι εισροές NPE
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου καθώς και η ισχυρή κάλυψη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και η αύξηση των δανείων πιθανότατα θα επιτρέψουν στην Εθνική να αντισταθμίσει οποιαδήποτε πιθανή αύξηση των νέων εισροών NPE, διασφαλίζοντας σχετική σταθερότητα στο προφίλ ποιότητας του ενεργητικού της στο προσεχές μέλλον.
Η Morningstar DBRS αναμένει ότι η Εθνική θα αναπτύξει το πλεονάζον κεφάλαιο της διατηρώντας επαρκή «μαξιλάρια», όπως υποδηλώνει ο εσωτερικός στόχος της Τράπεζας σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας συνεχίζουν να λαμβάνουν υπόψη το κορυφαίο franchise της Εθνικής στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα, καθώς και τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητάς της, η οποία ωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή εγχώρια καταθετική βάση.
Ο αναβαλλόμενος φόρος
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Morningstar DBRS αντικατοπτρίζουν τη μέτρια διαφοροποίηση της Τράπεζας ανά επιχειρηματική δραστηριότητα, πηγές εσόδων και δομή χρηματοδότησης, καθώς και το σημαντικό, αν αναμένεται να θεωρεί ταχύτερα, επίπεδο των αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου (DTC) που αντιστοιχούν στην κεφαλαιακή της δομή.
Το μακροπρόθεσμο χρέος και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της Εθνικής είναι και οι δύο τοποθετημένες σύμφωνα με την πιστοληπτική ικανότητα BBB της Morningstar DBRS της ελληνικής οικονομίας. Η Morningstar DBRS θεωρεί απίθανο την Εθνική Τράπεζα να αξιολογηθεί πάνω από την κρατική αξιολόγηση, δεδομένης της επιχειρηματικής της συγκέντρωσης στην εγχώρια αγορά και της σημαντικής έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank