Delberghe (EuroCommerce): «Υπάρχει χώρος για ολους στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Προϋπόθεση, οι κανόνες»

Για τις ραγδαίες αλλαγές που βιώνει το λιανικό εμπόριο στην ευρωπαϊκή αγορά μίλησε στον ΟΤ η Γενική Διευθύντρια της EuroCommerce, Christel Delberghe

Delberghe (EuroCommerce): «Υπάρχει χώρος για ολους στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Προϋπόθεση, οι κανόνες»

«Επαναπροσδιορίζουμε την στόχευσή μας καθώς το βασικό πρόβλημα του λιανικού εμπορίου και, δη, του ηλεκτρονικού, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται – και το ζητούμενο φυσικά, το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε η Γενική Διευθύντρια της EuroCommerce, Christel Delberghe, μιλώντας στον ΟΤ, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ την Τετάρτη 18 Ιουνίου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

«Μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός γιατί μέσα από αυτόν δημιουργείται καινοτομία, έρχεται η έμπνευση και υπάρχει ανάπτυξη. Επουδενί δεν θέλουμε να δείξουμε με το δάχτυλο κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν εκείνες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και άλλες που επιδεικτικά τους αγνοούν – είναι πρόβλημα το γεγονός ότι ακολουθούν άλλο μοντέλο», πρόσθεσε.

H ευρωπαϊκή διάσταση

Όπως εξάλλου, τόνισε η Christel Delberghe κατά την ενημέρωση του Τύπου για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που δημιουργείται από τις ασιατικές πλατφόρμες, «ο κλάδος του λιανικού εμπορίου μετρά 5 εκατ. εταιρείες που απασχολούν 26 εκατ. εργαζόμενους, αποτελώντας το 10% του ευρωπαϊκού τζίρου».

«Our house is on fire», ανέφερε χαρακτηριστική η κα. Delberghe για να περιγράψει το πόσο ανατρέπεται διαρθρωτικά η δομή του κλάδου και το πόσο αναμένεται να επιδεινωθεί το φαινόμενο των ασιατικών apps μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ. «Από 4,6 δισ. πακέτα που εισήχθησαν το 2024, ένα μόλις χρόνο μετά, μπορεί και να αγγίξουν τα 6 δισ.».

ΕΣΕΕ

Ανάγκη και υποχρέωση για κανόνες

Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να τηρούν αυστηρά πρότυπα λειτουργίας σχετικά με τα προϊόντα που διακινούν ηλεκτρονικά.

«Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουν οι πλατφόρμες, να υπόκεινται σε μια σειρά από κανονισμούς και να εποπτεύονται για το εάν τους τηρούν και δεν υπάρχει διάταραξη του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια της αγοράς. Χρειάζεται να κοιτάμε και τους άλλους παίκτες, να ενδυναμώνουμε την παρουσία όλων μέσα σε κανονιστικό πλαίσιο και με τον τρόπο αυτό να γυρνάμε την πλάτη στην αυθαιρεσία», υπογράμμισε η κα. Delberghe μιλώντας στον ΟΤ.

Το retail αλλάζει ραγδαία

Μετά την πανδημία, σε όλες τις αγορές υπήρξε η προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην επαναφορά του λιανικού εμπορίου και των φυσικών καταστημάτων, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές ήρθαν σε επαφή με το e-commerce που γνώρισε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία 2020-2021.

«Είναι βέβαιο πως το μέλλον του retail θα χαρακτηρίζεται από ψηφιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές αξιολογούν καθετί που δίνει αξία στα χρήματα που δαπανούν, ενώ αναζητούν την ευκολία τους. Όλα αυτά φέρνουν μεγάλες επενδύσεις στην εμπειρία των καταναλωτών. Για εκείνους δεν κάνει διαφορά από πού θα αγοράσουν το προϊόν που θέλουν. Το μέλλον έχει χώρο για όλους, φυσικά καταστήματα, ηλεκτρονικό εμπόριο και πλατφόρμες. Από τη δική μας πλευρά ενθαρρύνουμε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, από την άλλη όμως είμαστε κάθετοι στο γεγονός ότι είναι υποχρεωμένοι όλοι -και οι ασιατικής προέλευσης πλατφόρμες φυσικά και οι νεότεροι παίκτες- να ακολουθούν τους κανόνες και να μην αυθαιρετούν σε βάρος των υπολοίπων, εταιρειών, αγορών, καταναλωτών», κατέληξε η κα. Delberghe

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο