Κρυπτονομίσματα: Κλειδώνουν ο φόρος 15% και έλεγχοι πόθεν έσχες

Για τη φορολογία στα κρυπτονομίσματα συνεδριάζει ίσως για τελευταία φορά η αρμόδια επιτροπή – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Κρυπτονομίσματα: Κλειδώνουν ο φόρος 15% και έλεγχοι πόθεν έσχες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πόσο θα πρέπει να επιβαρύνονται όσοι αγοράζουν ή πωλούν τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά και πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι για την απόκτησή τους, αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνεδριάσει για τρίτη και ίσως τελευταία φορά προκειμένου στη συνέχεια να παραδώσει το πόρισμά της στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ηδη, η εν λόγω επιτροπή έχει συνεδριάσει δύο φορές και μάλιστα αυτό συνέβη πριν τον ανασχηματισμό με τον οποίο άλλαξε η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ως βασικό σενάριο φορολογίας της υπεραξίας των κρυπτονομισμάτων την καθιέρωση συντελεστή 15%

Οι καλές πρακτικές

Εκτοτε, αν και δεν έχει συνεδριάσει ξανά, τα μέλη της συνεχίζουν ο καθένας από τον τομέα του να συγκεντρώνει στοιχεία για τις λεγόμενες καλές πρακτικές που ακολουθούν άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και εκτός Ευρώπης και εκτιμάται ότι στην τρίτη συνεδρίαση (που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και πάντως πριν τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) θα υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και τι πρέπει να γίνει στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ως βασικό σενάριο φορολογίας της υπεραξίας των κρυπτονομισμάτων την καθιέρωση συντελεστή 15%. Η τελική απόφαση θα παραδοθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αφού αποφασίσει θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της 89ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Φοροδιαφυγή

Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και ως προς τον τρόπο που θα διαπιστώνουν οι φορολογικές αρχές αν η απόκτηση των εν λόγω χρηματοοικονομικών προϊόντων έχουν γίνει με χρήματα που δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος ή παράνομων συναλλαγών. Σε παγκόσμιο επίπεδο το οργανωμένο έγκλημα πολλές φορές προχωρεί σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα γιατί μέσω αυτού του τρόπου βρίσκονται κάτω από το ραντάρ του ελέγχου.

Ομως με έναν εμπεριστατωμένο και ενδελεχή έλεγχο του «πόθεν έσχες» είναι βέβαιο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι σε θέση να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο που έχουν αποκτηθεί τα κρυπτοστοιχεία και όπου διαπιστώνουν παραβατικές συναλλαγές να προχωρούν σε επιβολή προστίμων και να ακολουθούνται νομικές και άλλες διαδικασίες.

Είναι πολύ πιθανόν (αν όχι βέβαιο) ότι σε παρεπόμενες ή βοηθητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συναλλαγές και απόκτηση κρυπτονομισμάτων, θα επιβληθεί Φόρος Προστιθέμενης Αξίας με συντελεστή 24%

H επιβολή ΦΠΑ

Αλλο ένα μεγάλο πεδίο συζήτησης που θα απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με την τυχόν επιβολή ΦΠΑ στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Εκεί, δεν αναμένονται ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις δεδομένων των απαλλαγών που υπάρχουν στην οδηγία ΦΠΑ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ομως, είναι πολύ πιθανόν (αν όχι βέβαιο) ότι σε παρεπόμενες ή βοηθητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συναλλαγές και απόκτηση κρυπτονομισμάτων, θα επιβληθεί Φόρος Προστιθέμενης Αξίας με συντελεστή 24%. Το ζήτημα αυτό θα μπορούσε, όπως λένε αρμοδίως, να ρυθμιστεί με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.τ.λ.

Ουσιαστικά, στην πράξη, αν κάποιος αποκτά κρυπτονομίσματα από επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης και πραγματοποίησης συναλλαγών χρηματοοικονομικών προϊόντων που σε αυτά εντάσσονται και τα κρυπτοστοιχεία, δηλαδή για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας υφίστανται ενδιάμεσοι, οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι

Οσον αφορά τους ελέγχους «πόθεν έσχες» που θα πραγματοποιούνται στους κατόχους κρυπτονομισμάτων, αυτοί θα πραγματοποιούνται τόσο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τους οικονομικούς εισαγγελείς. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ που πλέον ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ, η Αρχή για τον έλεγχο και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος παραμένει υπό την πλήρη εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα μπει ουσιαστικά σε μία νέα εποχή καθώς στο πεδίο των ερευνών της μπαίνουν και υποθέσεις με κρυπτονομίσματα.

Στόχος της Αρχής είναι να αναζητούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος και τις ύποπτες διαδρομές

Σύγχρονα εργαλεία

Η Ανεξάρτητη Αρχή υπό τον επικεφαλής της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, θα πραγματοποιεί ενδελεχείς ελέγχους αναφορικά με τις συναλλαγές κρυπτοστοιχείων αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τα μέσα που της παρέχει ο νόμος αλλά και μέσω των αλλαγών που δρομολογούνται.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σημαντική συνάντηση με εκπροσώπους ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, παρουσία τόσο του επικεφαλής της Αρχής όσο και εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στόχος της Αρχής, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να αναζητούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος και τις ύποπτες διαδρομές και στους δρόμους των κρυπτονομισμάτων. Δεν αποκλείεται μελλοντικά να προκύψει η ανάγκη και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα, γεγονός που δείχνει την ετοιμότητα της Αρχής μπροστά στις νέες μορφές οικονομικών συναλλαγών.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

OT Originals

Περισσότερα από Crypto

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο