Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου αξίας 1,5 δισ. δολ. στα ανοικτά του Ρόουντ Άιλαντ, από τον δανικό ενεργειακό όμιλο Ørsted, είναι η τελευταία από σειρά πρωτοβουλιών του Αμερικανού προέδρου εναντίον των ΑΠΕ και σηματοδοτεί σημαντικές προκλήσεις για την αμερικανική, αλλά και για την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία.
Οι μετοχές της Ørsted κατρακύλησαν στο ιστορικό χαμηλό των 175 κορωνών, υποχωρώντας πάνω από 18% στις αρχές των συναλλαγών της Δευτέρας.
«Είναι αρκετά καταστροφικό. Είναι αμφίβολο αν η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει με μια έκδοση δικαιωμάτων με αυτή την αβεβαιότητα να την βασανίζει», δήλωσε ο Jacob Pedersen, αναλυτής στη Sydbank. Η κίνηση της μετοχής δίνει στην εταιρεία κεφαλαιοποίηση μόλις 74 δισ. δανικών κορωνών.
Ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι ανεμογεννήτριες είναι μη ελκυστικές και σκοτώνουν τα πουλιά, και ότι τα μεγάλα ηλιακά πάρκα καταλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλη έκταση γης. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμα παραπέρα έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκρίνει τέτοια έργα. «Δεν θα εγκρίνουμε την καταστροφική αιολικής και ηλιακή ενέργειας», έγραψε στο Truth Social την Τετάρτη. «Οι μέρες της ηλιθιότητας τελείωσαν στις ΗΠΑ!!!»
Οι Arevon, Avantus και Engie North America, τρεις από τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Enverus, δήλωσαν ότι το πάγωμα της αδειοδότησης θα επιβραδύνει την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον τομέα.
Η επίθεση στην Orsted
Την περασμένη Παρασκευή το Γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας των Ωκεανών (ΒΟΕΜ) στις ΗΠΑ εξέδωσε εντολή διακοπής εργασιών, επικαλούμενο την ανάγκη «να αντιμετωπιστούν ανησυχίες που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας», χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Revolution Wind, το οποίο η Ørsted αναπτύσσει σε συνεργασία με την Skyborn Renewables, μια μονάδα των Global Infrastructure Partners της BlackRock, έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. Το έργο έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση θεμελίων και 45 από τις 65 προγραμματισμένες ανεμογεννήτριες.
Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει την επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μιας πηγής ενέργειας που ο πρόεδρος προσωπικά αντιπαθεί. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την αναστολή νέων μισθώσεων σε τοποθεσίες και αδειών για νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την κατάργηση των φορολογικών πιστώσεων που υποστηρίζουν έργα.
Αλλά η στοχοποίηση του Revolution Wind, ενός έργου που έχει προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξή του, αποτελεί ένα νέο επίπεδο παρέμβασης από την κυβέρνηση Τραμπ.
«Δεν πιστεύουμε ότι η εγκατάλειψη του έργου είναι πιθανή προς το παρόν, δεδομένου ότι το Revolution έχει ολοκληρωθεί κατά ~80%», ανέφερε σε σημείωμά ο Αχμέντ Φάρμαν, αναλυτής της Jefferies. «Αναμένουμε ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα πιο απαιτητικό πλαίσιο για την επερχόμενη έκδοση δικαιωμάτων όσον αφορά την τιμή έκδοσης και τη ζήτηση των επενδυτών».
Ακόμη όμως, και αν το έργο μπορέσει να συνεχιστεί, η Orsted αντιμετωπίζει συνολικές επενδυτικές ανάγκες στα δύο έργα της ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων DKK, ανέφερε η εταιρεία.
Σε αναζήτηση κεφαλαίων
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το σχέδιο άντλησης κεφαλαίων της δανικής εταιρείας ανάπτυξης αιολικών πάρκων, που κρίνεται αναγκαίο για την επιβίωσή της, τίθεται σε κίνδυνο.
Παρόλα, αυτά η Orsted δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων παρά την αμερικανική εντολή και ότι έχει την υποστήριξη του δανικού κράτους, το οποίο κατέχει το 50,1% της εταιρείας.
«Η προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Orsted για την εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτής της αβεβαιότητας στο χαρτοφυλάκιο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ της Orsted», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η χρονική στιγμή διακοπής του Revolution Wind στα ανοικτά του Ρόουντ Άιλαντ κρίνεται ιδιαίτερα επιζήμια για την Orsted, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα σχέδιο για την άντληση 60 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (9,42 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω έκδοσης δικαιωμάτων.
«Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Sydbank, Τζέικομπ Πέντερσεν, προσθέτοντας ότι είναι «έκπληκτος» από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την πλευρά του ο αναλυτής της AlphaValue, Πιερ Αλεξάντρ Ραμόντενκ, ανέφερε ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της έκδοσης δικαιωμάτων. «Τα νέα προκάλεσαν μεγάλο σοκ και δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από πολιτική ομηρία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεδομένου του προχωρημένου σταδίου του έργου», δήλωσε ο Ραμόντενκ.
Οι μεθοδεύσεις Τραμπ
Την πρώτη ημέρα της θητείας του τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τη μίσθωση νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων εν αναμονή της περιβαλλοντικής και οικονομικής αξιολόγησης των έργων. Έχει επανειλημμένα επικρίνει την αιολική ενέργεια ως άσχημη, αναξιόπιστη και ακριβή.
Η τιμή της μετοχής της Orsted, η οποία έχει μειωθεί κατά 30% από την ανακοίνωση του σχεδίου της στις 11 Αυγούστου, αντιμετωπίζει πλέον περαιτέρω κίνδυνο καθοδικής πορείας, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η αξία της εταιρείας κατέρρευσε στις 11 Αυγούστου μετά από ανακοίνωση σχεδίων για άντληση περίπου 60 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) από επενδυτές, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από Δανούς φορολογούμενους. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Τα επόμενα βήματα
Πλέον οι επενδυτές επιθυμούν να μάθουν εάν η εταιρεία μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση και πόσο χρόνο θα χρειαστεί αυτό, ή εάν θα αποχωρήσει από το έργο και πόσο θα κοστίσει αυτό. Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να βλάψει το ενδιαφέρον των επενδυτών για μια έκδοση δικαιωμάτων.
Για την Orsted, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, η εντολή Τραμπ σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό σημείο στην αποτυχημένη προσπάθεια της εταιρείας να αναπαράγει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες στην αμερικανική αγορά. Τα τελευταία χρόνια, μια ποικιλία ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανηρών σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν αναγκάσει την εταιρεία να ακυρώσει δύο μεγάλα έργα, να εκδώσει μια σειρά από απομειώσεις και να οδηγήσει στην αντικατάσταση των κορυφαίων στελεχών της.
Πού βασίζεται…
Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ σταμάτησε την κατασκευή ενός ακόμη υπεράκτιου αιολικού πάρκου των ΗΠΑ, του Empire Wind της Equinor ASA, μία απόφαση την οποία στην συνέχεια ανέτρεψε αφού κατέληξε σε συμφωνία με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου στην πολιτεία.
Η Orsted ελπίζει να κάνει κάτι παρόμοιο. Οι κυβερνήτες του Κονέκτικατ και του Ρόουντ Άιλαντ δήλωσαν ότι εργάζονται για την τροποποίηση της απόφασης.
«Αυτή η πολιτική κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ θα αυξήσει το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα μας έχει πει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ, Νεντ Λαμόντ, σε ανακοίνωσή του το Σαββατοκύριακο. «Σπαταλάει χρόνια κρατικών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσουν τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να μειώσουν το κόστος για οικογένειες και επιχειρήσεις».
Στη χειρότερη περίπτωση, η Orsted θα μπορούσε να χάσει δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον Jacob Pedersen, επικεφαλής έρευνας μετοχών στη Sydbank A/S.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα που επικρατεί κατέστησε αδύνατη την πώληση μεριδίου από την Orsted σε ένα άλλο αιολικό πάρκο που κατασκευάζει στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, το έργο Sunrise Wind. Η έλλειψη πρόσθετων κεφαλαίων από την πώληση του αιολικού πάρκου αναφέρθηκε ως ο λόγος που η εταιρεία αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα από επενδυτές.
Ο εφιάλτης
Η Orsted έχει κολλήσει σε έναν εφιάλτη: ο 46χρονος Ράσμους Έρμποε ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του Ιανουαρίου με στόχο να αλλάξει την… τύχη του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, μετά από μερικά δύσκολα χρόνια.

Αμέσως αποφάσισε να μειώσει τα επενδυτικά σχέδια κατά το ένα τέταρτο, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τα οικονομικά της χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει από τους μετόχους περισσότερα μετρητά ή να χάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Τα τελευταία χρόνια, η επιθετική επέκταση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης μετοχής Ørsted έχει πληγεί, καθώς τα υψηλά επιτόκια αποσυμφόρησαν μια φούσκα στις μετοχές πράσινης ενέργειας και οι ΗΠΑ ανανέωσαν τον ενθουσιασμό τους για τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, τα σχέδιά του έμειναν στάσιμα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον Απρίλιο την ανταγωνίστρια Equinor να σταματήσει τις εργασίες σε ένα τεράστιο αιολικό έργο στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης. Αυτό τρόμαξε τους επενδυτές και έπληξε τα σχέδια της Ørsted να πουλήσει ένα μερίδιο στο δικό της κοντινό έργο, γνωστό ως Sunrise Wind.
«Οι επενδυτές αύξησαν σημαντικά τις απαιτήσεις απόδοσης», δήλωσε ο Έρμποε.
Κενό χρηματοδότησης
Αυτό άφησε ένα κενό χρηματοδότησης και αυτόν τον μήνα η Ørsted αναγκάστηκε τελικά να στραφεί σε μετόχους. Έτσι αποφασίστηκε η έκδοση δικαιωμάτων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση του υπεράκτιου αμερικανικού έργου και την παροχή ενός αποθέματος ασφαλείας για άλλα έργα.
Οι μέτοχοι διχάστηκαν και πλέον η διοίκηση της εταιρείας, τραπεζίτες και οι σύμβουλοι έκδοσης προσπαθούν τώρα να συγκεντρώσουν υποστήριξη ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των μετόχων στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το δανικό κράτος, το οποίο κατέχει το 50,1% της Ørsted, έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την εταιρεία, ουσιαστικά διασώζοντάς την και υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την Ευρώπη.
Η Equinor, ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος που κατέχει το 10% της Ørsted, αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με την Ørsted.
Έχοντας επεκταθεί δυναμικά όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, η Ørsted προσπαθεί τώρα να χρηματοδοτήσει και να ολοκληρώσει ένα τεράστιο κατασκευαστικό πρόγραμμα σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό σκηνικό.
Η εντολή διακοπής των εργασιών για το έργο Empire Wind της Equinor — η οποία οδήγησε στην έκδοση δικαιωμάτων από την Ørsted — άρθηκε τον Μάιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επέτρεπε την έναρξη ενός αγωγού φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό. Αλλά για την Ørsted, η ζημιά είχε ήδη γίνει.
«Θεωρούμε την καθυστέρηση [στην πώληση της Sunrise Wind] περαιτέρω απόδειξη ότι το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ørsted έχει επιδεινωθεί», δήλωσε η S&P Global Ratings, η οποία υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ørsted σε μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση «junk».
Οι ελπίδες
Μετά τα απανωτά πλήγματα, η Ørsted επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της τεράστιας παραγωγής ενέργειας, ισχύος 8,1 γιγαβάτ, από υπεράκτια αιολικά πάρκα που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έργων στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν και της Πολωνίας.
Έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωσή τους έως το τέλος του 2027 και συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει αυτές τις δαπάνες κυρίως μέσω ενός συνδυασμού της έκδοσης δικαιωμάτων, της ταμειακής ροής και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, όπως συμμετοχές σε αιολικά πάρκα και ολόκληρης της ευρωπαϊκής χερσαίας αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, πριν από το πάγωμα τους project στο Ρόουντ Άιλαντ τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να ενισχύσουν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 1,7-1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.