Data centers: Σχέδιο Τραμπ για ανακούφιση του δικτύου ενέργειας

Η νέα πρωτοβουλία θα επιχειρήσει να αναγκάσει τις Big Tech να «πληρώσουν το μερίδιό τους», όπως δήλωσε ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα

Data centers: Σχέδιο Τραμπ για ανακούφιση του δικτύου ενέργειας

Ο Λευκός Οίκος φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία που θα επιχειρήσει να αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να «πληρώσουν το μερίδιό τους», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί αφορά μια νέα «έκτακτη χονδρική δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας» που θα επιδιώξει να δεσμεύσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ζήτηση που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ραγδαία επέκταση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και έχει αναδειχθεί σε βασικό πολιτικό πρόβλημα για τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το σχέδιο φαίνεται να αφορά συμβάσεις που θα υποχρεώνουν αυτές τις εταιρείες να πληρώνουν ένα καθορισμένο ποσό για την ηλεκτρική ενέργεια, ανεξάρτητα από το αν την καταναλώνουν ή όχι. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει υψηλότερα και σταθερότερα έσοδα στους διαχειριστές του δικτύου και να ενθαρρύνει την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης διέρρευσαν μέσω δημοσιευμάτων σε Bloomberg και Reuters. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν επιβεβαίωσε το σχέδιο ενώ απέφυγε να δώσει και περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς ισχύει.

Ενδεχομένως να πρόκειται για δήλωση αρχών χωρίς νομική δέσμευση η οποία ωστόσο δείχνει την διακομματική ανησυχία στις ΗΠΑ για το θέμα: ομάδα κυβερνητών αναμένεται να βρεθεί στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή για να συζητήσουν και το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, βασικά στοιχεία παραμένουν ασαφή. Το σχέδιο φαίνεται να εξαρτάται από την πίεση που ασκείται στην PJM Interconnection — τον μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες — να πουλήσει τις συμβάσεις χωρίς να συμβουλευτεί προφανώς την ίδια την PJM.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε στο Yahoo Finance την Παρασκευή το πρωί ότι «η PJM δεν προσκλήθηκε σε καμία εκδήλωση στο Λευκό Οίκο σήμερα και, ως εκ τούτου, δεν θα είμαστε εκεί».

Διαφορετικές απόψεις για πιθανές λύσεις

Οι δημοπρασίες της PJM έχουν αναδειχθεί σε θέμα αντιπαράθεσης τους τελευταίους μήνες. Μια ομάδα κυβερνητών πολιτειών, πολλοί από τους οποίους φαίνεται ότι θα βρίσκονται σήμερα στον Λευκό Οίκο, έγραψαν το περασμένο καλοκαίρι μια επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι η εταιρεία «αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση εμπιστοσύνης».

Ο Τραμπ επίσης αποτύπωσε το πολιτικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει σε μια ανάρτηση στο Truth Social νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εκφράζει τη λύπη του για τις αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (κατηγορώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν, αγνοώντας τις σημαντικές νέες αυξήσεις των τιμών κατά το παρελθόν έτος) και προσθέτει: «Δεν θέλω ποτέ οι Αμερικανοί να πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των κέντρων δεδομένων».

Ο πρόεδρος έχει δίκιο ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις πόλεις των ΗΠΑ αυξάνεται εδώ και χρόνια, σημειώνει το Yahoo Finance, αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά περισσότερο από 5% μεταξύ του Ιανουαρίου 2025, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας της κυβέρνησης.

Επίσης, δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν ο Τραμπ και οι Big Tech έχουν την ίδια άποψη.

Ο Τραμπ και διάφοροι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να περιορίσουν την επίδραση των κέντρων δεδομένων στις τοπικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έχουν προσφέρει πολύ διαφορετικούς ορισμούς για τα μέτρα που θα λάβουν ως απάντηση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, όπως είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ντιτρόιτ αυτή την εβδομάδα, «θα έχουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια, θα γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας» και ίσως ακόμη και να πουλήσουν πρόσβαση στο δίκτυο.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο που διέρρευσε σήμερα φαίνεται κάπως διαφορετικό και αφορά περισσότερο την εισαγωγή αλλαγών στο υπάρχον δίκτυο της PJM, το οποίο καλύπτει 67 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ, και την υποχρέωση των χειριστών κέντρων δεδομένων να επενδύσουν χρήματα για να βοηθήσουν άλλους να επεκτείνουν το δίκτυο.

Η κίνηση της Microsoft

Τουλάχιστον ένας διευθύνων σύμβουλος έχει σκιαγραφήσει ένα ακόμη σχέδιο για την αποφυγή αυξήσεων των τιμών. Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία του θα συνεργαστεί με τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και θα «αναλάβει το κόστος» της αύξησης των δυνατοτήτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από πιο απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση των κέντρων δεδομένων.

«Νομίζω ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε, καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, είναι να δώσουμε σε αυτές τις κοινότητες σε όλη τη χώρα την εμπιστοσύνη ότι όταν δημιουργηθεί ένα κέντρο δεδομένων, η παρουσία του δεν θα αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε ο Σμιθ.

Η Meta, εν τω μεταξύ, έκανε μια πρόσφατη κίνηση για να προλάβει το ζήτημα, ανακοινώνοντας σχέδια συνεργασίας με εταιρείες πυρηνικής ενέργειας για να «βοηθήσει στην προσθήκη καθαρής, αξιόπιστης ενέργειας στα ηλεκτρικά δίκτυα», συμπεριλαμβανομένης της «ενέργειας στα δίκτυα που υποστηρίζουν τις δραστηριότητές μας».

OT Originals
Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο