Ιαπωνία – Νότια Κορέα: Έτοιμες να παρέμβουν στη συναλλαγματική ισοτιμία

Τα νομίσματα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας έχουν σημειώσει σημαντική υποχώρηση

Ιαπωνία – Νότια Κορέα: Έτοιμες να παρέμβουν στη συναλλαγματική ισοτιμία

Την ανησυχία τους για τις ραγδαίες πτώσεις των νομισμάτων τους εξέφρασαν Ιαπωνία και Νότια Κορέα, λέγοντας ότι είναι έτοιμες να δράσουν κατά της υπερβολικής μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σατσούκι Καταγιάμα και Κου Γιουν-τσέολ της Νότιας Κορέας, «εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του κορεατικού γουόν και του ιαπωνικού γιεν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους μετά την ετήσια συνάντησή τους στο Τόκιο.

Το ισχυρό δολάριο

Το γιεν και το γουόν έχουν υποχωρήσει καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν έχουν οδηγήσει το δολάριο υψηλότερα λόγω της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια και έχουν πλήξει τα νομίσματα των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

«Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι θα παρακολουθούν στενά τις αγορές συναλλάγματος και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα κατά της υπερβολικής αστάθειας και των άτακτων κινήσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών» ανέφερε η δήλωση.

Το γιεν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών την Παρασκευή και βρίσκεται κοντά στο όριο των 160,00 γιεν ανά δολάριο, που πολλοί στην αγορά πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ωθήσει την Ιαπωνία να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα. Το γουόν έσπασε ένα ψυχολογικό φράγμα των 1.500 γουόν ανά δολάριο αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009.

Το Τόκιο και η Σεούλ συμμερίστηκαν την άποψη ότι έχει προκύψει σημαντική αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του συναλλάγματος, δήλωσε η Καταγιάμα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιδράσει ανά πάσα στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι κινήσεις των νομισμάτων στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων εν μέσω της ανοδικής πορείας των τιμών του πετρελαίου, και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές συμμερίζονται αυτή την κατανόηση», είπε.

Η Καταγιάμα λέει τακτικά ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να δράσει σχετικά με τις κινήσεις του γιεν, αν και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε κατ’ ιδίαν ότι η παρέμβαση για τη στήριξη του γιεν τώρα θα μπορούσε να αποδειχθεί μάταιη, καθώς η πλημμύρα της ζήτησης για δολάριο θα ενταθεί μόνο εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.

OT Originals
Περισσότερα από Συνάλλαγμα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο