Το ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να «ρίξει» η Ιταλία στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ιταλία: Ξηρασία, η νέα… κανονικότητα;

Εβδομάδες ολόκληρες χωρίς βροχές ή χιονοπτώσεις, έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια ξηρασία μετά από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, καθώς στις Άλπεις έχει πέσει λιγότερο από το μισό του χιονιού που καταγράφεται υπό κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες.

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να καθορίσουμε τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με τα κονδύλια που έχουν ήδη διατεθεί και τα οποία, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, θα ανέλθουν σε 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Gilberto Pichetto Fratin.

«Καμπανάκι» για τον Πάδο

Στα ιταλικά ποτάμια και τις λίμνες καταγράφεται σοβαρή έλλειψη νερού, ανέφερε η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι ο Πάδος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική, είχε 61% λιγότερο νερό από το κανονικό.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από τον Πάδο, από όπου προέρχεται περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Στην περιοχή αυτή καταγράφηκε η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Οι πρώτες κινήσεις

Για τους επόμενους μήνες, η προτεραιότητα είναι «να διατεθεί επαρκής ποσότητα νερού για να καλυφθεί η ζήτηση των ιταλικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων του γεωργικού τομέα», δήλωσε ο Pichetto Fratin.

«Υπάρχει η ανάγκη να ξεκινήσει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικτύου ύδρευσης, το οποίο σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει διαρροές από αγωγούς άνω του 50%, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του 37%. Μια σπατάλη που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green