Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό άνοιγμα, και να πάρουν σημαντικές στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of England για τη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3% στις 611 μονάδες, κλείνοντας τον μήνα με άνοδο 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 10.378 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,41% στις 24.292 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,53% στις 8.114 μονάδες.
Σε επίπεδο μήνα ο FTSE 100 έχασε 0,55%, ενώ ο DAX σημείωσε άλμα 4,8% και ο CAC 40 κέρδισε 1,9%.
Οι αγορές βρήκαν επίσης αναπάντεχη στήριξη από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο μέτωπο της οικονομίας και τα οποία ενίσχυσαν το αφήγημα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες πιθανόν να μην προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, μετά το νέο μεγάλο ράλι στις τιμές του πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά τα 126 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές αποκλιμακώθηκαν.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η εικόνα ήταν μικτή. Η μετοχή της Stellantis υποχώρησε κατά 4%, παρά το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου υψηλότερα των εκτιμήσεων. Αντίθετα, η Magnum Ice Cream Company κατέγραψε άνοδο 10%, ενισχυμένη από την αύξηση των πωλήσεων.
Η Volkswagen σημείωσε άνοδο 1,5%, παρά τη μείωση των κερδών της σε ετήσια βάση, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την BNP Paribas και τη Societe Generale να υποχωρούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, παρά την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Bank of England διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια, όπως αναμενόταν, με τον πόλεμο στο Ιράν να συνεχίζει να δημιουργεί διλήμματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3% τον Απρίλιο, από 2,6% τον Μάρτιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.
Ροκάνισαν τα κέρδη του Απριλίου στο XA τράπεζες και Allwyn
Με απώλειες έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά τις μεγάλες προσπάθειες που υπήρξαν για να διατηρηθεί το επίπεδο των 2.200 μονάδων, ο τραπεζικός κλάδος και η Allwyn άσκησαν σημαντικές πιέσεις, ροκανίζοντας μέρος των κερδών του Απριλίου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 2.188,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2.214,36 μονάδων (+0,62%) και 2.187,36 μονάδων (+0,62%). Ο τζίρος ανήλθε στα 285 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια αξίας 26,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,66% στις 5.541,60 μονάδες, ενώ στο +0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.873,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,49% στις 2.452,22 μονάδες.






































