Στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μία ημέρα μετά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε αρχικά προγραμματίσει να μιλήσει το περασμένο Σάββατο, αλλά η ομιλία του αναβλήθηκε, καθώς μετέβη στις πληγείσες περιοχές.

Το ταξίδι στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Στρασβούργο, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας και την οδύνη της για τις απώλειες, μιλώντας για τραγικές εικόνες στη Λάρισα.

«Θα είμαστε γρήγοροι, θα βρούμε λύσεις, θα είμαστε ευέλικτοι. Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θέλω να εστιάσω σε πέντε πράγματα που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα».

Πέντε πηγές

Η κυρία φον ντερ Λάιεν περιέγραψε πέντε πηγές εξασφάλισης κονδυλίων.

  1. Χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
  2. Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης από όπου θα διοχετευτούν κεφάλαια
  3. Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
  4. Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα με πόρους από το ταμείο αλληλεγγύης (400 εκατ. ευρώ )
  5. Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generation 2

«Όλα αυτά τα ταμεία θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξασφαλίσει έως και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης είναι δίπλα σας για να μπορέσει να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και αν αυτό συμβεί, τότε του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατομμύρια ευρώ» υπογράμμισε.

Task Force

«Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές. Θα δημιουργήσουμε μια Task force, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της πολύ γρήγορα, σε δύο μόλις μέρες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολύ γρήγορα. Οι  Έλληνες πραγματικά θα μπορούν να στηρίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία και είμαστε δίπλα σας όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά και για να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε ότι καταστράφηκε» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας