Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υψηλότερων ποσοστών μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.

Μιχαηλίδου: Νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και πλαφόν

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, «όταν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος».

Το «παράθυρο»

Το θέμα των μειώσεων των εισφορών επανήλθε στο προσκήνιο μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αυξάνει σημαντικά, κατά 4,4%, το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, για το 2024.

Το θέμα αποδέχεται η κυβέρνηση, αλλά – μέχρι ώρας – δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα υπάρξει και άλλη μείωση πέραν του αρχικού προγραμματισμού για περικοπή μίας ποσοστιαίας μονάδας προς το τέλος της τετραετίας.

«Ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους κατά μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα αποτελεί δέσμευσή μας», δηλώνει η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας,

προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς το μισθολογικό κόστος εκτιμάται οτι θα αυξηθεί κατά 4,4% το 2024.

Επιφυλάξεις για την εφαρμογή υψηλότερων μειώσεων των εισφορών διατυπώνει η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας πως «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης, αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ. Η μείωση αυτή επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός».

Οι εργοδότες

Το θέμα επανήλθε μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση, με τις εργοδοτικές οργανώσεις να θέτουν εκ νέου το ζήτημα της μεγαλύτερης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Το αίτημα των εργοδοτών ενισχύεται από το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού – εκτός από την βελτίωση του εισοδήματος για 600.000 μισθωτούς που αμείβονται με τα κατώτατα όρια – θα επιφέρει και επιπλέον έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των εισφορών που θα αντιστοιχούν στους νέους αυξημένους μισθούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται, κατά προσέγγιση, κατά 140 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα επιπλέον έσοδα από τους αυξημένους μισθού υπολογίζονται στα 324,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η αύξηση των εσόδων «ανοίγει ένα επιπλέον παράθυρο ευκαιρίας» για μεγαλύτερη μείωση των εισφορών.

Οι διαφορές

Η κυβέρνηση επισήμως έχει δεσμευτεί για νέα αλλά συγκρατημένη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δύο δόσεις προς το τέλος της θητείας της. Αντιθέτως ο ΣΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες και συνδέει το θέμα αυτό με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η διαφορά των δύο θέσεων είναι δύσκολο να «γεφυρωθεί», καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις στις εισφορές

κατά την προηγούμενη τετραετία και επισημαίνει ότι «τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά».

Η κυβερνητική δέσμευση προβλέπει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μια ακόμα ποσοστιαία μονάδα σε δύο δόσεις. Μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισφορές χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου και τονίζει ότι «οι μισές περίπου συντάξεις, καταβάλλονται από το φορολογούμενο και όχι από τους εργαζόμενους». Ως εκ τούτου μια περικοπή σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Κατά την προηγούμενη τετραετία οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τις μειώσει περαιτέρω κατά μία μονάδα στη διάρκεια αυτής της τετραετίας – μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.

Το δημοσιονομικό κόστος για κάθε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Μετά τις – μέχρι σήμερα – μειώσεις κατά 4,4 μονάδες, οι εισφορές έχουν διαμορφωθεί ως εξής: εισφορά ασφαλισμένων 13,87%, εργοδοτών 22,29%, σύνολο 36,16%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax