Στην προσπάθειά μας να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτό της ημέρας, φαντάζει σχεδόν παράλογο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο χαζεύοντας την καφετιέρα που βράζει ή ρίχνοντας μια ματιά έξω από το παράθυρο. Ωστόσο, ο εγκέφαλος χρειάζεται αυτά τα μικρά διαλείμματα προκειμένου να κάνει ένα ξεκαθάρισμα, επισημαίνεται σε έρευνα νευροεπιστημόνων, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal. Και, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, κυρίως στη διάρκεια της πανδημίας κατά την οποία τα όρια μεταξύ της εργασίας και του σπιτιού είναι ασαφή, έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολο να βρούμε χρόνο για πνευματικά διαλείμματα.

Ακόμα και μια σύντομη διακοπή από τα καθήκοντά μας στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να ανακτήσει δυνάμεις για απορρόφηση γνώσης και παραγωγικότητα για περισσότερη ώρα. Όπως, άλλωστε, σημειώνει η Barbara Oakley, καθηγήτρια μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στο Μίσιγκαν, η οποία διδάσκει πώς να διευρύνουμε τις δυνατότητες εκμάθησης, «στη διάρκεια ενός διαλείμματος, είναι πιθανό να επιθυμεί κανείς να κάνει κάτι που καταναλώνει πνευματική ενέργεια για να αντλήσει κίνητρο, όμως πρακτικά ο καλύτερος τρόπος είναι να ασχοληθεί με κάτι που δεν απαιτεί σκέψη». Ιδού ορισμένες τεχνικές για να διευκολυνθεί κανείς να… επιτρέψει στον εαυτό του να μην κάτι απολύτως τίποτε, ξεκινώντας από πράγματα που του είναι οικεία:

Ένα ντους διαρκείας

Ένα φυσικό μέρος για να αρχίσει η χαλάρωση είναι μια συνήθεια ενταγμένη στο καθημερινό πρόγραμμα, όπως ένα ντους, επιτρέποντας στη σκέψη να ξεφύγει, κάτι το οποίο μπορεί να είναι ένα καλό  βήμα για να πέσουν οι τόνοι. ‘Η ακόμη, να προσπαθήσει κανείς να ξεκλέψει χρόνο για να χαζέψει έξω από το παράθυρο.

Παίξε ένα παιχνίδι χωρίς να μετράτε το σκορ

Ενώ το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενθαρρύνει διάφορες εργασίες, το να κρατάς το σκορ είναι σκληρή δουλειά. Αντί να λύσεις ένα σταυρόλεξο, κατέβασε ένα παιχνίδι παζλ στο κινητό σου, που απλώς σου ζητάει να σύρεις τα κομμάτια.

Κάνε μια βόλτα μόνος

Άφησε το «έξυπνο ρολόι» στο σπίτι και απελευθέρωσε μια ώρα από την ημέρα σου για να απολαύσεις το τοπίο με ησυχία. Το περπάτημα στη φύση είναι ένα καλό πνευματικό διάλειμμα. Η επαφή με τη φύση συνδέεται με πολλά σωματικά και πνευματικά οφέλη. Όμως, τονίζουν οι ειδικοί, φρόντισε να μη δημιουργήσεις ανταγωνισμό, ο οποίος αφαιρεί τη χαλάρωση από τη δραστηριότητα. «Προγραμματιζόμαστε να περπατήσουμε 10.000 βήματα. Σύμφωνοι, είναι καλό να περπατάμε, αλλά δεν είναι δουλειά. Απολαύστε την περιπλάνηση, παρά τον αγώνα », υπογραμμίζει η συγγραφέας Jenny Odell.

Μαγείρεψε ένα πλούσιο γεύμα

Οι Ιταλοί αποκαλούν το διάλειμμα «η γλύκα του να μην κάνεις τίποτα» –για τους Ιταλομαθείς «dolce far niente». Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την τέχνη της μαγειρικής που μπορεί να αφήσει τον νου να ταξιδέψει, να φτιάξει ένα γαστρονομικό αριστούργημα, αλλά όχι ως ανάγκη. Η Jenny Odell προτείνει να αξιοποιείται ο χρόνος του διαλείμματος ως κάτι διαφορετικό από τον χρόνο μετά το τέλος της δουλειάς. «Δεν είναι μόνο η δραστηριότητα, αλλά και ο χρόνος χαλάρωσης στο τραπέζι, μεταξύ των γευμάτων. Γι’ αυτό, δοκιμάστε απλές συνταγές που δεν απαιτούν μεγάλη προετοιμασία».

Απλώς… κάθισε!

Εάν η ξεκούραση το βράδυ είναι μια μάχη για σένα, δοκίμασε έναν ενδιάμεσο υπνάκο. Απλώς, βρες μια άνετη πολυθρόνα και ανάσανε. Να θυμάσαι όταν εσύ κοιμάσαι, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον εγκέφαλό σου. Η ξεκούραση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να ενδυναμώσει κανείς την ευελιξία του νευρικού συστήματος να χτίζει εκείνο το είδος της νοητικής κατανόησης, η οποία συνδέεται με την ταυτότητα και τον σκοπό, και αυτό θεωρήστε το ως έναν καλό λόγο για να απαλλαχτείτε από τις ενοχές της ημερήσιας ξεκούρασης», αναφέρει η καθηγήτρια εκπαίδευσης, ψυχολογίας και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive