Μπορεί η περσινή χρονιά να ήταν δύσκολη για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά οι διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων εταιρειών εξακολούθησαν να πληρώνονται το βάρος τους σε χρυσάφι, βάζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στην τσέπη πιο πολλά χρήματα από ότι το 2019.

Οι μέσες αποδοχές για τους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) των 300 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ έφτασαν το 2020 τα 13,7 εκατ. δολάρια, από 12,8 εκατ δολάρια το έτος πιο πριν από αυτό σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal (WSJ). Πλέον οι CEO των αμερικανικών εισηγμένων λαμβάνουν κατά μέσο όρο 320 φορές περισσότερα χρήματα από ένα μέσο εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να παραδέχονται ακόμη και αρκετοί από αυτούς ότι η ψαλίδα είναι υπερβολικά μεγάλη, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου NBC. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κορυφαίοι μάνατζερ που έχουν ακόμη και 1.000 φορές τις αποδοχές ενός απλού εργαζόμενου ή και παραπάνω, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Οι αποδοχές πολλών CEO συνέχισαν να αυξάνονται το 2020 παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περικοπές μισθών που ανακοίνωσαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. Καθώς η πανδημία βρισκόταν στο απόγειό της και ολόκληροι κλάδοι γονάτιζαν από τις εξελίξεις με εργαζομένους να βγαίνουν σε αναστολή, ήταν πολλοί οι μάνατζερ εκείνοι που προσπάθησαν να δείξουν καλή εικόνα προς τα έξω ανακοινώνοντας ότι οι ίδιοι και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη δεν θα λάβουν μισθούς.

Όμως, οι μισθοί αυτοί αναλογούν μόνο στο 10% των συνολικών αποδοχών των CEO μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ όπως αποκαλύπτει η WSJ. Οι υπόλοιπες αποδοχές προέρχονται κατά κύριο λόγο από μπόνους και δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές και αυτά τα εισοδήματα δεν επηρεάστηκαν καθόλου για τους μάνατζερ. Σε αυτό βοήθησε και το ξέφρενο ράλι που πραγματοποίησαν τα χρηματιστήρια την ίδια περίοδο. Οι αγορές μετοχές είχαν κάνει βουτιά το Μάρτιο του 2020 όταν εμφανίστηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε σημαντική άνοδος οδηγώντας βασικούς δείκτες και μετοχές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Πρόκειται, όπως σχολίαζαν επιφανείς οικονομολόγοι και αναλυτές, για αποσύνδεση της Γουολ Στριτ με την πραγματική οικονομία και για μεγάλη αύξηση της ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και μεσαίας τάξης, καθώς η πανδημία έφερε τριγμούς στους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μεγαλύτερα «πακέτα» αποδοχών στη Γουολ Στριτ τα πήραν διευθύνοντες σύμβουλοι που παρά την κρίση έλαβαν έξτρα μπόνους με μετοχές, όπως συνηθίζεται. Στοιχεία της WSJ δείχνουν ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας λογισμικού Paycom Software Τσαντ Ρίτσισον είχε συνολικές παροχές 211 εκατ δολ. Ο επικεφαλής της General Electric Λάρι Γκάλπ έλαβε συνολικά 73,2 εκατ. δολ. Στην εταιρεία κέτερινγκ και ένδυσης Aramark ο επικεφαλής Τζον Ζίλμερ πήρε συνολικά 27,1 εκατ

Πολλά χρήματα πήραν επίσης και εταιρείες που ανήκουν σε κλάδους που έπληξε καίρια ο Covid-19. Για παράδειγμα στην Norwegian Cruise Line Holdings που κατέγραψε πέρσι ζημιές 4 δις δολ και μείωση τζίρου 80% λόγω του φρένου στην κρουαζιέρα, ο επικεφαλής Φρανκ Ντελ Ρίο είχε συνολικά αποδοχές 36,4 εκατ. δολ που ήταν διπλάσιες από το 2019. Αυτό η εταιρεία το αποδίδει σε μπόνους για τριετή επέκταση συμβολαίου του.

Οι επικεφαλής εταιρειών όπως η πετρελαϊκή Exxon Mobil και η εταιρεία μικροτσιπ Intel είχαν χαμηλότερες αποδοχές λόγω διακυμάνσεων στις τιμές μετοχών και μερισμάτων που δέχτηκαν πιέσεις πέρσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive