Ηλεκτρονική αίτηση για να «παγώσουν» οι διαδικασίες κατασχέσεις εις βάρος οφειλετών που βρίσκονται σε ρύθμιση για προς τα Ταμεία ξεκινά αύριο Τρίτη 20 Απριλίου. Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προβλέπει ότι, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και της διευκόλυνσης των συναλλαγών των οφειλετών με τον φορέα, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 νέα βελτιωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας “Ρύθμιση Οφειλών”, η οποία υποστηρίζει παράλληλα με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης και την υποβολή αίτησης χορήγησης άρσης κατάσχεσης εις χείρας Τρίτων/Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Με τη νέα υπηρεσία καταργείται η διαδικασία υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για άρση κατάσχεσης με φυσική παρουσία στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., αρκεί η επιλογή από τον οφειλέτη του σχετικού πλαισίου που θα βρίσκεται από 21/4/2021 στην ηλεκτρονική αίτηση ρύθμισης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις προβλέπεται ότι το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, ενώ αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων οι οποίες είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

Προϋπόθεση

Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση άρσης επί κατάσχεσης εις χείρας Τρίτων είναι αφενός η υπαγωγή της οφειλής σε καθεστώς ρύθμισης και η εξόφληση της α΄ δόσης αυτής και αφετέρου η υποβολή σχετικής αίτησης από τον οφειλέτη

Ο οφειλέτης θα πρέπει να το επιλέγει εφόσον υπάρχουν ενεργές κατασχέσεις εις βάρος του οφειλέτη – ή/και συνυπόχρεων προσώπων – και επιθυμεί παράλληλα με τη ρύθμιση των οφειλών του και την άρση αυτών.

Αν, ωστόσο, ο οφειλέτης οριστικοποιήσει την αίτηση ρύθμισης παραλείποντας να επιλέξει το νέο πλαίσιο ελέγχου τότε αναγκαστικά θα πρέπει να υποβάλει χειρόγραφη αίτηση χορήγησης άρσης στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.

Οι υποβληθείσες αιτήσεις χορήγησης άρσης κατασχέσεων εις χείρας Τρίτων/Πιστωτικών Ιδρυμάτων καθώς και η αντίστοιχη εξόφληση των απαιτητών δόσεων ρύθμισης θα παρακολουθείται εφεξής σε καθημερινή βάση με αυτοματοποιημένο τρόπο από την Διεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης, η οποία καθημερινά θα ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για την άμεση έκδοση των άρσεων.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η από 20/1/2020 κεντρική διαδικασία ηλεκτρονικής επίδοσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα των άρσεων επί κατασχέσεων εις χείρας τους εξακολουθεί να εφαρμόζεται ως έχει για όλες τις εκδοθείσες άρσεις, είτε αυτές έχουν εκδοθεί από τις περιφερειακές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. είτε από τις ταμειακές υπηρεσίες τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά