Θετικά ανταποκρίνονται οι επαγγελματίες υγείας στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί στην υγεία, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν ενσωματώσει τον ψηφιακό μηχανισμό και τα εργαλεία που διατίθενται, στην υποστήριξη της καθημερινής πρακτικής. Αντίστοιχα θετικοί είναι στην αξιοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από τις ψηφιακές εφαρμογές – ιδίως από την Πολιτεία, η οποία έχει τη δυνατότητα μέσω των δεδομένων αυτών να χαράσσει πολιτικές υγείας.

Στη διαπίστωση αυτή, στάθηκε ο γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και πρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την ψηφιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γενικός γιατρός Λευτέρης Θηραίος, μιλώντας στο συνέδριο «Ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία», υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατά την εισαγωγή των ψηφιακών συστημάτων στην υγεία.

Ο κ. Θηραίος, αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας  παρέθεσε τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια και αφορούν την στρατηγική η οποία ευθυγραμμίζεται με τη συνολική πολιτική ψηφιακής διακυβέρνησης, την τεχνολογία η οποία δίνει εξαιρετικές λύσεις υπό την προϋπόθεση θα είναι προσβάσιμη στον πολίτη και τους επαγγελματίες υγείας, τη διεθνή εμπειρία για την εφαρμογή καλών πρακτικών, αλλά κυρίως τους ανθρώπους, καθώς αυτούς αφορά ο μετασχηματισμός και περιλαμβάνονται εδώ τα στελέχη των φορέων, όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, η ΗΔΙΚΑ κλπ, οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς.

«Οι ψηφιακές εφαρμογές απαιτούν επενδύσεις, οι οποίες δίνουν θέσεις εργασίας και εξαιρετικές εφαρμογές», σημείωσε ο κ. Θηραίος, προσθέτοντας πως το εθνικό πλαίσιο για την ψηφιακή υγεία περιλαμβάνει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και σέβεται το κόστος χρόνου των επαγγελματιών, ενώ ταυτόχρονα και ο ασθενής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του, τα οποία θα τον ακολουθούν στο ταξίδι του στο σύστημα για την παροχή φροντίδας υγείας.

Η αναβάθμιση των υποδομών περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό, καθώς κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου τα συστήματα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως π.χ. ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος, με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, τα μητρώα ασθενών που θα αναπτυχθούν και το δίκτυο τηλεϊατρικής, που επεκτείνεται από τα νησιά, στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Πρωτοβάθμια

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινά από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από το φαρμακείο και το ιατρείο της γειτονιάς, με προσανατολισμό στην κάλυψη του ασθενή στη διαδρομή του μέχρι τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει την άυλη συνταγογράφηση, τα συστήματα ραντεβού για τον εμβολιασμό, αλλά θα προχωρήσει και σε εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως η οργάνωση ηλεκτρονικών ραντεβού στις μονάδες ΠΦΥ, η δήλωση δωρεάς οργάνων και ιστών, η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, η κατάρτιση Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών κλπ.

Στο σύστημα διαχείρισης των ασθενών, όπως λειτουργεί τώρα προβλέπεται η πιστοποίηση και διαχείριση ασθενών covid – 19, η ανάπτυξη υπηρεσιών τηλε-συμβουλευτικής, η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των πόρων του συστήματος υγείας, όπως η διαθεσιμότητα κλινών, αποθέματα, οι προσλήψεις προσωπικού και η παρακολούθηση της πανδημίας.

Από τις μέχρι τώρα εφαρμογές, η ανταποκρισιμότητα του πληθυσμού αυξάνει, όσο αυξάνεται και η εξοικείωσή τους με τις εφαρμογές αυτές.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι το 74% του πληθυσμού είναι θετικό στη χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής, το 76% ιεραρχεί ως σημαντικότερη την πρόσβασή του στο σύστημα υγείας, έναντι της  ανθρώπινης επαφής με τον γιατρό του, ενώ άλλο ένα 70% μπορεί να καλυφθεί με μια επικοινωνία με τον γιατρό μέσω SMS, e-mail ή βίντεο, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και εξέτασης.

Το επόμενο βήμα αφορά τώρα τους χρονίως πάσχοντες και την τηλεσυμβουλευτική, είτε τηλεφωνικά είτε με την ανάπτυξη πλατφόρμας, αν και χρειάζεται η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων που θα καθορίσει και θα οδηγήσει την ενσωμάτωση των αντίστοιχων προτάσεων. Ο στόχος είναι τα δεδομένα να είναι ανοικτά και προσβάσιμα από τον ασθενή, αλλά και ανώνυμα όταν χρειάζεται να αξιοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων και ανάπτυξη πολιτικών.

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπεύθυνος DPO του υπουργείου Υγείας  Γ. Ζωγραφόπουλος, ανέφερε πως «τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν το νέο «πετρέλαιο» της εποχής. Και ειδικά τα big data της υγείας εκτιμάται ότι φτάνουν σε μια χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 2-3 δις. ευρώ», εξηγώντας ότι τα δεδομένα υγείας, όπως και τα γενετικά δεδομένα, αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, απαγορεύεται η επεξεργασία τους και αποτελούν πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση προσώπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία