Στο Top-3 των ευρωπαϊκών κρατών που «τρέχουν» για το 5G βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της ΕΕ, η χώρα μας αγγίζει το 99% στη διάθεση του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς, μόλις κάτω από τη Φινλανδία και τη Γερμανία -δυο εκ των πρωτοπόρων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία- που έχουν πιάσει το 100%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται μόλις στο 38,7%.

Οι βάσεις για να επιτύχει η χώρα μας αυτή την επίδοση μπήκαν κατά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, με αποκορύφωμα τη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων μέσω multibandauctionτον περασμένο Δεκέμβριο. Εκτιμάται δε ότι αυτό το υπολειπόμενο 1% που χώρισε την Ελλάδα από την κορυφή της λίστας, αφορά στο φάσμα που κρατήθηκε για την πιλοτική λειτουργία. Το ποσό που μπήκε στον δημόσιο κουμπαρά από τη δημοπρασία των συχνοτήτων ανέρχεται σε 372 εκατ. ευρώ. Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote, Vodafone και Wind έχουν ήδη ανεβάσει ταχύτητες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τα μέσα του 2019, η χώρα μας δεν είχε ξεκινήσει καν αυτή την προσπάθεια και κατασσόταν μεταξύ των ουραγών, τότε η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική. Δίνει μάλιστα προβάδισμα στην Ελλάδα, ως προς την αξιοποίηση πια των δικτύων πέμπτης γενιάς, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα βάλουν στην καθημερινότητά μας εφαρμογές InternetofThings, τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωσή του ο διαγωνισμός για τη διάθεση του φάσματος ήταν ένας μαραθώνιος 11 μηνών για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως είχε περιγράψει, ο πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων,Αντώνης Τζωρτζακάκης, που έβαλε τα θεμέλια σε αυτή την υπόθεση, χρειάστηκαν συνολικά 70 νόμοι, αποφάσεις, πράξεις και έγγραφα από 8 φορείς της διοίκησης, εκ των οποίων 5 αφορούσαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, μία διαγωνιστική διαδικασία, 4 συμβάσεις και 2 σχέδια συμβάσεων.

Ανταλλάχθηκαν μεταξύ υπηρεσιών και φορέων 28 επιστολές και χρειάστηκαν 27 αποφάσεις (ΚΥΑ, ΥΑ, Αποφάσεις, Εισηγήσεις), καθώς και 3 φάσεις δημόσιας διαβούλευσης. Δεδομένων των αργών ρυθμών με τους οποίους διαχρονικά κινείται το ελληνικό δημόσιο, και σε μεγάλο μέρος εν μέσω πανδημίας, θα έλεγε κανείς ότι επιτεύχθηκε ένας άθλος.

Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία του ελληνικού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία τουfundΦΑΙΣΤΟΣ, στο οποίο κατευθύνθηκε το 25% του τιμήματος του διαγωνισμού, για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος του 5G.

Εντωμεταξύ, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βρίσκονται ακόμα και κράτη που έχουν χαράξει σημαντικό δρόμο στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως η Εσθονία, η Ολλανδία, το Βέλγιο.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα έχει καινοτομήσει στη δημοπρασία του φάσματος για το 5G ακόμη και έναντι χωρών, που είχαν μπει στη μάχη από το 2018. «Η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη» είχε σημειώσει. Αυτή πρόκειται να φτάσει, βάσει του μέχρι σήμερα σχεδιασμού των παρόχων, στο 60% στην τριετία και στο 94% το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία