Προφανώς και δεν προέκυψε τυχαία η χρονική στιγμή του γεύματος του Πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κάτι υποδηλώνει για το παρόν, κάτι προμηνύει και για το μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας τη χώρα να βγαίνει σταδιακά από το τούνελ της πανδημίας, θέλει να ρίξει το βάρος στην οικονομία. Η Ελλάδα μέχρι τώρα τα πήγε σχετικά καλά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας, αλλά, πλέον, η μεγάλη μάχη θα κριθεί στο μέτωπο της ανάπτυξης. Οι θετικές επιδόσεις στο υγειονομικό πεδίο από την αρχή της πανδημίας, διάστημα στο οποίο η Ελλάδα είχε στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνουν τον Πρωθυπουργό να αισιοδοξεί ότι θα επαναληφθούν και στην οικονομία. Αλλωστε και εδώ η χώρα μας θα έχει μεγάλο αρωγό την ΕΕ με τα κονδύλια των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσουν τις βασικές επενδύσεις που έχει ανάγκη για τα επόμενα χρόνια.

Ολα αυτά προσθέτουν βαθμούς αισιοδοξίας στις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού και δίνουν άλλον αέρα στους σχεδιασμούς και τις κινήσεις του. Η θετική εικόνα αποτυπώθηκε και στο γεύμα με τον Γιάννη Στουρνάρα στην οδό Πανεπιστημίου την περασμένη Τρίτη, σε μια συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης, ιδιαίτερα φιλική και άνετη, όπως και η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Στη συζήτηση, φυσικά και τέθηκε το θέμα των τραπεζών, όπου η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς έδειξε ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν με επιτυχία τα τεστ των αγορών, έχοντας κατορθώσει να μειώσουν σημαντικά, τα τελευταία δύο χρόνια, τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους. Αλλά και για την οικονομία οι εκτιμήσεις είναι ευοίωνες. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο φέτος και θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με τη συμβολή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές αξίες που καταγράφονται στη χώρα προσφέροντας ένα ισχυρό δέλεαρ για εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει ήδη στο μυαλό του τη μεγάλη εικόνα για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Σε αυτήν δεν υπάρχει εκλογικός αιφνιδιασμός. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 2023 να αντιπαραθέσει τα επιτεύγματα τις δικής του κυβέρνησης με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί να κριθεί το παιχνίδι. Για αυτό και τους επόμενους μήνες σκοπεύει να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μαζί με τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και την περαιτέρω μείωση των φόρων εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει αγκυλώσεις παλαιότερων ετών, αποσοβώντας νέους κινδύνους. Για αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα στον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου περιλαμβάνεται η κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου με στόχο να προστεθούν βαθμοί ευελιξίας στο εργασιακό περιβάλλον. Εδώ θα βρει μπροστά του μέτωπο αντιδράσεων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά αποκλειστικά τις επικουρικές και τους νέους ασφαλισμένους, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε τόσο ευαίσθητους τομείς, πολιτικά και κοινωνικά, μόνο με μικρά προσεκτικά βήματα μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε βάθος χρόνου.

Η πανδημία τελειώνει, ώρα λοιπόν για το στοίχημα της οικονομίας!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion