H επίθεση με σκοπό τον εκβιασμό χτύπησε την Colonial Pipeline. Η κυβερνοεπίθεση ανάγκασε την εταιρεία να κλείσει το δίκτυο αγωγών της, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταφοράς καυσίμων. Η επίθεση αυτή είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση μέχρι στιγμής για τα κρίσιμα τρωτά σημεία. Η απάντηση στην απειλή θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη επαγρύπνηση.

Εάν το σύστημα της Colonial δεν επιστρέψει πλήρως σύντομα, το περιστατικό θα μπορούσε να απειλήσει την προσφορά βενζίνης και άλλων προμηθειών στην ανατολική ακτή της Αμερικής. Ομως, δεν είναι μόνη. Οι επιθέσεις με σκοπό τον εκβιασμό, κατά τις οποίες οι χάκερς παγώνουν τα συστήματα υπολογιστών ενός στόχου, κλέβουν δεδομένα και απειλούν να καταστρέψουν ή να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά εάν δεν πληρωθούν, πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, παραλύοντας νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις και άλλα.

Οι επιθέσεις εκβιασμού είναι μόνο μία εκδήλωση του κυβερνοεγκλήματος, μιας επιχείρησης που αναπτύσσεται ταχύτατα, σύμφωνα με με τον νέο eCrime δείκτη που καταρτίζει η CrowdStrike. Ομως, είναι αυτή που δυνητικά εξελίσσεται στην πιό επικίνδυνη, με τους χάκερς να επιλέγουν μεγαλύτερα θύματα ώστε να μεγιστοποιήσουν τον τζίρο τους.

Η τιμωρία των εγκληματιών είναι σχεδόν αδύνατη. Οι χάκερς, με κρατική στήριξη απο τη Ρωσία, το Ιράν ή την Κίνα, συνήθως μένουν ανέπαφοι επειδή προστατεύονται απο κυβερνήσεις. Αλλοι εγκληματίες ευθυγραμμίζονται με περιοχές όπου η επιβολή του νόμου είναι χαλαρή. Για παράδειγμα, η ομάδα DarkSide που θεωρείται ύποπτη για την επίθεση στην Colonial, σύμφωνα με πηγές του Reuters, φαίνεται να αφήνει εκτός κάδρου επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ.

Αυτό αφήνει εταιρείες και κυβερνήσεις μόνες στο να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους. Η συνεχιζόμενη απειλή στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που συχνά απεικονίζεται στις ανησυχίες για το δίκτυο ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, οδήγησε διαδοχικές ομάδες να προσπαθήσουν να βρούν μια συντονισμένη απάντηση. Πριν τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν υποσχέθηκε να κάνει έναν αγώνα 100 ημερών προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία του ηλεκτρισμού απέναντι στις κυβερνο-απειλές.

Κι όμως, τέτοιες πρωτοβουλίες μας γυρίζουν πίσω, τουλάχιστον στην εποχή του Προέδρου Κλίντον. Και η έλλειψη συντονισμού παραμένει πρόβλημα. Τον προηγούμενο μήνα, το Ιδρυμα για την Ασφάλεια και την Τεχνολογία παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιθέσεων εκβιασμού με μια ομάδα περισσότερων από 60 άτομα.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι συνεργασία, μεταξύ των διεθνών και ανάμεσα στις διαφορετικές αμερικανικές αρχές, με τις κυβερνο-ευθύνες.

Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν περισσότερο προληπτικά ενεργές, επίσης, ίσως με τη βοήθεια των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοβουλιών. Αυτό φυσικά, θα κοστίσει χρήματα, το οποίο είναι ένας συμβιβασμός για τους μετόχους. Τα τρωτά σημεία επίσης θα παραμείνουν, ειδικά στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπου πάντοτε υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος. Ισως η εμπειρία της Colonial τελικά να μεταφέρει αρκετό φόβο στις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων ώστε να προκαλέσει σοβαρή δράση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners